Dodaj do ulubionych

swędzące pośladki

06.02.14, 10:24
Mam problem z moim 2 latkiem, sprawa ciągnie się już ponad pół roku. Synek ma taką jakby wysypkę na pośladkach, w zasadzie jak się dotnie to nie czuć żadnych krostek pod palcami, tylko skóra jest w tym miejscu lekko różowa, jednak synek strasznie się tam drapie. Konsultowaliśmy to już u kilku lekarzy. Było kilka pomysłów. Próbowaliśmy już szereg maści m.in. z antybiotykiem (bez efektów), było podejrzenie alergii synek przez 3 miesiące dostawał Zyretec, mimo to nadal się drapał. Miał zapisaną maść ze sterydem jednak łagodziła ona podrażnienia a za kilak dni znowu było to samo. Czasem "wyspka" znika na kilka dni-tygodni bo za jakiś czas znowu powrócić. Syn ma suchą skórę, kąpie go w emolientach, dbam o nawilżenie tej skóry. Jak byliśmy na wakacjach nad morzem to wyjeżdżając syn miał tą wysypkę. 1 dnia urlopu wysypka zniknęła i nie było jej przez cały pobyt, powróciła dzień po powrocie do Polski. Pampersów używamy od samego początku tych samych. Problem pojawił się jak syn miał ok 1,5 roku niedawno skończył 2 latka i nie mogę patrzeć jak bidulek drapie się do krwi po tych pośladkach, głównie podrapane są te miejsca gdzie kończy się pampers, czyli na bokach pośladków i pod krzyżem. Czy któraś z mam miała podobny problem i może coś poradzić? Chciałabym mu jakoś pomóc.
Obserwuj wątek
    • ambrozja Re: swędzące pośladki 06.02.14, 11:22

a badałaś dziecko pod kątem pasożytów ?
      • paulinus2001 Re: swędzące pośladki 06.02.14, 11:24
        Nie badałam. A czy przy pasożytach są jeszcze jakieś dodatkowe objawy?
        • ambrozja Re: swędzące pośladki 06.02.14, 11:34

objawy zależne od pasożyta
          moja córka miała np mega wysypkę na szyji, pleckach tuż nad linią pampersa i na rączkach
          • paulinus2001 Re: swędzące pośladki 06.02.14, 11:39
            W takim razie będę musiała koniecznie to sprawdzić.
    • maeve_binchy Re: swędzące pośladki 06.02.14, 12:01
      u nas dzieci maja takie objawy po zjedzeniu alergizujacego pokarmu. Zyrtec itp. moze lagodzic objawy, ale nie zlikwiduje wysypki, jesli nie usuniesz alergenu
      • paulinus2001 Re: swędzące pośladki 06.02.14, 12:09
        Tylko skąd mam wiedzieć co go alergizujesad
        • vangie Re: swędzące pośladki 06.02.14, 12:18
          a czego nie bylo nad morzem?
          • paulinus2001 Re: swędzące pośladki 06.02.14, 13:33
            No właśnie dobre pytanie. Byliśmy na wakacjach all inclusive. Dzieciaki jadły wszystko co chciały, nawet rzeczy które normalnie w domu są zabronione. Pampersy przywieźliśmy ze sobą, ubrania i płyn do prania, wszystkie kosmetyki. W zasadzie tylko woda była inna i powietrze, ale tego nie da się zmienić...
            • baba-baba Re: swędzące pośladki 06.02.14, 15:31
              A może ma tylko wysuszoną skórę którą drapie,powstają nadkażenia bakteryjne,wypryski.No a potem wracają przy lekkim już podrażnieniu przez pieluchę.Spróbuj smarowac emolientem nawet jak jest okres przejściowy.
              U nas to objaw alergii (cytrusy, jablka).
              • karolina33331 Re: swędzące pośladki 14.02.14, 11:24
                Nie piszesz jakich pieluch używacie, co dziecko jada. Na moje dzieci najgorzej działały nasączane pampersy okres pylenia/ To może być alergia. Moje obie córki też tak miały. Młodsza ma 6 lat i problem niestey do końca nie został wyeliminowany.Kiedy jest okres pylenia posladki bardzo ją swędzą mimo, ze skóra piękna, teraz już nie ma zadnych ranek czy zaczerwienienia. Polecam do kąpieli o temp. nie przekraczającej 36 stopni dodawać codziennie nakrętkę balneum basic z olejkiem kojącym. rewelacyjnie łagodzi świąd.A w perspektywie przyda się wizyta u dobrego alergologa.
    • maltry Re: swędzące pośladki 14.02.14, 13:26
      A może coś w składzie pieluch zmienili w tym czasie?
    • mika Re: swędzące pośladki 17.02.14, 12:04
      Idź do pediatry po lek na owsiki. Pyrantelum medana sie nazywa.raz podajesz 3 ml po 2 tyg jeszcze raz. Moja córeczka miała dokładnie to samo. Cały czas sie po pośladkach albo pleckach drapaka na wysokości końca pampersa. Cały czas ja smarowalam sudocrenem i w przerwachna pieluchę medidermem. Zrobiłam wymaz z kału nic nie wyszło. Wtedy mnie oswiecilo na jednym forum ze na owsice najlepiej badanie krwi zrobic dziecku ale trzeba normalnie igła krew pobierać. To lekarstwo ma pyszny morelowym smak. Dziecko zjadło bez marudzenia obilzujac sie. Mi lekarka nie chciała go przepisać mówiąc ze na zapas nie wolno truć dzieci . No i ciekawe bo to co po tym lekarstwem wyszło z mojego dziecka to szok!!! Ile biedna sie musiała nameczyc sad(( dodam tylko ze po tym wszystkim cała rodzine włącznie z dziadkami naklonilam do odrobaczenia. Co pół roku robię córce taka kuracje bo chodzi do przedszkola. Przychodzę do lekarki i mowię ze w przedszkolu zgłoszono przypadek owsice i przepisuje bez gadania. Nie obchodzi mnie to jakie bedą opinie po moim wpisie. Najważniejsze ze moja intuicja mnie nie zawiodła. Pozdrawiam
    • mika Re: swędzące pośladki 17.02.14, 12:08
      ... i jeszcze dodam ze trzeba w mieszkaniu zrobic porządki. Wygotowac bieliznę pościel ręczniki zabawki no i jakimś płynem antybakteryjnym wszystkie klamki w mieszkaniu czyli to co sie najcześciej dotyka. Pozdro

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka