Dodaj do ulubionych

USG MÓZGU

28.07.04, 00:12
MA MPYTANIE PO CO SIE ROBI NOWORODKOWI ZARAZ PO URODZENIU USG MÓZGU
Obserwuj wątek
    • gioja Re: USG MÓZGU 28.07.04, 08:01
      Wiadomo, że niemowlęta mają tzw. ciemiączka - czyli miejsca na główce, w
      których kości są jeszcze nie zrośnięte (dzięki nim dziecku łatwiej jest
      przedostać się przez kanał rodny). USG przezciemiączkowe pozwala dokłanie
      zbadać struktury mózgu - czy nie ma tam żadnych niepokojących zmian, czy
      uszkodzeń (do których może dojść także podczas porodu).
    • przeciwcialo Re: USG MÓZGU 28.07.04, 08:09
      Robi się przezciemiączkowe usg aby sprawdzić czy nie było wylewów do komór, czy
      mózg jest przawidłowy. Robi sie u wczesniaków , dzieci podejrzanych o
      schorzenia neurologiczne. jest to badanie specjalistyczne i nie robi się go
      rutynowo jak np. usg stawów biodrowych.
      • jaity2 Re: USG MÓZGU 28.07.04, 08:39
        a jezeli to usg wyszlo ze jest wszystko wporzadku to moge byc spokojna ze u
        dziecka w pozniejszym czasie nie wystapi porazenie mozgowe
        • przeciwcialo Re: USG MÓZGU 28.07.04, 08:44
          myślę że tak, chociaż jeżeli dziecko ma podejrzenie porażenia to na pewno nie
          skończy się na jednym usg. Pewnie tez rehabilitacja zachowawcza będzie zlecona
          i kilkumiesięczna kontrola.
          • jaity2 Re: USG MÓZGU 28.07.04, 08:48
            i jeszce jedno czy u 9 miesiecznego dziecka mozna stwierdzic lub zaobserwowac
            objawy porazenia mozgowego moje dziecko ma obnizone napiecie miesniowe jest
            rehabilitowane metoda bobath
            • przeciwcialo Re: USG MÓZGU 28.07.04, 09:34
              Miałam podobną sytuację. Na szczęście jesteśmy już po rehabilitacji. A objawy
              porażenia wychodzą na przełomie 4/5 miesiąc i raczej do 9 m-ca dziecko powinno
              być zdiagnozowane, chyba że lekarz rodzinny strasznie coś przegapił.
    • gabbik Re: USG MÓZGU 28.07.04, 16:04
      Moja malutka jako wcześniak z problemami okołoporodowymi (czyt: po porodzie
      prowadzonym przez lekarzy partaczy) miała wykonyane rytynowo USG mózgu. Potem
      badanie to było jeszcze wykonywane kilkukrotnie co kilka miesięcy, tak długo
      jak długo pozwalało na to ciemiaczko. No i wynik badania nie był dobry.
      Stwierdzono zmiany. I nic więcej zero komentarza, informacji.
      Teraz już wiem: zmiany moga się pojawić np. w wyniku niedotlenienia, nacisku
      przy porodzie (np. wypychanie dziecka z brzucha przez lekarza rzeźnika). Na
      pewno muszą niepokoić, ale nie są wyrokiem nieprawidłowego rozwoju dziecka.
      Mózg dziecka jest bardzo plastyczny i nawet jeśli pewne obszary uległy
      uszkodzeniu ich funkcje mogą być przejęte przez inne. To co ważne to stymulacja
      rozwoju dziecka i rehabilitacja jeśli stwierdzono jakieś problemy towarzyszące
      (np. problemy z napieciem mięśni). Rozwój fizyczny jest tu tak samo ważny jak
      rozwój umysłowy, bo też stymuluje rozwój mózgu. Moja córeczka ma dzisiaj 3
      latka i jej rozwój nie wskazuje obecnie na jakiegolwiek problemy. Wiem również,
      że lekarze w gruncie rzeczy niewiele wiedzą o rozwoju mózgu dziecka i niewiele
      mogą tu zrobić. Podobno takie zmiany mogą się objawić też w późniejszym wieku
      np. jakimiś problemami w szkole, dysleksją itp.
      Zapewne jest jeszcze wiele innych zmian mózgowych, które mogą być zdiagnozowane
      i leczone w tak wczesnym okresie życia, np. wodogłowie (ale rozumiem, że was
      ten przypadek nie dotyczy)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka