jaity1 28.07.04, 00:12 MA MPYTANIE PO CO SIE ROBI NOWORODKOWI ZARAZ PO URODZENIU USG MÓZGU Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gioja Re: USG MÓZGU 28.07.04, 08:01 Wiadomo, że niemowlęta mają tzw. ciemiączka - czyli miejsca na główce, w których kości są jeszcze nie zrośnięte (dzięki nim dziecku łatwiej jest przedostać się przez kanał rodny). USG przezciemiączkowe pozwala dokłanie zbadać struktury mózgu - czy nie ma tam żadnych niepokojących zmian, czy uszkodzeń (do których może dojść także podczas porodu). Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: USG MÓZGU 28.07.04, 08:09 Robi się przezciemiączkowe usg aby sprawdzić czy nie było wylewów do komór, czy mózg jest przawidłowy. Robi sie u wczesniaków , dzieci podejrzanych o schorzenia neurologiczne. jest to badanie specjalistyczne i nie robi się go rutynowo jak np. usg stawów biodrowych. Odpowiedz Link Zgłoś
jaity2 Re: USG MÓZGU 28.07.04, 08:39 a jezeli to usg wyszlo ze jest wszystko wporzadku to moge byc spokojna ze u dziecka w pozniejszym czasie nie wystapi porazenie mozgowe Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: USG MÓZGU 28.07.04, 08:44 myślę że tak, chociaż jeżeli dziecko ma podejrzenie porażenia to na pewno nie skończy się na jednym usg. Pewnie tez rehabilitacja zachowawcza będzie zlecona i kilkumiesięczna kontrola. Odpowiedz Link Zgłoś
jaity2 Re: USG MÓZGU 28.07.04, 08:48 i jeszce jedno czy u 9 miesiecznego dziecka mozna stwierdzic lub zaobserwowac objawy porazenia mozgowego moje dziecko ma obnizone napiecie miesniowe jest rehabilitowane metoda bobath Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: USG MÓZGU 28.07.04, 09:34 Miałam podobną sytuację. Na szczęście jesteśmy już po rehabilitacji. A objawy porażenia wychodzą na przełomie 4/5 miesiąc i raczej do 9 m-ca dziecko powinno być zdiagnozowane, chyba że lekarz rodzinny strasznie coś przegapił. Odpowiedz Link Zgłoś
gabbik Re: USG MÓZGU 28.07.04, 16:04 Moja malutka jako wcześniak z problemami okołoporodowymi (czyt: po porodzie prowadzonym przez lekarzy partaczy) miała wykonyane rytynowo USG mózgu. Potem badanie to było jeszcze wykonywane kilkukrotnie co kilka miesięcy, tak długo jak długo pozwalało na to ciemiaczko. No i wynik badania nie był dobry. Stwierdzono zmiany. I nic więcej zero komentarza, informacji. Teraz już wiem: zmiany moga się pojawić np. w wyniku niedotlenienia, nacisku przy porodzie (np. wypychanie dziecka z brzucha przez lekarza rzeźnika). Na pewno muszą niepokoić, ale nie są wyrokiem nieprawidłowego rozwoju dziecka. Mózg dziecka jest bardzo plastyczny i nawet jeśli pewne obszary uległy uszkodzeniu ich funkcje mogą być przejęte przez inne. To co ważne to stymulacja rozwoju dziecka i rehabilitacja jeśli stwierdzono jakieś problemy towarzyszące (np. problemy z napieciem mięśni). Rozwój fizyczny jest tu tak samo ważny jak rozwój umysłowy, bo też stymuluje rozwój mózgu. Moja córeczka ma dzisiaj 3 latka i jej rozwój nie wskazuje obecnie na jakiegolwiek problemy. Wiem również, że lekarze w gruncie rzeczy niewiele wiedzą o rozwoju mózgu dziecka i niewiele mogą tu zrobić. Podobno takie zmiany mogą się objawić też w późniejszym wieku np. jakimiś problemami w szkole, dysleksją itp. Zapewne jest jeszcze wiele innych zmian mózgowych, które mogą być zdiagnozowane i leczone w tak wczesnym okresie życia, np. wodogłowie (ale rozumiem, że was ten przypadek nie dotyczy) Odpowiedz Link Zgłoś