Dodaj do ulubionych

chód nieprawidłowy u dziecka

26.07.04, 09:19
Mój synek(3 lata) kieruje stopki do wewnątrz gdy chodzi. Robi tak od kiedy
zaczął chodzić (gdy miał rok). Byliśmy u wielu ortopedow i każdy mówił, że z
tego wyrośnie. Trzeba czekać i nic nie robić. Ta przypadłość nazywa się
nieprawidłowy kont nachylenia kościudowej. Synek krzywo chodzi, czasem potyka
się o własne nóżki i martwięsię, że jak pójdzie do przedszkola to dzieci
będą się z niego śmiały. Choć na razie tego na placu zabaw nie zauważyły. Czy
któraś mama ma dziecko z tą lub podobną wadą?
Obserwuj wątek
    • ma_juli Re: chód nieprawidłowy u dziecka 26.07.04, 11:58
      Moze ja jestem na tym punkcie skrzywiona wink ale zastanawiam sie dlaczego nie
      byl/ nie jest rehabilitowany z tego powodu. Czy ten kąt z wiekiem sie
      wyprostuje?? Mam w rodzinie 4-latka, ktory prawie potyka sie o wlasne nogi.
      Ortopeda mowi - czekac, ale tam spotkany rehabilitant kazal rehabilitowac juz 2
      lata temu, kwestia cwiczen. Matka wybrala "latwiejszy wariant", bo przeciez
      ortopeda wie co mowi. Z doswiadczenia wiem, ze nie wink Moze sprobuj niezaleznie
      od tego pokazac dziecko w poradni rehabilitacyjnej?
      Zycze powodzenia

adaZ
      • monkastonka Re: chód nieprawidłowy u dziecka 26.07.04, 13:09
        Biegnij co prędzej do pediatry i weź skierowanie do przychodni rehabilitacyjnej
        niech go rehabilitują ćwiczą. Weź sprawy w swoje ręce i pchaj do przodu.
        Mój synek ma skrót nóżki wrodzona wada koryguję bucikiem mimo wszystko
        wykrzywia stópkę chodzi krzywo ortopeda nic na to nie zlecił rehablilitacji ale
        mamy bardzo dobrą panią neurolog mały miał asymetrię ułożeniową która poradziła
        nam aby Maciuś chodził na rehabilitację właśnie skonczył 2 miesięczne wizyty
        jest poprawa jutro ide z nowym skierowaniem.Rehabilitacja nie zaszkodzi,.
        Zmień dla dobra dziecka ortopedę bo to jakiś za przeproszeniem konował już nie
        mogę na tych lekarzy.Maciuś był nawet w szpitalu i lekarz był zdania że
        wszystko w porzadku jednak ja widziałam że nie i cały czas walczę o mojego
        synka bo nóżki to podstwa.
        Musisz koniecznie znaleźć dobrego lekarza skąd jesteś?
        Pozdrawiamy was
        Monika i Maciuś (1 roczek)
        • ikruck Re: chód nieprawidłowy u dziecka 26.07.04, 20:55
          Jestem z Warszawy. Byłam w sumie u 5 ortopedów(3 prywatnie i 2 publicznie).Tak
          wielu odwiedziłam, gdyż każdy mówił, że synek z tego wyrośnie i trzeba czekać,
          a ja chciałam coś robić: rehabilitować, ćwiczyć, jednym słowem dzialać. Dopiero
          w szpitalu Damiana trafiłam na bardzo kompetentnego moim zdaniem ortopedę,
          ktory wyjaśnił nam dokładnie na czym polega ten kąt nachylenia i przekonał
          mnie, że do 14 roku życia to synkowi się cofnie. Kazał nic z tym nie robić a
          już absolutnie nie kazać dziecku stawiać nóżek prosto bo to spowoduje więcej
          szkody niż pożytku. Nie wiem więc czy rehabilitacja to dobry pomysł. W końcu
          chyba muszę jakiemuś lekarzowi zaufać i stosować siędo zaleceń.Jak myślicie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka