Dodaj do ulubionych

Chirurgicznie usuwane dwie 6-stki u 14-latki

10.08.12, 18:59
Witam.
Mam pewne pytanie dotyczące chirurgicznie usuwanych dwóch 6-stek u dziecka.
Moja córka ma 14-lat ale i tak dentysty i wszelkich zabiegów związanych ze stomatologią boi się jak ognia. Czy przy takim zabiegu na życzenie rodzica może być podana dziecku narkoza .?
Obserwuj wątek
    • mamusia1999 Re: Chirurgicznie usuwane dwie 6-stki u 14-latki 11.08.12, 09:12
      "moze" na pewno. wszak podaje sie mlodszym dzieciom, kolezanka Mlodego miala w 6 roku zycia usuwane 2 zaropiale trzonowce wlasnie pod narkoza.
      kwestia 1: w gabinecie musi byc anestezjolog z odp. wyposazeniem, wiec nie kazdy gabinet ma takie warunki; kwestia 2: podejrzewam, ze to bedzie swiadczenie prywatne, nie refundowane, wlasnie ze wzgledu na wiek, ale moze jakas opinia od psychologa itp. cos zmieni.
      • andaba Re: Chirurgicznie usuwane dwie 6-stki u 14-latki 11.08.12, 10:14
        Mój syn miał usuwane stałe zeby ze względów ortodontycznych, w znieczuleniu miejscowym, ale z tego co mówił było to całkowicie bezbolesne. Na pewno był młodszy nie pamiętam ile miał, około 11-12 lat. Znieczulenie było wykonane przez anestezjologa w poradni chirurgii szczękowej, na NFZ.
    • asiara74 Re: Chirurgicznie usuwane dwie 6-stki u 14-latki 11.08.12, 20:02
      A dlaczego te 2 6-tki trzeba usuwać? Pytam ponieważ sama w dzieciństwie miałam juz 2 usunięte przez niedbalstwo moich rodziców, może więc należałoby zadbać o opiekę stomatologiczną, aby dziecko miało szanse na ładny usmiech.
      Czy masz na mysli pełną narkozę? Nigdy nie słyszałam o przypadkach takiej narkozy przy zabiegach dentystycznych, musisz dowiedzieć się chyba u samego lekarza.
    • katarka Re: Chirurgicznie usuwane dwie 6-stki u 14-latki 16.08.12, 11:02
      Jesli chodzi o usuwanie zebow w celu zalozenia aparatu, to moja corka miala usuwane dwie 5-tki. Problemem jest to ze najprawdopodobniej bedzie to jeden zab z prawej a drugi z lewej strony i nie da sie tego zrobic na jeden wizycie (my mialysmy rwane w odstepie tygodnia, i zaraz po tygodniu zakladany aparat żeby zęby nie zaczely sie niewlasciwie przesuwac). Oczywiscie w znieczuleniu miejscowym nic to nie boli, ale emocje byly faktycznie silne. Wydaje mi sie ze przesada jest robienie tego w znieczuleniu calkowitym zdrowemu dziecku, jesli chce miec aparat i proste zeby to musi zniesc pojscie do dentysty, branie wycisku i zakladanie aparatu tez nie jest potem przyjemne. Na pewno jest mozliwe wyrywanie w narkozie calkowitej, dzieci z porazeniem mozgowym maja wszystkie zabiegi lacznie z prostym borowaniem robione wlasnie tak - tak jak ktos pisal, musi byc to specjalnym gabinet z anestezjologiem.
    • pacynka27 Re: Chirurgicznie usuwane dwie 6-stki u 14-latki 16.08.12, 13:22
      O rany!!!! Pozwalasz na wyrwanie dziecku dwóch stałych zębów!!!!
      To jakieś przestarzałe metody. Teraz się tak nie robi. Można uzyskać proste zęby bez rwania. Czytałam gdzieś artykuł na ten temat, nie pamiętam szczegółów ale coś mi świta że poszerza się łuki zębowe i wszystkie zęby zaczynają się mieścić.
      Ale ja specjalistą nie jestem, sama nie nosiłam aparatu, moje dzieci też, tylko radze poszperać w necie zanim dziecko straci zęby.
      • pacynka27 Re: Chirurgicznie usuwane dwie 6-stki u 14-latki 16.08.12, 13:34
        "Archaiczne metody nakazują usuwanie zębów....W 99% stłoczone zęby ustawiają się w harmonijne łuki bez potrzeby ekstrakcji. Aparaty samoligaturujące w rekach specjalisty pozwalają w naturalny sposób rozszerzyć łuki zębowe, tak by zmieścić w nich wszystkie zęby.Nie wolno usuwać części zębów tylko po to by uzyskać miejsce dla pozostałych."- ekspert z Unident Union Dental Spa z Wrocławia
        • naszaheidi Re: Chirurgicznie usuwane dwie 6-stki u 14-latki 21.08.12, 20:48
          Syn mial podawany gaz i dopiero znieczulenie do wyrwania zeba-byl niezmineraliowany.Opcja platna
        • kolina01 Re: Chirurgicznie usuwane dwie 6-stki u 14-latki 23.08.12, 15:54
          Co do usuwania zębów - łatwo jest mówić o "archaicznych metodach" - przeszłam z synem przez 5 ortodontów i wszyscy twierdzą, że będzie miał usuwane stałe zęby - to tylko kwestia czasu. Aparatu poszerzającego szczękę nie udało się żadnemu założyć - bo od kilku lat bardzo szybko wypadają mu mleczaki.
          Aby poszerzyć szczękę, trzeba to zacząć we wczesnym dzieciństwie - jak głowa rośnie. Jest to bardzo bolesne i najczęściej nieakceptowalne dla takiego 5'ciolatka.
          Mojemu synowi w wieku 6 lat zaczeły rosnąć 6'stki. Teraz ma 9 i okazuje się, ze mu wypadają 5'tki i 3'ki mleczne - czyli ostatnie zęby mleczne. Nie da się więc oprzeć aparatu na zebach bez korzenisad. Szczęka jeszcze wąska , a stałe zeby bardzo szerokiesad 1'nki i 2'ki ma w tym momencie nałożone jeden na drugiego i uwierz - jest problem je doczyścisad Zaczynją się psuć od ściskania ichsad
          Ja sama miałam usuwane stałe 5'tki - aby zmieściły mi się zeby. Zęby mam proste, ale bardzo stłoczone - cięzko jest nawet nitką wcisnąćsad Z tego powodu się też psujasad 8'mka jedna mi juz nie wyszła bo nie miala gdzie - inne 8'smki wyrosły w dziwaczny sposób- prawie w zuchwiesad
          • alin9 kolina 01 24.08.12, 00:11
            Bardzo mnie Zdziwiłaś swoim postem.Rozszerzanie nieakceptowalne?To mój syn to bohater narodowysmile
            • kolina01 Re: kolina 01 24.08.12, 14:39
              A w jakim wieku Twoj syn zaczal miec rozszerzana szczeke?
              Bo ja szczerze mowiac mam juz dosc - z 5'ciu ortodontow przeszlam - 3 prywatnych i 2 nfzcrying
              Zaczelam jak mial 6 lat i wyszly 1'nki - powiedzieli, ze w tym wieku nic nie da sie jeszcze zrobic.. chociaz juz 1'nki mu sie nie miescilysad Musi wyjsc wiecej zebow.. Za rok - jak mial 7 lat stwierdzili, ze pewnie i tak trzeba bedzie usuwac, ale moze zrobmy zdjecie i sprobujmy rozsunac.. , ale to moze jeszcze chwia poczekac.. bo malo tych stalych - dopiero 6,1 i 2'jkisad No wiec skonsultowalismy sie jeszcze z innymi i zrobilismy zdjecie i poszlismy jak mial 8 latsad Okazalo sie, ze wszystkie mleczne juz nie maja korzeni sad wszystkie stale ida bardzo szybko i "stadem", a szczeka jeszze mala - bo to dziecko, a nie nastolateksad I ze wlasciwie nie ma na czym zaczepic aparatu, jak mleczaki nie maja korzenisad No wiec uwierzylam. Teraz syn ma 9 lat i kazali przyjsc jesienia. W tej chwili ruszaja mu sie ostatnie mleczaki - zostały mu jeszcze tylko 3 5'tki i ruchome 3'jki. Podobno zeby ida szybko , ale w normie i to jest jeszze wiekszym problemem niz ich wielkosc (sa szerokiesad ).
              Nie wiem.. - moze sprobuje jeszcze pochodzic po kilku ortodontach, ale trace juz nadzieje na mozliwosc rozszerzenia szczekisad Moze rzeczywiscie sie poprawi jak przyjdzie faza wzrostu szybkiego, bo na razie syn stoi raczej w miejscu.
              • alin9 Re: kolina 01 24.08.12, 16:32
                Mój przygodę z ortodontą zaczął jak miał jeszcze 5.Aparat nosi od 6 roku życia.Nie jestem ekspertem.W wielu kwestiach słucham decyzji ortodontki.Często konsultuję Jej decyzje z dentystą syna(która po usłyszeniu zalecenia już wie co będzie robione lub jaki jest cel danego działania).Mój miał tragiczne zęby.Jedynki to nie dość,że nałożone to każda w inną stronę.
                wszystkie stale ida bardzo
                > szybko i "stadem", a szczeka jeszze mala
                Boję się,że tak jak u Ciebie będzie u córki z drugimi(mogą się nie pomieścić).Chociaż u siostry pomieściły się same(jak to określono wstawiły prawidłowo w łuk zębowy).Ma proste i na miejscu.
                A czy Twojemu synowi stałe wypychają mleczne czy jak?Bo u nas rosną podwójnie.Czasami same korzenie były trzymane pod stałego.Po obserwacji usuwane by stały nie wyrósł obok.
                • kolina01 Re: kolina 01 27.08.12, 12:30
                  U mojego syna - stałe zęby wypychają mleczaki. Mleczaki same wypadają.
                  Teraz syn był na obozie i w ciągu 10 dni - chwalił się. że wcyiągną dwie 5'tkismile Dzień po dniu dzwonił z taką rewelacjąsmile Aktualnie ruszają mu się 3'jki... - więc na wylocie są ostatnie mleczaki,a nie ma jeszcze 10'ciu lat. A zaczeło sie powoli 6'lat - wyszły 6'stki, 7'm lat wyszly jedynki i jak skonczyl 8'siem to zaczely isc bardzo szybko wszystkie inne....
      • mruwa9 Re: Chirurgicznie usuwane dwie 6-stki u 14-latki 23.08.12, 23:48
        pewnie tak pozwala na usuwanie zebow stalych dziecku, jak wczesniej pozwolila na ich zgnicie...
        Najczestsza przyczyna usuwania szostek jest jednak prochnica.
        Nie usuwa sie szostek ze wskaan ortodontycznych (musialaby zaistniec jakas bardzo wyjatkowa sytuacja)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka