Dodaj do ulubionych

problem z łuszczycą

20.11.12, 14:14
Witam, byłam u lekarza z moją 3-letnia córeczką gdyż miała na łokciu swędzące suche drobne krostki. Lekarz dermatolog podejrzewa łuszczycę i przepisał nam maść. Po jakimś czasie zmiany pojawiły się również na kolanach i nieliczne krostki na nogach, rękach, pleckach i twarzy. Krostki te pojawiają się i znikają ale na łokciach i kolanach są cały czas, mniej lub bardziej nasilone. Po kontroli przepisał nam jeszcze maść sterydową - podobno najłagodniejszą. Mieszałam te maści, smarowałam i prawie jej zeszło ale jak przerwałam smarowanie sterydem to wszystko znów wylazło. Nie chciałam używać sterydu wiec kupiłam jeszcze taki krem mocznikowy, którym smaruje ją 2 razy dziennie i póki co nie jest najgorzej bo zmiany są małe i się nie powiększają ale ciągle swędzą i drażnią córeczkę.
Tak naprawdę nie wiem sama czy to łuszczyca choć wszystko na to wskazuje, czy może jakaś alergia bo lekarz tego tez nie wykluczył bo u małych dzieci może ona wyglądać rożnie. Czy ktoś z Was leczy dziecko na łuszczycę jeśli tak to czym i może ktoś ma jakieś własne sposoby żeby ulżyć dziecku w tej okropnej chorobie.
Obserwuj wątek
    • lidek0 Re: problem z łuszczycą 20.11.12, 20:52
      Proponuję konsultację u innego lekarza np.alergologa, maści sterydowe pomagają doraźnie ale maskują chorbę. Jeżeli jest podejrzenie alergii pokusiłabym się o testy.
    • e-kasia27 Re: problem z łuszczycą 20.11.12, 23:18
      Idź do innego dermatologa.
      Łuszczyca wygląda dość charakterystycznie i dobry dermatolog nie powinien mieć problemów z diagnozą.
    • alpepe Re: problem z łuszczycą 21.11.12, 08:29
      gdyby to nie była łuszczyca, to wywal z diety dziecka słodkie serki i jogurty i słodycze. Moja córka od czasu do czasu reaguje na jakieś słodycze alergicznie, ostatnio na tzw. gumy rozpuszczalne. Pojawiają się jej wtedy wysypki w różnych postaciach, ostatnio w zgięciu łokcia, wygląda to obecnie jak ślady po oparzeniu, ale czasem były to krostki.
    • ewelcia01 Re: polecam naturalne leczenie 23.11.12, 12:56
      od 10 lat choruję na łuszczycę, ja po wielu próbach mniej lub bardziej udanych kuracji teraz leczę się tylko naturalnymi metodami + dieta + unikanie stresu. Daje to lepsze rezultaty niż obciążające leczenie sterydowe.
      • o.l.a32 Re: polecam naturalne leczenie 26.11.12, 16:30
        a jakie konkretnie "naturalne leczenie" możecie polecić???
        • ewelcia01 Re: polecam naturalne leczenie 27.11.12, 13:44
          o.l.a32 napisał(a):

> a jakie konkretnie "naturalne leczenie" możecie polecić???

Informacje na ten temat bez problemu znajdziesz w sieci, mogą to być: olejki, zioła, dermokosmetyki itd. więcej znajdziesz tu: luszczyca-blog.pl/naturalne-sposoby-na-pielegnacje-skory-luszczycowej/
    • majenkir Re: problem z łuszczycą 29.11.12, 13:50
      Jezeli to luszczyca, to absolutnie nie godzilabym sie na leczenie sterydami, chocby nawet najlagodniejsza mascia. Wstyd, ze lekarze przepisuja je, do tego malym dzieciom!

A tak na wszelki wypadek zasiegnelabym drugiej opinii, czy to w ogole jest luszczyca....
      • ewelcia01 Re: problem z łuszczycą 29.11.12, 14:48
        majenkir napisała:

> Jezeli to luszczyca, to absolutnie nie godzilabym sie na leczenie sterydami, ch
        > ocby nawet najlagodniejsza mascia. Wstyd, ze lekarze przepisuja je, do tego mal
        > ym dzieciom!
        >
        > A tak na wszelki wypadek zasiegnelabym drugiej opinii, czy to w ogole jest lusz
        > czyca....

Całkowicie się z Tobą zgadzam! w przypadku dzieci bardzo trudno o rzetelną diagnozę dlatego polecam o konsultacje z innym, a potem jeszcze innym dermatologiem.
        No i wżadnym wypadku nie stosuj sterydów! tak jak pisałam wcześniej, w przypadku dziecka tylko leczenie naturalne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka