Dodaj do ulubionych

Duża główka u dziecka

13.05.14, 17:50
Witajcie.
Mój synek ma 6,5 miesiąca. Jego główka ma obwód 46cm, klatka piersiowa 42,5,ciemię 4x5. Dziecko rozwija się prawidłowo. Waga ciała 7700kg. Pediatra straszy nas wodogłowiem. Skierował nas do neurologa dziecięcego. Mały miał robione usg przez-ciemieniowe, ze względu na płaską główkę z lewej strony i napięcie nóżek. Usg wyszło dobrze.Za 1.5 mamy mieć kontrolę. Czy ktoś z was też przechodził przez coś takiego z dzieckiem? Martwię się okropnie.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • slonko1335 Re: Duża główka u dziecka 14.05.14, 12:46
      Kontrolujcie główkę przez usg.
      Jakie szczepienia dostało dziecko?
      • malenka8939 Re: Duża główka u dziecka 14.05.14, 15:53
        Mały miał na razie wszystkie szczepienia terminowo. Kupowaliśmy szczepionkę "skojarzoną" pierwsze trzy razy.
        • slonko1335 Re: Duża główka u dziecka 14.05.14, 21:33
          Dobrze, że dostał krztuśca acelularnego. W tym wypadku poza czekaniem, kontrolowaniem i obserwacją jak synek się rozwija nie możesz nic zrobić-będzie dobrze, nie zamartwiaj się. Wiem, wiem łatwo powiedziećwink
    • vjann Re: Duża główka u dziecka 14.05.14, 16:51
      pocieszę Cię. U mnie w rodzinie, siostry synek też miał dużą głowę. Wszystko było z nim ok. Głowę miał tak dużą, że czapki które on nosił w niemowlęctwie moja córka nosiła jako trzylatka. Teraz chłopak chodzi do drugiej klasy. Jest mądry, zdrowy. Pozdrawiam.
      • malenka8939 Re: Duża główka u dziecka 14.05.14, 18:03
        Wiem smile I uspokaja mnie trochę to, że mąż i jego rodzice też mają spore głowy wink Neurolog na razie nic niepokojącego oprócz dużej główki i asymetrii nie widzi. A pediatra ciagle nas straszy i wynajduje mu nowe choroby. Napięcia już nie ma. Rehabilitacja przyniosła znakomite rezultaty. Maluszek podnosi się , siedzi, jest wesolutki. Jest drobniutki dlatego ta duża główka od razu przykuwa uwagę.
    • ania.pe Re: Duża główka u dziecka 17.05.14, 08:51
      Pocieszę Cię
      Moja córka też właśnie w wieku 6 mies. wypadła z siatki centylowej - za duża głowa. Tak samo straszenie, tak samo USG (2 razy). Wszystko wychodziło OK. O ile pamiętam tak do dwóch lat to nas niepokoiło... zupełnie niepotrzebnie - jak myślę.
      Teraz ma 6 lat, głowa jest duża (ale nie rzuca się to w oczy)...dziewczyna ładnie wygląda (nawet nie mierzę jej obwodu...) taka uroda.
    • koala0405 Re: Duża główka u dziecka 26.05.14, 17:48
      my też jesteśmy w strachu bo nasz synek m-c temu gdy skończył 9 m-cy był mierzony i lekarza zaniepokoił obwód głowy w stosunku do reszty pomiarów.
      Głowa 48 cm tj 97 centyl waga i wzrost 3 centyl.
      Zrobiliśmy usg przezciemieniowe i okazało się że w obszarze podtwardówkowym ma przekroczoną normę płynu ale nie strasznie dużo. zalecono nam obserwację, pomiary obwodu głowy, kontrole u neurologa i co m-c usg przezciemieniowe. Za parę dni drugie usg wiec będziemy porównywać. Synek rozwija się prawidłowo, neurologicznie jest ok.
    • maggieeee Re: Duża główka u dziecka 30.05.14, 16:53
      no ale chyba podczas USG w przypadku wodogłowia powinno być widoczne. jeżeli wszystko jest dobrze w wyniku badania to o co chodzi?
      wielkość głowy jest również uwarunkowana genetycznie.
      dobry lekarz powinien również to wziąc pod uwagę
      • slonko1335 Re: Duża główka u dziecka 30.05.14, 16:59

> no ale chyba podczas USG w przypadku wodogłowia powinno być widoczne.
        jak płynu jest już na tyle dużo, że wodogłowie jest do razu oczywiste to tak. Jeśli głowa jest duża a płyn czy komory w normie-wynik jest ok w danym momencie ale kontrola jest po to żeby zobaczyć czy ilość płynu nie przyrasta zbyt szybko i czy nie poszerzają się komory, bo to może się dziać w różnym czasie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka