Dodaj do ulubionych

wada odbytu u dziecka

15.01.13, 10:58
Witam,
mam pytanie do wszystkich, którzy zetknęli się z tym problemem u dziecka. Jakie są objawy i czy zawsze to wymaga leczenia operacyjnego? Dziecko (9 m-cy) jest po badaniu elektrostymulacyjnym w CZD w Międzylesiu i jest zakwalifikowane do operacji. W opisie badania brzmi to tak: dziewczynka z podejrzeniem atrezji odbytu z przetoką do skóry krocza przyjęta celem wykonania elektrostymulacji odbytu. Stwierdzono przesunięcie ujścia skórnego odbytu ku przodowi i przemieszczenie o ok.2cm względem kompleksu mięśniowego. (Q 42.2) Tyle... W rozmowie z lekarzami zasugerowano operację już teraz ze względu na ewentualne komplikacje w przyszłości( brak kontroli stolca, niszczenie jelita, zaparcia, zakażenia układu płciowo-moczowego)
Jednak nie daje mi to spokoju.Dlaczego mam wątpliwości? Dziecko rozwija się, jest niezwykle pogodne, wypróżnia się bez problemów (nawet 2-3 razy dziennie), zero zaparć. Pewnie bym nawet nie wiedziała o tej wadzie gdyby nie fakt, że "obecny odbyt"(przetoka?) jest nieco za blisko pochwy, stąd te badania. Z tego co wiem u takich dzieci są ogromne problemy z wypróżnianiem, stąd wręcz konieczna operacja. A u mojego dziecka nie ma takich (przynajmniej na razie) kłopotów. Wiem też że taka operacja jest trudna technicznie, stąd kolejne obawy. Nie wiem jaką podjąć decyzję. Czekać czy operować... A jeśli operować to gdzie?(CZD)
Będę wdzięczna za każdą odpowiedź i radę.
Obserwuj wątek
    • eps Re: wada odbytu u dziecka 15.01.13, 14:14
      wiesz ciężko doradzać przez internet ale w tak poważnej sprawie skonsultowawszy sie z innym lekarzem nie mówiąc o pierwszych wynikach aby sie nie zasugerował.
      ja raczej uważam że jak nic sie nie dzieje to sama problemów nie szukam i skoro dziecko problemów z wypróżnianiem nie ma to raczej nie zdecydowałabym sie na ryzykowną operację.
      Do tego uważam że jak juz sie człowiek dostanie w łapska lekarzy to zawsze cos znajdą.
    • steel11 Re: wada odbytu u dziecka 17.01.13, 19:41
      Nikt nie spotkał się z tego typu wadą?
      • olafasola2009 Re: wada odbytu u dziecka 18.01.13, 09:51
        Wejdź na stronę www.kochamylaure.pl i zadaj to pytanie Emilii mamie małej Laury, która jest chyba ekspertką od takich schorzeń i nie tylko, a wspaniale walczy o zdrowie córci, na pewno udzieli Ci potrzebnej odpowiedzi.
    • kerri31 Re: wada odbytu u dziecka 17.01.13, 19:45
      Nie znam się na tym i nigdy o czymś takim nie słyszałam. Natomiast uważam, że nie powinnaś negować decyzji lekarzy, oni wiedzą lepiej.
      Mój syn też rozwija się prawidłowo, biega, skacze a okazało się, że ma koślawość kolan i płaskostopie... Czy to oznacza, że pomimo dobrego rozwoju mam mu nie kupić odpowiedniego obuwia i nie kontrolować u lekarza ortopedy?
      • rybalon1 Re: wada odbytu u dziecka 17.01.13, 21:09
        wiesz nie znam się na tym ale skoro Twojemu dziecku nie żyje sie z tego powodu mniej komfortowo , przynajmniej narazie to ja nie zgodziłabym się na tak rozległą operacje - napewno poszłabym jeszcze do 2 lub 3 innych fachowców w tej dziedzinie i posłuchała co mają do powiedzenia. Znam przypadek dziewczynki z koślawością nóg , kostek i kolan , którą lekarze o mało nie poddali operacji co wiązało się z 6 m-cznym gipsem , ostatni lekarz kazał poczekać pół roku jeszcze i zrobić rtg - okazało się ze jest poprawa i nie trzeba póki co operować - bez operacji dziewczynka (teraz juz 8-letnia) ma idealnie proste nogi - była to długo utrzymująca się koślawość fizjologiczna. Co lekarze na to , że póki co małej nic nie dokucza , czy mówią że te wszystkie objawy napewno wystąpią u niej niedługo ?
    • grouse1 Re: wada odbytu u dziecka 17.01.13, 21:43
      Dla czystości sumienia skonsultuj małą z jeszcze jednym specjalistą, najlepiej z jakiegoś szpitala klinicznego w twojej okolicy. To, że w tej chwili twoja córka nie ma problemów, nie znaczy, że nie będzie ich miała za rok. Im dziecko młodsze tym lepiej przejdzie operację i rekonwalescencje, a i później nic nie będzie pamiętało. Taka wada odbytu sama się nie wyleczy i nie cofnie, cudów nie ma.
    • doti_2 Re: wada odbytu u dziecka 17.01.13, 22:09
      ja miałam dziecko ze spodziectwem (niewłaściwe umiejscowienie cewki moczowej), operowany w wieku 18 m-cy, a chętnie zrobiłabym to w wieku 12 m-cy ale na termin się rozchorował.

Małe dziecko nie pamięta, nie przemieszcza się, wciąż nosi pieluchę co może się okazać bardzo pomocne.

Co do tego czy operować - zastanów się jak ty byś się rozwijała i czuła gdybyś wiedziała że coś z tobą nie tak, że jesteś inne niż pozostałe dzieci.

Ja syna nie zamierzam informować z czym się urodził i mam nadzieję ze nigdy nie będzie miał kompleksów z powodu swojego "siusiaka"

Co jak operacji nie zrobicie a zacznie się coś dziać w wieku szkolnym - wytniesz jej z życiorysu rok szkolny, czy może będzie chodzić do szkoły z woreczkiem na kał

Wybacz nie wiem jak wygląda taka operacja, ale może spróbuj uzyskać jeszcze jedną lub dwie niezależne opinie?

• aurinko5 Re: wada odbytu u dziecka 18.01.13, 00:50
        Nie jest to rozległa operacja, jak napisała tutaj jedna z osób. Technicznie jest trudniejsza ( ale zdecydowanie mniej, niż w innego rodzaju przetokach, nie mówiąc już o klasycznej artrezji).
        Jest to mniejsce 'delikatne' ,przy ujsciu do pochwy. przecina sie zwieracze, trzeba bardzo ostroznie preparowac sciany odbytu, pozniej trzeba go 'umiescic' w miejscu dzialania zwieracza. W trakcie operacji na bierząco robi sie stymulacje odbytu.
        Z faktu, że dziecko nie ma objawów trzeba się cieszyć, ale one się z czasem pojawią. Prędzej czy później. Pewnie nie będą tak nasilone jak opisujesz, bo nie to aż taka przetoka. Ale komplikacji nie unikniesz. Kiedyś i tak będzie trzeba tą przetoke zlikwidować. Moim zdaniem lepiej jest to zrobić teraz, na spokojnie ,a nie czekać na objawy.
        Jeżeli masz wątpliwosci, to skonsultuj się z innymi lekarzami. Ale takimi, którzy maja doświadczenie z wadami odbytu. Np. profesor Sawicka, z instytutu matki i dziecka w warszawie. Ale myśle, że znacznie więcej dzieci z wadami odbytu trafia do nas.
        • steel11 Do aurinko5 18.01.13, 11:45
          Na początku wszystkim dziękuję za porady. To budujące, że dzielicie się swoimi spostrzeżeniami.
          Aurinko5, do Ciebie szczególnie kieruje te słowa, bo widzę, że jesteś jak najbardziej w temacie. W końcu znalazł się ktoś, kto rozjaśnił mi choć trochę moje wątpliwości. Wizytę u prof. Sawickiej mam już umówioną ( słyszałam już o tej pani doktor), tak dla 'pewnej pewności". Byłam też na Litewskiej, ale tam dyżurny chirurg stwierdził, na podstawie tylko oględzin(pewnie badania byłyby później), że to jest do operacji. Zdecydowałam się na CZD i tam wykonano badanie, którego opis umieściłam w wątku. Intuicja mi podpowiada, że powinnam leczyć dziecko u WAS...
        • tlisiak Re: wada odbytu u dziecka 05.06.13, 20:46
          estem mamą 8 miesięcznej Leny, u której miesiąc temu zdiagnozowano wadę odbytu - przetokę kroczową. Do szpitala w Gdyni trafiłyśmy z powodu ogromnych zaparć, córka się całkowicie zatkała, musiano oczyścić ją z mas kałowych i tam stwierdzono, że odbyt jest zawężony i przemieszczony. Po wyjściu ze szpitala udaliśmy się na konsultację do gdańskiego chirurga, który zalecił codzienne hagerowanie córki ponieważ uznał że wada jest niewielka i istnieje bardzo duża szansa na uniknięcie operacji.
          Przypadek Leny skonsultowałam jeszcze ze specjalizującymi się w tych wadach panią chirurg z IMiD w Warszawie oraz chirurgiem z Łodzi. Oboje opowiedzieli się kategorycznie za operacją diagnozując wadę jako przetokę kroczową, twierdząc że przypadek jest książkowy ponieważ ostre zaparcia pojawiły się z momencie przejścia na pokarm sztuczny i wprowadzenie stałych pokarmów. Dodatkowo stwierdzili,że operacja powinna być przeprowadzona w pierwszych dobach życia i ewidentnie przeoczono tą wadę w szpitalu. Oboje też uznali że stan córki będzie się pogarszał jeżeli nie zdecydujemy się na operację.
          Faktycznie w tym momencie z Leną jest bardzo kiepsko ponieważ nie może samodzielnie oddać kupy. Pomagamy jej hegarowaniem i lewatywą i jest jedyna metoda żeby właściwie ją oczyścić. Jesteśmy zdecydowani by ją zoperować ponieważ stosując dietę, laktulozę, pojąc ją odpowiednią ilością płynów jest coraz gorzej. Wahamy się gdzie operować dziecko czy u prof Sawickiej w IMiD czy też u prof Niedzielskiego w Łodzi? Czy ktoś przechodził podobne doświadczenia? Z tego co widzę to opinie o IMiD są bardzo słabe jeżeli chodzi o przekazywanie informacji dla rodziców, traktowanie maluszka, czy ktoś może miał styczność z prof Niedzielskim? Bardzo proszę o jakąkolwiek informację. Do kogo można się z tym problemem zwrócić w CZD?
        • gardena34 Re: wada odbytu u dziecka 28.01.14, 21:00
          witam drogie panie długo szukałam informacji na temat wady odbtyu i w koncu znalazłam.moj synek teraz ma 4 lata urodził sie z ta wada.mieszkam w holandii i moj syn jest leczony tutaj mam pewne watpliwosci czy dobrze....olaf wypróżnia sie samodzielnie choc siedzimy prawie cały czas nw kibelku bo olaf nie trzyma kału choc mi nieraz mowi ze czuje jak leci.kochane kobitki szukam porad lub jakies pomocy czy wy tez macie taki problem?z góry dziekuje monika
    • camel_3d no dobrze i co zrobisz... 18.01.13, 08:52
      jak ci jakas mama odpisze, ze nie koniecznie musi byc operacja.. ale jej przypadek moglbys minimalnie inny...

taka rzecz jest zbyt powazan, zeby pitac na forum internetowym, gdzie sa sami specjalisci smile)

to ze teraz dziecko rozwija sie dobrze, nie znaczy, ze to sie moze nie zmienic...

> Witam,
      > mam pytanie do wszystkich, którzy zetknęli się z tym problemem u dziecka. Jakie
      > są objawy i czy zawsze to wymaga leczenia operacyjnego? Dziecko (9 m-cy) jest

Dziecko w podrozy. Grupa na Facebooku.

www.facebook.com/groups/129829233757830
    • edek-2 Re: wada odbytu u dziecka 18.01.13, 11:27
      Witam. Moj syn w tej chwili 5 letni jest po operacji odbytu. Zwieracze dzialaja swietnie ,brak klopotow z wyproznianiem. Byl operowany w CZad w Miedzylesiu w pierwszej dobie zycia.
      • steel11 Do edek-2 18.01.13, 11:47
        Dziękuję za tę informację, to daje nadzieję...
        • 987ania Re: Do edek-2 18.01.13, 14:44
          A ja pracuję w CZD i badanie robił Wam pewnie dr Drewniak. Jeżeli chodzi o sprawy pupowe, to ja bym mu ufała w 100%. To że dziecko nie ma teraz problemów, nie oznacza jednak że się nie pojawią. Skonsultuj z kimś jeszcze tą decyzje. Powodzenia
        • 3biedrona Re: Do edek-2 18.01.13, 19:38
          Witam. Moja córka miała zdiagnozowaną taką wadę (źle usytuowany i trochę za mały odbyt) zaraz po urodzeniu, jeszcze w szpitalu. Operowana była w Instytucie Matki i Dziecka w Warszawie (bardzo polecam) jak miała 4 miesiące. Operację zniosła bardzo dobrze - 3 dni w szpitalu, w tym 1 na OIOMie. Podobno im wcześniej tym lepiej. W Instytucie powiedzieli nam, że po 1 roku życia potrzebne będą już 2 operacje. Córcia ma już 5 lat - wszystko ok. Po operacji nie ma śladu. Komfort wypróżniania bardzo się poprawił (pomimo, że wada nie była jakaś duża).
      • monia00 Re: wada odbytu u dziecka 27.12.25, 20:27
        Bardzo ciesze się, że wszystko zakończyło się dobrze smile jak było u syna z odawajiem stolca po operacji? My mieliśmy operację przesunięcia odbytu w 7 mc. Teraz jesteśmy miesiąc po operacji i córką cały czas w ciągu dnia oddaje mikro kupki. Większą robi dopiero w trakcie hegarowania. Przez te mikro kupki niestety cały czas Walczymy z podrażnieniem okolic odbytu i nic nie pomaga uncertain
    • damajandi Re: wada odbytu u dziecka 18.01.13, 19:04
      Czy dobrze zrozumiałam, że rozważasz zaniechanie leczenia córki? Specjaliści stwierdzili, że konieczna jest operacja. Badania przeprowadzone jasno na to wskazują. Skonsultuj dla pewności, aby uzyskać możliwie dużo inf odnośnie metod postępowania w tej wadzie. Jeśli inny specjalista powie, że operować, to zrób to najwcześniej jak to jest zalecane. Najwygodniej dla was i dla dziecka.
      Czekanie na to, aż dziecko zacznie odczuwać dyskomfort jest bez sensu.
      Życzę ci, abyście szybko mieli to za sobą i mogli zapominać o problemie.
      PS. Piszę to jako mama synka ze spodziectwem, którego czeka operacja. Czekamy tylko, kiedy lekarz dopuści do niej dziecko i modlimy się, żeby było to jak najszybciej.
      Moje dziecko też rozwija się świetnie, jest mu w tej chwili obojętne, gdzie znajduje się ujście jego cewki, ale czy z tego powodu miałabym czekać, aż pojawią się problemy np z życiem seksualnym za kilkanaście lat czy z jego poczuciem "inności" za kilka lat?
      • steel11 Re: wada odbytu u dziecka 18.01.13, 20:50
        Tak, badanie przeprowadzał dr Drewniak. Wzbudził moje zaufanie, bo na wizycie stwierdził fakt: najpierw badania, a potem zobaczymy. Na Litewskiej nastałam się w kolejce 3 h, po to żeby usłyszeć, że to się operuje , ale i tak...zajmuje się tym inny lekarz, do którego proszę zapisać się za miesiąc. Jest różnica w podejściu? Jest. Na Litewską dostałam skierowanie od swojego miejscowego chirurga. Intuicja nakazywała mi jednak zmienić szpital. Wybrałam CZD. W CZD zaproszono nas na rozmowę już po badaniu i wezwano do nas dr Bacewicz, która spokojnie i życzliwie mówiła o metodzie leczenia (chyba ta pani dr zajmuje się tymi sprawami) Z tego przejęcia nie zapytałam o kilka spraw, stąd te moje wątpliwości. Wybaczcie, to nie oto chodzi, że "sama chce leczyć"...po prostu martwię się. Ale jeszcze raz dziękuję za odzew i życzę Waszym dzieciom szybkiego powrotu do zdrowia.
        • edek-2 Re: wada odbytu u dziecka 19.01.13, 16:49
          Dr.Bacewicz aniol nie czlowiek.
      • edek-2 Re: wada odbytu u dziecka 19.01.13, 16:55
        Moje dziecko też rozwija się świetnie, jest mu w tej chwili obojętne, gdzie zna
        > jduje się ujście jego cewki, ale czy z tego powodu miałabym czekać, aż pojawią
        > się problemy np z życiem seksualnym za kilkanaście lat czy z jego poczuciem "i
        > nności" za kilka lat?
        jak bys miala okazje porozmawiac z czlowiekiem ktory przeszedl 10 operacji na spodziectwo , nadal bez zadowalajacego efektu to bys tez szukala odpoeiedzi na swoje watpliwosci. pozdrawiam
        • damajandi Re: wada odbytu u dziecka 20.01.13, 13:10
          To, że operować nie ulega wątpliwości. Zastanowić się trzeba natomiast kiedy, przez kogo itd.
          Mam nadzieję, że mój synek będzie miał więcej szczęścia i nie podzieli losu człowieka po 10 operacjach...
    • beverly1985 Re: wada odbytu u dziecka 19.01.13, 19:49
      Skonsultowałabym się z jeszcze jednym lekarzem, ale raczej skłanialabym się ku tej operacji. Jak juz powiedziano- u dziecka łatwiej, nosi pieluchy, nie zwraca tak uwagi na to, co się dzieje z intymnymi częściami ciała, operacji nie będzie pamiętać. Co ważne- u małych dzieci wszelkie blizny bardzo szybko się goją i nie zostaje po nich ślad. Operacja w późniejszym wieku może rodzić dłuższy czas rekonwlescencji.
      • angelsik Re: wada odbytu u dziecka 20.01.13, 00:05
        Mojej przjaciółki brat miał oprowaną przetokę w wieku młodzieńczym. Z tego co mówiła, przeżywał straszną traumę w wieku dojrzewania (rodzice czekali i czekali..aż sam poprosił o zabieg). Na początku nie miał problemów, jednak z czasem przetoką zaczął wydobywać się kał i stało się to bardzo kłopotliwe i wstydliwe. Żałują , że tak pozno nastała operacja.
    • angelagi Re: wada odbytu u dziecka 16.02.13, 12:34
      Witam! mam podobny problem i podobne watpliwości. prosze o jakis kontakt moj mail angelagio23@gmail.com
      Ja zalozyłam taki watekforum.gazeta.pl/forum/w,566,142571883,142571883,Przetoka_odbytniczo_kroczowa.html:
      • aneta19891 Re: wada odbytu u dziecka 11.10.13, 18:22
        witam,

opisałam mój problem. na gazeta.pl
    • angelagi Re: wada odbytu u dziecka 20.02.13, 11:55
      zapraszam na mój blog poswiecony wadzie odbytu.....
      mamakaii.blogspot.com/2013/02/28-kwietnia-2012-roku-o-godz-17.html
      • tlisiak Re: operacja przetoki kroczowej w IMiD? 05.06.13, 21:09
        estem mamą 8 miesięcznej Leny, u której miesiąc temu zdiagnozowano wadę odbytu - przetokę kroczową. Do szpitala w Gdyni trafiłyśmy z powodu ogromnych zaparć, córka się całkowicie zatkała, musiano oczyścić ją z mas kałowych i tam stwierdzono, że odbyt jest zawężony i przemieszczony. Po wyjściu ze szpitala udaliśmy się na konsultację do gdańskiego chirurga, który zalecił codzienne hagerowanie córki ponieważ uznał że wada jest niewielka i istnieje bardzo duża szansa na uniknięcie operacji.
        Przypadek Leny skonsultowałam jeszcze ze specjalizującymi się w tych wadach panią chirurg z IMiD w Warszawie oraz chirurgiem z Łodzi. Oboje opowiedzieli się kategorycznie za operacją diagnozując wadę jako przetokę kroczową, twierdząc że przypadek jest książkowy ponieważ ostre zaparcia pojawiły się z momencie przejścia na pokarm sztuczny i wprowadzenie stałych pokarmów. Dodatkowo stwierdzili,że operacja powinna być przeprowadzona w pierwszych dobach życia i ewidentnie przeoczono tą wadę w szpitalu. Oboje też uznali że stan córki będzie się pogarszał jeżeli nie zdecydujemy się na operację.
        Faktycznie w tym momencie z Leną jest bardzo kiepsko ponieważ nie może samodzielnie oddać kupy. Pomagamy jej hegarowaniem i lewatywą i jest jedyna metoda żeby właściwie ją oczyścić. Jesteśmy zdecydowani by ją zoperować ponieważ stosując dietę, laktulozę, pojąc ją odpowiednią ilością płynów jest coraz gorzej. Wahamy się gdzie operować dziecko czy u prof Sawickiej w IMiD czy też u prof Niedzielskiego w Łodzi? Czy ktoś przechodził podobne doświadczenia? Z tego co widzę to opinie o IMiD są bardzo słabe jeżeli chodzi o przekazywanie informacji dla rodziców, traktowanie maluszka, czy ktoś może miał styczność z prof Niedzielskim? Bardzo proszę o jakąkolwiek informację. Do kogo można się z tym problemem zwrócić w CZD?
    • aneta19891 Re: wada odbytu u dziecka, 11.10.13, 09:38
      witam, pyt. do steel11

Moja córka urodziła się z wadą odbytu.- odbyt blisko pochwy. Przedwczoraj byłam w Centrum Zdrowia Dziecka w Katowicach u dr Wojtyłko.
      Podejrzenie : kroczowego przemieszczenia odbytu.
      Czekamy na termin na badanie elektrostymulacyjne odbytu tj. prądem w znieczuleniu ogólnym.
      Na podstawie tego badania dopiero zostanie podjęta decyzja czy operować czy nie.
      Córka załatwia się normalnie, nie ma z tym problemów.

Pyt : Jak córka przeszła badanie elektrostymulacyjne ? jak czuła sie po znieczuleniu ? i czy bołał ją odbyt ?

• angelagi Re: wada odbytu u dziecka, 28.07.14, 10:14
        Witam! niestety p. Stell sie nie odezwala już crying Ja proszę również o kontakt mamy które mają podobne problemy bo w grupie raźniej i mozna się wymienić spostrzeżeniami w podobnych schorzeniach. mój mail: angelagio23@gmail.com
        • lwiontko0 Re: wada odbytu u dziecka, 28.07.14, 14:14
          Witam, mój synek urodził się z zarośniętym odbytem z przetoka kroczowa był operowany w IMID w Wawie. W razie pytań proszę o maila sylwia_krawiec@poczta.onet.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka