steel11
15.01.13, 10:58
Witam,
mam pytanie do wszystkich, którzy zetknęli się z tym problemem u dziecka. Jakie są objawy i czy zawsze to wymaga leczenia operacyjnego? Dziecko (9 m-cy) jest po badaniu elektrostymulacyjnym w CZD w Międzylesiu i jest zakwalifikowane do operacji. W opisie badania brzmi to tak: dziewczynka z podejrzeniem atrezji odbytu z przetoką do skóry krocza przyjęta celem wykonania elektrostymulacji odbytu. Stwierdzono przesunięcie ujścia skórnego odbytu ku przodowi i przemieszczenie o ok.2cm względem kompleksu mięśniowego. (Q 42.2) Tyle... W rozmowie z lekarzami zasugerowano operację już teraz ze względu na ewentualne komplikacje w przyszłości( brak kontroli stolca, niszczenie jelita, zaparcia, zakażenia układu płciowo-moczowego)
Jednak nie daje mi to spokoju.Dlaczego mam wątpliwości? Dziecko rozwija się, jest niezwykle pogodne, wypróżnia się bez problemów (nawet 2-3 razy dziennie), zero zaparć. Pewnie bym nawet nie wiedziała o tej wadzie gdyby nie fakt, że "obecny odbyt"(przetoka?) jest nieco za blisko pochwy, stąd te badania. Z tego co wiem u takich dzieci są ogromne problemy z wypróżnianiem, stąd wręcz konieczna operacja. A u mojego dziecka nie ma takich (przynajmniej na razie) kłopotów. Wiem też że taka operacja jest trudna technicznie, stąd kolejne obawy. Nie wiem jaką podjąć decyzję. Czekać czy operować... A jeśli operować to gdzie?(CZD)
Będę wdzięczna za każdą odpowiedź i radę.