Dodaj do ulubionych

BILANS 6-LATKA

11.09.13, 10:02
Moja córka skończyła 6 lat i chciałam jej zrobić bilans ale przychodnia do której chodzę a dodam że chodzę do przychodni w nie swoim miejscu zamieszkania. Pani w rejestracji powiedziała, że nie robią bilansu dla 6-latka, że wykonuje je higienistka tylko moja córka chodzi do przedszkola a nie do szkoły. Czy którejś z was też to przytrafiło.
Obserwuj wątek
    • ga-ti Re: BILANS 6-LATKA 11.09.13, 10:06
      Mnie poinformowano w przychodni, że szkolna pielęgniarka (syn był w zerówce w szkole) powinna młodego zmierzyć, zważyć, zbadać ciśnienie, ocenić wzrok itp. I z takimi 'badaniami' powinnam zgłosić się do pediatry.
      Pielęgniarka w szkole nie była chętna do współpracy uncertain
    • melancho_lia Re: BILANS 6-LATKA 11.09.13, 10:11
      ja robiłam normalnie u pediatry w przychodni. Syn nie chodził jeszcze wtedy do szkoły
      • melder1 Re: BILANS 6-LATKA 11.09.13, 10:23
        No właśnie. W mojej miejscowości jest przychodnia w której robią bilanse ale ja się z niej wypisałam i chodzę do innej przychodni a tam nie chcą mi zrobić tego bilansu. Więc już jestem głupia, dlaczego inni robią a inni nie.
    • budzik11 Re: BILANS 6-LATKA 11.09.13, 10:34
      U nas wygląda to tak, że bilans 6-latka robi się przy okazji szczepienia 5-latka (to w szóstym roku życia). Przeprowadza go pielęgniarka, najpierw rodzic wypełnia druczek, potem ona wpisuje to, co jej z badania (wzrok, słuch, waga, wzrost) wychodzi. I ta karta rzeczywiście trafia potem za dzieckiem do szkoły, do której idzie (teoretycznie, bo nie wiem, skąd przychodnia wie, do której szkoły dziecko trafi), do szkolnej higienistki. I w zasadzie są dwa badania, bo jedno, to ten druczek (karta informacyjna dziecka szkolnego czy jakoś tak to się nazywa), a potem pediatra, kwalifikując dziecko do szczepienia, wypełnia formularz bilansu w książeczce zdrowia i karcie dziecka.
      • melder1 Re: BILANS 6-LATKA 11.09.13, 10:55
        Moja córka miała szczepienie w wieku 5 lat. I teraz powinna mieć bilans. I faktycznie przychodnia daje druczek który wypełnia i potem przedszkole, my ten druk zabieramy do domu i potem dajemy go do szkoły do której będzie chodziło. Ale nie wiem dlaczego niektóre przychodnie nie robią bilasnu 6 choć jest obowiązkowy.
        • budzik11 Re: BILANS 6-LATKA 11.09.13, 13:01
          A jakoś ci specjalnie zależy na tym bilansie? U nas to i tak raczej formalność, zmierzyć i zważyć dziecko można w domu. U nas było dość... kuriozalnie, bo pani np. badała wzrok przy pomocy tablicy z literkami, podczas kiedy on liter nie znał, więc jak miał odpowiadać? Na szczęście znalazła się tablica z cyframi, tu już było lepiej wink Wpisała też w kartę ilość zebów nie pytając mnie o to ani nie zaglądając dziecku do buzi - nie wiem, może ma rentgenowski wzrok Supermana... Generalnie te bilanse o kant d..y można potłuc, u nas w każdym razie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka