Dodaj do ulubionych

Jak przygotoważ dziecko do EEG??

03.08.04, 22:22
Witam,dostaliśmy skierowanie na EEG ponieważ syn otrzepywał się (tak jak by
mu przechodziły dreszcze i jeden raz zadrżała mu nóżka). Nie wiem jak
przygotować synka do tego badania, ma 20 miesięcy i usypia tylko w wózku,
ewentualnie w samochodzie podczas długiej jazdy. Boję się tego badania, jego
wyniku i tego czy syn da sobie założyć to coś na głowę. On nawet nowej czapki
nie chce przymierzyć a co dopiero w obcym miejscu usnąć z czymś na głowie.
Proszę poradźcie mi coś. Dziękki, pozdrawiam wszystkich gorąco. Ela

Obserwuj wątek
    • fogo Re: Jak przygotoważ dziecko do EEG?? 04.08.04, 09:47
      Cześć,
      Ja też mam podobny problem. Jesteśmy umówieni na poniedziałek i jedyne
      wskazówki jakie dostałam przed badaniem to obudzić dziecko dwie godziny
      wcześniej niż zwykle wstaje i nie pozwolić mu usnąć aż do przyjścia do
      szpitala. Nie wiem jak to będzie, ale obawiam sie krzyków i histerii - mój Mały
      ma dopiero 6 miesięcy i też tak łatwo nie usypia w dzień. Koszmar! Może ktos
      kto juz przechodził takie badanie poda nam jakieś cenne rady.
      pozdrawiam. też Elasmile
    • mami7 Re: Jak przygotoważ dziecko do EEG?? 04.08.04, 13:42
      Trzeba wybudzić dziecko rano conajmniej 2 godziny wcześniej niż zwykle, chociaż lepiej nawet 3 godz. Porządnie wymęczyć i nakarmić przed badaniem. Niech 20 miesięczny maluch pobiega po placu zabaw zje obiadek i wtedy na eeg. A 6 miesięcznniaka najlepiej niech mama nakarmi bezpośrednio przed badaniem.
      Mniejsze dzieci jedzą nawet w trakcie.
      Ten czepek czy czapka jest paskudny, ale to nie boli. Może pewnie odrobinę uciskać, ale wszystie wrzaski będą na wyrost. Takie są dzieci. Możecie zabrać ulubioną zabawkę malca, może będzie mu łatwiej.
      Podobno dziecku trzeba umyć włoski dzień przed badaniem.

Moje dziecko nie spało już w dzień, kiedy miał robione eeg. Zastosowalismy się do tych zaleceń i udało się choć z trudem, bo młody zaczął wrzeszczeć przy wkładaniu tego czepka i tak już było przez kolejne pół godziny. Kiedy mieliśmy już zrezygnować z badania zasnął. Przyznam, że moje dziecko wyjątkowo niespokojnie spało wtedy, popłakiwał... Ja jakoś mam wątpliwości co do wiarygodności w ten sposób przeprowadzanych badań. Ale to już inna kwestia.

Mamamatyska, nie martw się na zapas. Nawet nieprawidłowy zapis eeg nie jest jakimś wyrokiem. Sporo ludzi tak włąśnie ma, a są zdrowi, tak bywa.
      Ale musisz liczyć się też z tym, że nie zawsze eeg uchwyci co trzeba.
      A zmiany, które opisywałaś (jak ostatnio się dowiedziałam od dobrego neurologa) mogą być rozwojowe. Nie martw się na zapas. Znajdzcie jedynie dobrego lekarza.
      A jakby co to potwierdzaj diagnozę u drugiego specjalisty.

Pozdrawiam
      • fogo Re: Jak przygotoważ dziecko do EEG?? 04.08.04, 14:11
        Dzięki mami7. Przyjdzie mi wobec tego wstać o 4:00. Może jakoś się uda, nie
        wiem tylko jak zniosę ten płacz, boję się tego strasznie. Na szczęście Malutki
        jest na cycu więc może uspokoi się i uśnie podczas ssania.
        pozdr. Ela
    • mamamatyska Re: Jak przygotoważ dziecko do EEG?? 04.08.04, 22:19
      Witam i serdecznie pozdrawiam Was!!!
      Dziękuję za odzew i rady. Mieliśmy wizytę na 12 na godz. 11.40, ale
      zdecydowaliśmy się przełożyć ją na późniejszą godzinę 16.40, niestety dopiero
      na 18 sierpnia. Mamy zamair zbudzić Matyska wcześnie rano i wymęczyć, może
      padnie i uśnie na tym badaniu. Może? Mam taką nadzieję, że się wszystko wyjaśni.
      Elu, proszę napisz jak było na badaniu. Z góry dziękuję.
      Ela
    • ewa_bazior Re: Jak przygotoważ dziecko do EEG?? 05.08.04, 21:04

Witaj!

Moja Zuzia miała to badanie w zeszłym roku, miała wtedy 3 latka. Byłysmy wtedy
      w szpitalu. Tam powiedziano mi, że po prostu będę musiała obudzic małąw nocy,
      tj. około 2 godziny i nie dac jej zasnąć do rana - badanie miałysmy po godzinie
      6. Fakt, to było bardzo trudne, ale za to na badaniu Zuzia była juz tak
      padnięta, ze zaraz po nałożeniu całej "apatratury" na główkę (mimo słabych
      protestów) smacznie zasnęła - całe badanie trwało krótko, już nie pamietam
      ile...Zuzia zniosła je dobrze, dostała nawet od pani, która je wykonywała,
      jakąś małą zabaweczkę smile. Tylko głowe musiałam jej umyć,bo miała całe włoski
      posklejane.
      Nic strasznego.
      Pozdr.
      Ewa
      • mamamatyska Re: Jak przygotoważ dziecko do EEG?? 05.08.04, 22:13
        Witaj
        Dzięki, że odpowiedziałaś. Mam jeszcze jedną prośbę do Ciebie, naopisz mi co
        takie badanie eeg potwierdza lub wyklucza. Mój adres mamamatyska@gazeta.pl lub
        nr gg 7785929.
        Pozdrawiam, Ela
        • joannaku Re: Jak przygotoważ dziecko do EEG?? 06.08.04, 23:37
          padaczkę.
        • agacz2905 Re: Jak przygotoważ dziecko do EEG?? 07.08.04, 15:25
          Bardzo przepraszam, że się wtrącę - chciałam tylko napisać, że samo badanie EEG
          niczego nie potwierdza ani nie wyklucza. Z całą pewnością - jego wynik jest
          jedynie małą częścią całościowego obrazu, a o pomyłkę w diagnozie niezwykle
          łatwo. mam w tym względzie duże i osobiste doświadczenie, niestety - na
          szczęscie wyszło na to, że neurologicznie jestem zdrowasmile). Pozdrawiam, miejcie
          dystans do najpaskudnuejszego wyniku eeg, no chyba, że dziecko ma ewidentne
          tzw. duże, całościowe napady.
          Agnieszka
    • fogo Re: Jak przygotoważ dziecko do EEG?? 09.08.04, 15:16
      Cześć, jesteśmy już po badaniu. Na szczęście nie było tak źle. Obudziłam Małego
      o 6:00 i do 11:00 zabawiała go cała rodzina. Były chwile załamania ale pomogła
      kąpiel. Kiedy dotarliśmy do szpitala Malutki był juz bardzo zmęczony i samo
      nakładanie czapki nie zrobiło na nim większego wrażenia. Zasnął po kilku
      minutach ssania cyca i spał spokojnie przez całe badanie. Nie ukrywam, że
      kamień spadł mi z serca, bo tak naprawdę najgoszy jest stres kiedy
      dziecko "pada z nóg" a ty musisz je budzić zamiast ułożyć do snu. Teraz czekamy
      na wyniki i mam nadzieję, że będą dobre. pozdrawiam serdecznie i życzę
      powodzenia w "męczeniu" dziecka przed badaniem, Ela
      • mamamatyska Re: do Eli 09.08.04, 21:27
        Cześć
        Cieszę się, że dotrawliście do badania i wszystko się udało. My czekamy do 18
        sierpnia na badanie i mam nadzieję, że się uda.
        Elu jak będziesz miała wyniki i będziesz się chciała podzielić doświadczeniami
        to napisz tu na forum lub na: mamamatyska@gazeta.pl lub nr gg 7785929
        Życzę dobrych wyników i gorąco pozdrawiam. Ela
    • fogo Re: Jak przygotoważ dziecko do EEG?? 12.08.04, 11:06
      Cześć,
      Mam już wynik i nie wiem czy się martwić czy nie. Napisano, że Mały ma bardzo
      dyskretne zmiany w okolicy centralnej. Pani, która obsluguje EEG powiedziała,
      że to nic nie znaczy i nie ma sie czym martwić, ale ja oczywiście zbladłam.
      Teraz zastanawiam się do jakiego neurologa pójśc bo aktualny lekarz generalnie
      bagatelizuje wszystko. Oj chyba dzisiaj potrzebuję pocieszenia.
      pozdrawiam, E.
      • lulka222 Re: do agacz2905 12.08.04, 14:13
        Napisałam do Ciebie na adres gazetowy. Dotarło?
        • agacz2905 Re: do agacz2905 12.08.04, 22:06
          Odpowiedziałam. miałam problemy z wysyłką, ale niby w końcu wysłane. Pozdrawiam
          Agnieszka
      • mami7 Re: Jak przygotoważ dziecko do EEG?? 12.08.04, 15:15
        Fogo, a skąd jesteś?
        Nie przejmuj się na zapas. Jeden kiepski wynik eeg o niczym nie świadczy. Duża
        część ludzi ma złe zapisy chociaż są zupełnie zdrowi.
        A jeśli lekarz Cię nie przekonuje zmień go, albo szukaj potwierdzenia u drugiego
        specjalisty.

Pozdrawiam
    • fogo Re: Jak przygotoważ dziecko do EEG?? 13.08.04, 10:04
      Cześć, Jestem z W-wy i Mały jest pod opieką CM Lim w Mariocie. EEG robiliśmy w
      IMDZ na Kasprzaka. Dzisiaj mamy wizytę u dr W LIM'ie ale na wrzesień udało mi
      sie umówić wizytę u prof Sidor w EnelMedzie. Malutki rozwija się bardzo dobrze
      i tylko raz przydarzyły mu się drgawki - coś w rodzaju otrząsania górnej części
      ciała. Wszyscy mnie uspokajają, że wynik jest dobry pomimo dyskretnych zmian,
      ale ja oczywiście jak każda matka jestem śmiertelnie przerażona.
      Pozdrawiam serdecznie. E.
      • mami7 Re: Jak przygotoważ dziecko do EEG?? 13.08.04, 15:08
        Fogo,

Mamy chyba podobny problem. Jeśli masz ochotę "pogadać" napisz na adres gazetowy. Swoją drogą podziel się proszę "wrażeniami" z wizyt u neurologów. Wbrew pozorom ciężko o dobrego specjalistę.

Pozdrawiam
    • dwasinska Re: Jak przygotoważ dziecko do EEG?? 16.08.04, 10:09
      Mój synek rok temu miał robione EEG; dwa podejścia... za pierwszym razem mimo
      zmęczenia nie pozwolił sobie nałożyć czapki, za drugim razem jakimś cudem po
      kilkuminutowej walce czapka została na głowie, ale Alek nie zasnął. Zrobiono mu
      więc EEG w czuwaniu; był dośc spokojny, chić czasami zapłakał i pojadał
      ciasteczka. Pani prof Sidor określiła EEG jako prawidłowe dla wieku; pominęla
      zamazy, które powstały kiedy dziecko się niepokoiło, poniważ były czytelne
      momenty kiedy leżał spokojnie; nie kazała powtarzać badania.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka