Dodaj do ulubionych

Stracił głos...

19.09.13, 20:44
Mój syn. 2,5 roku, wczoraj i przedwczoraj 37,5 stopnia, dzis w sumie w normie, ale ten głos a w zasadzie jego brak... wink a jaka cisza w domu...
W moczu nic, kupsko luźne.
Jakieś pomysły? Wczoraj byliśmy u pediatry (nie, nie biegam z takimi rzeczami do lekarza tongue_out ale młody miał na wczoraj termin usunięcia migdałów i laryngolog nas do pediatry wysłał) pediatra pomysłu nie miał, ale trudno się dziwić, wszak to drugi dzień infekcji był dopiero.
Obserwuj wątek
    • tijgertje Re: Stracił głos... 19.09.13, 20:55
      Moze byc zapalenie krtani. sama przerabialam az za czesto. U niektorych zaczyna sie utrata glosu, a konczy skurczem krtani w srodku nocyuncertain Pokazalabym dziecko laryngologowi i pilnuj w nocy, bo moze sie zaczac dusic.
    • rulsanka Re: Stracił głos... 19.09.13, 20:58
      Prawdopodobnie zapalenie krtani. Najlepiej zrób inhalację z soli fizjologicznej, może być od biedy tzw. parówka nad garnkiem.
      • necia27 Re: Stracił głos... 19.09.13, 21:03
        Zazwyczaj tak zaczyna się zapalenie krtani sad
    • camel_3d Re: Stracił głos... 19.09.13, 21:04
      mozesz tez postawic dzeicku kominek w pokoju z olejkiem eterycznym..miety czycos takiego..
      • mamatomika Re: Stracił głos... 19.09.13, 21:16
        Z moja 3,5 letnia coreczka wyladowalismy wczoraj w nocy w szpitalu z tego powodu. Dostala w nocy 2 razy atak kaszlu i dusznosci ze myslalam ze sie udusi. Lekarz stwierdzil pl.wikipedia.org/wiki/Podgłośniowe_zapalenie_krtani i podal jakas inhalacje i czopki. No i przeszlo. Ale co sie strachu najadlam to moje smile
    • aniaurszula Re: Stracił głos... 19.09.13, 21:16
      tez pomyslalam o zapaleniu krtani,a temp nie zawsze wysoka, mam dzieci ktore nie goraczkuja, starsza przy ospie miala 37stopni
      • mamatomika Re: Stracił głos... 19.09.13, 21:22
        Jak przyjechalismy do szpitala to bylo juz o wiele lepiej, a to dlatego bo na dworze bylo zimno i deszczowo. Lekarz stwierdzil ze na takie ataki zapalenia krtani pomaga wlasnie zimne i wilgotne powietrze. By wyjsc szybko z dzieckiem na zewnatrz lub puscic zimna wode i wdychac te opary. Pytanie tylko jakie opary przy zimnej wodzie?
        • aniaurszula Re: Stracił głos... 19.09.13, 21:24
          z wyjsciem na zimne powietrze tez trzeba uwazac, mi lekarz radzil najpierw ubrac dziecko a potem np otworzyc okno i przy nim stanac . oczywiscie jesli dziecko ma "tylko" ma uteudniony oddech jesli wyraznie sie dusi reagowac szybkim odtwarciem okna
          • aniaurszula Re: Stracił głos... 19.09.13, 21:26
            tylko ze moja corka miala zapalenie krtani w czerwcu i bylo cieplo. nie dusila sie bo wieczorem dostala zastrzyk
    • mia_siochi Re: Stracił głos... 19.09.13, 21:45
      Nie kaszle, nie dusi się, oddycha normalnie, tylko trochę rzęzi... 36,6 w tej chwili.
    • babsee Re: Stracił głos... 20.09.13, 12:47
      Jesli chcesz, to posluchaj moich rad bo ja od dziecka mam problemy z krtania, regularnie trace glos a moj synuś odziedziczyl tę skłonność po mnie, niestety.
      Podstaw to nawilżanie gardla i krtani-wiec najlepiej dzialają parowki na ciepło z dodatkiem np. rumianku, lub kilku kropel olejku z eukaliptusa.Ja siadam nad miska, zakrwyam glowe recznikiem i wdycham/Jak synek byl malutki, to bralam go do lazienki, garnek z wrzątkiem wstawialm do umywalki i siedzialam z nim kolo tej umywalki.I tak ze 4-5 razy dziennie.
      Dwa:olejek z wiesiolka, ja gryze, dziecku wyciskam ten olejek do paszczy- dwie, trzy kapsulki dziennie.
      Trzy;domyslam sie ,nie umie ssac cukierkow?bo moglabys sprobowac tabletek Isla-sa z porostem morskim i baaaardzo nawilża gardlo.Sa mieciutkie i malusie,moze by pociumkal choc troche?nie zakrztusi sie, bo sa miekkie,jak żelek.
      Cztery- TANTUM VERDE!!!!obowiązkowo.3 razy dziennie po 2 psiki.

I cieplo go trzymaj,dawaj do picia lipe(kup expresowa ale parz z 10-15 min ona wtedy ma takiego gluta, ktory genialnie lagodzi gardlo)
      Po dobie takiego leczenia, powinien zacząc odkrztuszac ale ten kaszel jest bolesny.
      3 dni i masz z glowy.
      • mia_siochi Re: Stracił głos... 20.09.13, 13:15
        Lipę kupię smile tantum verde psikam. Pomyślę nad tą islą, jak do znam to pogryzie o połknie smile
        Dziś już trochę coś mówi. Gorączki zero, kaszlu prawie nie ma. Apetyt jak zawsze. Z miską i gorącą wodą nie zaryzykuję, ale mam inhalator, może sie da przekonać. Dzięki!
    • mia_siochi Re: Stracił głos... 21.09.13, 20:07
      Głos mniej więcej odzyskał, trochę tylko piska. Teraz kaszle, może po kąpieli...
      Apetyt jak zawsze doskonały, humor ok, może lekko histeryczny, ale czego od 2,5 latka wymagać. Gorączki brak.
      28go ma mieć migdały wycinane, ale przyznam ,że zaczynam wątpić że go zakwalifikują. Dlatego tak roztrząsam tę infekcję.
      Jak nie teraz to chyba poczekam do lata, nie jestem w stanie kolejne tygodnie kwarantanny mu urządzać...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka