Dodaj do ulubionych

do mam dzieci z nietolerancja glutenu

29.09.13, 22:15
drogie mamy lub nie mamy smile ale osoby mające do czynienia z chorymi na celiakię bądz osobami ktore mają alergie na gluten , czy choroba ta jest związana zawsze ze zmianami skórnymi? Podejrzewam u synka 5 lat u ktorego nikt nic nie moze zdiagnozować uncertain ze moze byc to nietolerancja glutenu i byc moze stąd wszystkie nasze problemy, jednak nigdzie nie mogę doczytać typowych objawów- takich bez których choroby stwierdzić 100% nei mozna- oczywiscie wiem badania- to zrobimy jak dostaniemy się już do CDZ ale bardzo mnei interesuje czy zmiany skorne są typowe dzieki za odp smile
Obserwuj wątek
    • e-kasia27 Re: do mam dzieci z nietolerancja glutenu 30.09.13, 01:16
      emes.k napisała:

> drogie mamy lub nie mamy smile ale osoby mające do czynienia z chorymi na celiakię
      > bądz osobami ktore mają alergie na gluten , czy choroba ta jest związana zawsz
      > e ze zmianami skórnymi?

Nie, wręcz przeciwnie, raczej rzadko.
      Zmiany skórne z powodu nietolerancji glutenu to Choroba Dühringa - poczytaj.

Podejrzewam u synka 5 lat u ktorego nikt nic nie moze z
      > diagnozować uncertain ze moze byc to nietolerancja glutenu i byc moze stąd wszystkie n
      > asze problemy, jednak nigdzie nie mogę doczytać typowych objawów- takich bez kt
      > órych choroby stwierdzić 100% nei mozna- oczywiscie wiem badania- to zrobimy ja
      > k dostaniemy się już do CDZ ale bardzo mnei interesuje czy zmiany skorne są typ
      > owe dzieki za odp smile

Celiakia nie ma jednoznacznych objawów.
      Najbardziej powszechne są biegunki i inne problemy z brzuchem, anemia, niedożywienie, zahamowanie wzrostu.
      Zmiany skórne na ogół nie występują, ale mogą.

Zmiany skórne mogą zaś być przy uczuleniu na gluten - można to sprawdzić testem skórnym dla glutenu, albo testem z krwi na przeciwciała IgE dla glutenu, albo dokładniej testem transformacji blastycznej dla glutenu.

Można też mieć i celiakię i uczulenie na gluten jednocześnie.
      • emes.k Re: do mam dzieci z nietolerancja glutenu 30.09.13, 09:35
        bardzoo dziękuję za odpowiedź , no właśnie...synek nigdy nie miał żadnych zmian skórnych dlatego mnie to tak ciekawiło poza tym całą resztę owszem waży 13 kg ( 5 lat) je odkąd pamiętam marnie je, jest dużo nizszy od kolegów , blady jak sciana, nawet podczas wakacji nad morzem niewiele się zmienilo , jakby slonce wogole go nie ruszało, czeste bole brzuszka, język "wyzarty" , ciagle infekcje, zmęczenie - szukamy przyczyny od roku, wczesniej nic na to nie wskazywalo, ale w domu niewiele jadł , jak poszedl do przedszkola i nagle w menu pojawilo sie wszystko - zaczęły sie problemy

A czy przewlekły kaszel może być tez objawem????

czy ktoś ma może namiary gdzie szybko wykonac te badania pod kątem nietolerancji glutenu - nawet prywatnie- nie chce juz czekać dłużej bo wszyscy bardzo się meczymy ....
        • karolina33331 Re: do mam dzieci z nietolerancja glutenu 30.09.13, 10:29
          Ja bym na pierwszym miejscu wykluczyła celiakię. Podaję Ci namiar na laboratorium nr 1 w Polsce www.nadzieja.com.pl/. Pamiętaj, ze to lab jest sprawdzone. Ja robiłam córce to badanie na zlecenie gastrologa. Niepokojąca jest waga twojego dziecka, bardzo prawdopodobne, że to alergia, ewentualnie celiakia. Jeśli chodzi o badania na alergię możesz zrobić testy z krwi, skórne, ale dopiero jak już będziesz miała ujemny wynik testów na celiakię z "nadziei'. W przypadku mojej starszej córki, ktoa miała wymienione przez Ciebie objawy, okazało się, że była uczulona na gluten i przez 6 lat była na diecie bezglutenowej. Praktycznie już po 1 miesiącu zaczęła przybierać na wadze i niesamowicie rosnąć. Dziś ma 174 cm wzrostu smile
          • emes.k Re: do mam dzieci z nietolerancja glutenu 30.09.13, 10:53
            bardzo serdecznie dziękuję smile jedziemy jak najszybciej a zapytam raz jeszcze czy przewlekły kaszel może mieć związek?
            • karolina33331 Re: do mam dzieci z nietolerancja glutenu 30.09.13, 11:48
              kaszel jak najbardziej może być związany z alergią, z celiakią raczej nie.
              • emes.k Re: do mam dzieci z nietolerancja glutenu 30.09.13, 12:29
                a czy trzeba zrobić cały ten pakiet dotyczący celiakii , wchodziłam na stronkę nadziei ale cena mnie zabiła trochę, za wszystko 1000 zł , nie wiem czy robić to jzu teraz a własną reke czy najpierw skonsultować z gastrologiem ... synek kaszle non stop (alergie wziewne wykluczone astma wykluczona) powiekszony 3 migdał ale bez wskazań do wyciecia, podniebienne ok, słuch idealny , tylko ten kaszel - wziewy sterydowe neiwiele pomagaja, kaszel jest suchy , mokry roznie, nasilajacy się wieczorem , pozostale objawy jak wspomnialam we wczsniejszym poście - a moze zanim cały pakiet celiakii sprobowac zrobic narazie badanie na nietolerancje glutenu? co to badanie nam da? wizyte w cdz mam na styczeń - tylko czy czekać jescze tyle....
                --
                https://www.suwaczek.pl/cache/97b0124695.png
                • karolina33331 Re: do mam dzieci z nietolerancja glutenu 30.09.13, 14:18
                  Kurcze, ceny tych testów rzeczywiście powalają na kolana. Ja robiłam 2 badania, dla pewności dwa razy nawet, chociaż nie było takiej potrzeby. Ja bym zadzwoniła do tej nadziei i zapytała czy może wystarczą 2 badania a nie 4. A może zadaj pytanie na forum zdrowie małego dziecka.Tam jest bardzo miła Pani gastrolog, która mnie wiele razy odpisała.
    • emes.k blueluna 02.10.13, 13:41
      a czy Twoj syn miewał wysypki? u nas jest własnie tak ze nie ma żadnych wysypek , alergolodzy nie podejmuja ze mna dyskuski (nawet na wizytach prywatnych) na temat alergii pokarmowej u synka - bo nie ma wysypki o i cała gadka dlatego zastanawiam się cały czas czy rzeczywiście alergia = zmiany skórne, mial robione testy na alergeny wziewne ale nic nie wyszło wszystko ujemne, zostały nam pokarmowe .... najgorszy jest ten jego kaszel teraz trwa jzu 4 tyg , osłuchowo czysto , a dzieciak kaszle i kaszle, w ciagu dnia niewiele, najgorzej ok 19 do wieczora, noce przesypia lub zdarzy mus ie pojedyncze kaszlniecie jak sie przekręca

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka