Dodaj do ulubionych

opryszczka a 2 tygodniowe dziecko

17.11.13, 12:57
Wczoraj uaktywniła mi się na ustach opryszczka. Przedwczoraj nie wiedząc że się pojawi całowałam syna w główkę, buźkę (nie usta). Dziś jestem zestresowana czy nie zaraziłam synka sad , wiem jaka jest niebezpieczna dla takich maluchów. Karmie piersią, opryszczkę smaruje hevarinem, myję ręce, nie całuje już synka. Mały jest jednak cały czas ze mną, w nocy karmie go i boje się, że leżąc koło mnie dotknie ręką mojej opryszczki a potem weźmie ręce do buzi. Pocieszam się, że może przeciwciała zawarte w mleku go uchronią... Czy ktoś miał opryszczkę a nie zaraził swojego maluszka? Co mogę jeszcze zrobić by zminimalizować ryzyko zakażenia?
Obserwuj wątek
    • giba116 Re: opryszczka a 2 tygodniowe dziecko 17.11.13, 13:07
      Ja w czasie kiedy moja córka była noworodkiem miałam opryszczkę 2 razy. Nie zaraziła się. Nie całowałam, nie dotykałam rękami zmiany, zaklejałam plastrami na opryszczkę (zawsze to jakaś bariera), myłam ręce baaardzo często, pod koniec miałam wrażenie, że mam na nich papier ścierny a nie skórę.
      Do tego jak córka miała ok 4 miesiące wycałowała ją jej ciocia z opryszczką. Też się nie zaraziła.
      Także spokojnie...
    • neffi79 Re: opryszczka a 2 tygodniowe dziecko 17.11.13, 13:09
      tak, ja miałam opryszczkę na ustach
      i w ciązy i w czasie karmienia
      musisz zachowywać ogromną higienę (myć ręce, nie całować)
      moja córka nie zaraziła się
      ja zazyłam na samym początku, gdy pęcherzyki tworzyły sie 2 tabletki Heviranu - codziennie jedna (200g x 2) - bardzo mocno złagodziło objawy (pomimo, że zdania nt. uzywania w ciązy/laktacji są podzielone)
      • nadia1902 Re: 17.11.13, 13:13
        A czy można zarazić dziecko nieaktywną opryszczką (bo ma się w organizmie, ale na ustach brak wykwitu)?bo taką opinie słyszałam...
        • neffi79 Re: 17.11.13, 13:18
          nie słyszałam o czyms takim
        • monocle Re: 17.11.13, 18:26
          nadia1902 napisał(a):
          > A czy można zarazić dziecko nieaktywną opryszczką (bo ma się w organizmie, ale
          > na ustach brak wykwitu)?bo taką opinie słyszałam...

Nie, ale aktywność opryszczki czyli zarażanie zaczyna się jeszcze przed pojawieniem się wykwitu.
    • only_she Re: opryszczka a 2 tygodniowe dziecko 17.11.13, 14:01
      Polecam zaklejanie opryszczki specjalnymi plastrami na opryszczkę. Pod nimi opryszczka też dobrze się goi. Są także plastry na noc z mocniejszym stężeniem leku. Ja bez tych plastrów bardziej bym się bała, że mała dotknie. Po zaklejeniu byłam spokojniejsza, że jeśli dotknie łapką mojej buzi, to tylko plastra a nie opryszczki. Tylko z tym też trzeba ostrożnie, bo w czasie gdy pęcherzyki pękają, płyn czasami wypływa spod plastra. Wtedy oczyszczałam skórę wokół spirytusem.
      Poza tym, tak jak dziewczyny piszą, częste mycie rąk. Ja nie dotykałam opryszczki w ogóle, plaster zakładałam w rękawiczkach, miałam też osobną bluzę, którą zakładałam tylko do karmienia. Opryszczkę miałam już dzień po porodzie. W szpitalu dbanie o higienę było trudniejsze, bo np. nie zawsze łazienka była dostępna gdy chciałam się umyć. Mała na szczęście na razie się nie zaraziła, a opryszczkę mieliśmy już kilka razy od jej narodzin, i mąż, i ja.
    • malinoweciacho Re: opryszczka a 2 tygodniowe dziecko 17.11.13, 15:22
      Hej, nie martw sie, mi wyskoczyla opryszczka przed samym porodem, przykro bylo nie móc pocalowac wlasnego dziecka, ktore wlasnie przyszlo na swiat. Tak jak dziewczyny pisza, higiena i ostroznosc i bedzie ok. Mialam opryszczke jeszcze kilka razy w czasie pierwszych miesiecy karmienia, zawsze plasterki compeed na usta lub smarowanie zoviraksem, czeste mycie rak. Uwazaj, zeby dziecko nie dotknelo opryszczki, czasem nielatwo, male raczki bezladnie machaja w powietrzu.
      • daria_94 Re: opryszczka a 2 tygodniowe dziecko 17.11.13, 17:50
        Tez slyszalam o przypadkach gdy rodzic zaraził nowordka/niemowle opryszczką..ale spokojnie. Myj rece,nie daj dotknąć i bedzie dobrze. Ja zdążyłam miec 2 opryszczki gdy był noworodkiem. Ja brałam acyklowir(takie rosyjskie tabletki od babci) po ktorym szybko mi nijaka. Tez sie strasznie bałam ze go zarazę,ale wystarczy byc ostrożnym smile i tez calowalam dzien przed wyskoczeniem opryszczki malego(nie zauważając ze "cos" nadchodzi a nad ranem juz jest wielki bąbel)i nic mu nie jest
    • monocle Re: opryszczka a 2 tygodniowe dziecko 17.11.13, 18:07
      Spokojnie, jeśli karmisz piersią, to nie musisz się obawiać.
      Pół swojej ciąży przyjmowałam Heviran, bo miałam nawracające opryszczki (jak nigdy), przed samym porodem przez 6 tyg Heviran "osłonowo", aby ochronić dziecko przed wirusem. Kilka miesięcy po porodzie mały był badany na obecność wirusa opryszczki, wynik był ujemny czyli nie zaraził się.
      W międzyczasie po porodzie kilka razy (2 lub 3) miałam opryszczkę i wszystko było okay. Karmię piersią. Twoje przeciwciała chronią dziecko wystarczająco smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka