Dodaj do ulubionych

Grzybica stóp u pięciolatka

16.06.14, 11:55
Od ponad roku walczę z grzybica stóp u córeczki.
Wszelkie ogólne dostępne środki apteczne znam i stosowałam.
Trace nadzieję na wyleczenie.
Byłam u dermatologa- nastraszyła mnie cukrzyca, od tamtej pory regularnie badam córce cukier - jest OK.
Podolog niewiele pomogła, ale może źle trafiłam.
czy grzybice się leczy u dermatologa czy podologa?
Może ktoś z Wrocławia może kogoś polecić?
Obserwuj wątek
    • e-kasia27 Re: Grzybica stóp u pięciolatka 17.06.14, 00:09
      A kto stwierdził tę grzybicę i jak się ona objawia?
      Możesz wrzucić zdjęcia?
    • 8ula Re: Grzybica stóp u pięciolatka 17.06.14, 10:03
      witam, jeżeli córka ma zaatakowane paznokcie to warto sprawdzić czy nie ma candidy, ja osobiście walczę z tym dziadostwem i jak nigdy nie miałam problemów z paznokciami, tak odkąd mam kandydozę, walczę z grzybicą paznokci, pozdrawiam
    • lidek0 Re: Grzybica stóp u pięciolatka 17.06.14, 20:17
      Czy dziecko miała badanie mikologiczne i zdiagnozowano grzybicę? Może to drożdżyca.
      • blanka0 Re: Grzybica stóp u pięciolatka 18.06.14, 09:32
        [img]https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/je/fj/ewx1/grbRPjDDA2QTaAHblX.jpg[/img]

właśnie nie miała badan mykologicznych, muszę odczekać 2 tyg bez żadnych kremów i zrobić.
        żaden ( do którego trafiłam) lekarz nie zlecił, dopiero doczytałam ze należałoby wykonać.
        W piątek idę do dermatologa i podologa, zobaczę co mi powiedzą.
        Córeczka ma już dosyć, nawet nie chce mi pokazać tych paluszków bo ją boli ( może piecze ).
        Zaczęłam się właśnie zastanawiać czy to rzeczywiście grzybica, bo ktoś mi wspomniał , że takowa rzadko sie u małych dzieci zdarza.
        Chyba ją to nie swędzi, bo nie zauważyłam żeby sie tam drapała.
        Po kazdej kapieli nóżki susze suszarką, obówie psikam specjalnymi środkami, skarpetki wygotowywuje.
        A to dalej sie pojawia raz na jednej raz na drugiej nóżce.
        lidek0- co to drożdżyca ?

zdjecie w pełni nie oddaje stanu bo raz ze córka nie pozwoliła rozrzeżyć paluszków, a dwa troche sie podgoiło

• lidek0 Re: Grzybica stóp u pięciolatka 18.06.14, 19:28
          No to jestem w szoku, leczysz dziecko rok ze zmiennymi skutkami bez badań? Nie trzeba być lekarzem, żeby wiedzieć, że skuteczne leczenie jest wtedy kiedy wiadomo co leczyć a wiadomo co jak się to przebada, grzybice leczy mykolog pl.wikipedia.org/wiki/Dro%C5%BCd%C5%BCyca , koniecznie musi być przebadana
          • blanka0 Re: Grzybica stóp u pięciolatka 18.06.14, 20:21
            Bylam conajmniej u 5 lekarzy, dermatolodzy, pediatrzy, podolodzy.
            To nie tak ze smarowalam ot tak sobie.
            Zaden z nich nie zaproponowal badan.
            Moja wina ze trafilam na takich specjalistow ?
            • lidek0 Re: Grzybica stóp u pięciolatka 22.06.14, 17:22
              Twoją winą jest to, że nie zrobiłaś dziecku badań , chodzenie po lekarzach nic nie daje jak nie wiadomo co leczyć, badania można co prawda odpłatnie ale zrobić bez skierowania. Każdy rozsądny człowiek wie, że żeby leczyć trzeba wiedzieć co, a wiemy jak zrobimy badania. Teraz już nie ma co tego roztrząsać, tylko porządnie mykologicznie dziecko przebadać /nie obraź się za to co napisałam, ale sama z dzieckiem przez to przechodziłam i uparłam się na badania, które wykazały, że to nie była grzybica a liszaj płaski paznokci - a lekarze długo by jeszcze leczyli moje dziecko/
              • alpepe Re: Grzybica stóp u pięciolatka 29.06.14, 11:33
                bez sensu, przyszłaby do specjalisty z kompletem badań, to by ją wielki specjalista wyśmiał, że niepotrzebnie, że co się mądrzy itd. Od tego jest lekarz, żeby leczyć, a nie, żeby recepty tylko wystawiać.
                • lidek0 Re: Grzybica stóp u pięciolatka 29.06.14, 18:03
                  a tak była u lekarza, leczyła dziecko przez rok i nic z tego nie wynikało, a lekarz tylko recepty wypisywał, strata czasu, jak mnie by lekarz wyśmiał już nigdy bym do niego nie poszła
                  • alpepe Re: Grzybica stóp u pięciolatka 30.06.14, 15:00
                    tak, ale nie ma sensu jej winić za jej postawę. Zaufała specjaliście, inna sprawa, że to konował, a nie specjalista.
      • blanka0 Re: Grzybica stóp u pięciolatka 18.06.14, 09:35
        [img]https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/je/fj/ewx1/WcaLbTbF6x6UfsncKB.jpg[/img]

te piękne paznokcie to córeczki, nie moje smile
    • e-kasia27 Re: Grzybica stóp u pięciolatka 18.06.14, 11:21
      Na grzybicę to raczej nie wygląda.
      Ja bym obstawiała egzemę, albo drożdżaki, albo i egzemę i drożdżaki razem.

Czy raz jest lepiej, raz gorzej?
      Czy dziecku łuszczy się czasem skóra na dłoniach?
      Czy miewa, miewała często odparzenia na pupie, czy nie na narzeka, że boli ją, swędzi, odbyt, albo wargi sromowe i wejście do pochwy - czy nie ma w tych miejscach problemów z pieczeniem, zaczerwienieniem.
      Czy nie ma odparzeń w innych miejscach ciała?
      Czy za uszami nie obłazi i nie śmierdzi serem skóra?
      Czy dziecko jest alergikiem - czy były kiedykolwiek podejrzenia o alergię?
      Clotrimazolem smarowałaś?

Na drugim zdjęciu widać wyraźnie malutkie podskórne bąbelki - jakby dziurki w skórze wypełnione płynem. Poszukaj też takich na dłoniach - najlepiej widać je pod światło, bo na dłoniach mogą być znacznie mniej widoczne, można je też wyczuć dotykiem, jako chropowatą skórę - potem, w tych miejscach gdzie były skóra się łuszczy, schodzi, pęka i może szczypać, boleć, wtedy smarować trzeba tylko kremem(bambino ochronny z cynkiem jest dobry) w celu zmiękczenia skóry.
      Sprawdź, czy identycznych bąbelków nie ma wokół odbytu - gdy boli, albo piecze.

Jeśli to egzema(czyli skutek uczulenia), to smarowanie skóry żadnym lekarstwem nie ma sensu, bo to nic nie pomoże - wtedy gdy są zmiany na skórze, to już jest "po ptokach" - alergen zadziałał wcześniej(nawet tydzień wcześniej może być) i smarowanie nic nie zmieni, trzeba poczekać, aż się skóra zagoi.
      Tylko steryd może przyspieszyć gojenie się skóry, ale lepiej sterydów nie stosować, bo szkodzą. Zresztą zaraz po zaprzestaniu smarowania sterydem problem wróci, jeśli nie znajdziesz i nie wyeliminujesz alergenu, który to powoduje.
      Jeśli bąbelki są na skórze cały czas, to znaczy, że alergenem jest coś, co dziecko je cały czas, jeśli pojawiają się okresowo, to alergen musi też być jedzony okresowo.
      Może to być też alergia kontaktowa, i nie koniecznie stopy muszą tego alergenu dotykać - znaleźć nie będzie łatwo, zwłaszcza, jak w testach nic nie będzie wychodziło(może tak być pomimo alergii). Jeśli dziecko ma kontakt z jakimś zwierzakiem, to też może być przyczyną.
      Idź z dzieckiem do alergologa.

• blanka0 Re: Grzybica stóp u pięciolatka 18.06.14, 11:54
        raz jest lepiej raz gorzej
        dziecko nie miało podejrzeń ale mój mąż jest alergikiem i w dzieciństwie miał astmę
        nie nie łuszczy sie skóra na dłoniach
        zero odparzeń na pupie, czy tez przy wargach sromowych
        zaglądam za uszy często, bo wiem ze od nadmiaru laktozy sie coś tam pojawia- u nas nic
        clotrimazolem owszem wiele razy
        nie ma kontaktu ze zwierzęciem
        dzięki, idę tez do alergologa

• blanka0 Re: Grzybica stóp u pięciolatka 18.06.14, 12:05
          smarowałam tez solcoserylem- działało najlepiej
    • alpepe Re: Grzybica stóp u pięciolatka 29.06.14, 11:31
      a wiesz, co ja bym robiła? Codziennie pudrowała córce stopy albo zwykłą zasypką albo takim pudrem na pocenie, przejrzała wszystkie buty, by były lekkie, przewiewne i by nie ściskały za bardzo palców i wywaliła wszelkie sztuczne skarpetki, a zostawiła tylko jak najcieńsze i najprzewiewniejsze i nakłaniała córkę do chodzenia w sandałach (jak najbardziej odkrytych) na gołą stopę. Moja starsza córka miewała ranki między palcami, pudrowanie i chodzenie bez skarpetek w lato i ogólnie nieprzegrzewanie działały najlepiej.
      • blanka0 Re: Grzybica stóp u pięciolatka 30.06.14, 12:50
        jutro albo w środę ide zrobić badanie mykologiczne bo znów sie zaostrzyło
        córka non stop chodzi bez skarpetek ( czasem patrzą sie na mnie jak na wyrodna matkę bo zimno), skarpety tylko i wyłącznie jak już musi i to bawełniane
        buty non stop prane i psikane
        skarpety wygotowywane
        jedyne czego nie robiłam to pudrowanie
        • alpepe Re: Grzybica stóp u pięciolatka 30.06.14, 14:58
          U mnie pudrowanie działało najlepiej. I nie psikałabym tych butów, może chemia z nich też pogarsza sprawę.
          Jeszcze jedna historia. Koleżanka dorosła ma b. długie palce u stóp i wąskie stopy i stale miała rany właśnie między palcami, otarcia jednego palucha od drugiego, które przekształcały się w rany.Nie była to grzybica, tylko delikatna skóra stóp.
          Na moje, to jakby to była grzybica, to po nynstatynie, a pewnie też miałaś, wszystko by się zagoiło.
    • blanka0 robilam badanie mykologiczne 04.07.14, 15:06
      dzisiaj , pani poświeciła jakąś lampą, potem pobrała (o zgrozo) skalpelem naskórek.
      Wstępne badanie pod mikroskopem wskazuje na wykluczenie grzybicy, ale ostateczne badania będą za miesiąc.
      Nie mniej jednak pani powiedziała ze raczej nie jest to grzyb, zaleciła smarowanie olejkiem miętowym i chodzenie w samych skarpetkach po domu.

Następny etap to alergolog za 2 tyg.
      • lidek0 Re: robilam badanie mykologiczne 04.07.14, 19:33
        no widzisz i niebawem się dowiesz co to jest, a tak dalej leczyłabyś rzekomą grzybicę, a pobieranie naskórka wcale nie jest bolesne, bo czym innym miałaby go pobrać?
        • blanka0 Re: robilam badanie mykologiczne 05.07.14, 19:53
          okazało się ze taki naskórek można samemu pobrać w domu, odpowiednio zabezpieczyć i odesłać do pracowni mikoligi we wrocławiu
    • blueluna Re: Grzybica stóp u pięciolatka 07.07.14, 20:06
      Ja bym dziewczynce zbadała jeszcze krew (szczególnie pod kątem niedoborów żelaza - takie zmiany skórne bywają tego objawem) oraz przyjrzała się diecie plus na jakiś czas wprowadziła dobry preparat witaminowo - mineralny.
      Ja ogólnie lubię np. Kanguwity Solgara. Przede wszystkim za niewiele chemi i bogaty, sensowny skład.
      Do tego jakiś wartościowy olej z kwasami omega - np. Lniany Budwigowy albo/i z wiesiołka/ogórecznika.
      Takie uparte zmiany skórne często są wynikiem niedoborów. Nawet jeśli coś się wyhoduje - bo powinno, nie uwierzę że roczna zmiana skórna, z uszkodzeniami tkanki, między palcami, nie będzie nadkażona - to prawdopodobnie nie będzie przyczyną pierwotną tylko czymś co korzysta z okazji.
      • blanka0 wyniki 22.07.14, 09:51
        W koncu ( chyba) trafiła do lekarki która pobrała wymaz z ray w kierunku bakteriologicznym.
        Po tygodniu odebrałam wyniki i :
        Escherichia vulneris
        Staphylococcus haemolyticus

Mamy maść Fucidin ( jako ze zaczęliśmy ją stosować zanim był wynik, mamy smarować do 10 dni), a potem parę dni przerwy i o ile dalej będą zmiany zastosować robiony płyn z Gentamecyny.
        Pani dr był bardzo zdziwiona tymi zmianami na skórze i mówiła ze nigdy czegoś takiego nie widziała, nie mniej jednak chyba znalazła problem.
        Gdzie córeczka mogła się tego nabawić naprawdę nie wiem, wiem natomiast ze mamy cała masę niekompetentnych dermatologów którzy swój zawód wykorzystują jedynie w medycynie estetycznej . ( mogę stwierdzić ze na botoxach to owszem znają się ale na problemach skórnych niestety nie).
        Czy to koniec, nie wiem. Bardzo bym chciała bo córeczka strasznie jest już poddenerwowana jak tylko kieruje swój wzrok na Jej stópki.
        • brak.slow Re: wyniki 09.09.18, 11:49
          Nn
        • brak.slow Re: wyniki 09.09.18, 11:53
          Twoje dziecko mogli się zarazić na basenie oszczędź jej tego i tam nie chodź. Koleją sprawa buty dziciece robione z szmaty (typu conversy) czy inne tego typu albo z sztucznych materiałów jak nike adidasy itd . Te buty to syf . Nie chcesz problemów to kupUJ dziecku buty skórzane i przy zakupie uważnie sprawdzaj czy wkładka i cala wyściółka w środku jest ze skóry. Tak samo nawierzchnia. Do dezynfekcji butów używa się 10% formaliny i tylko to jest skuteczne. Co odważniejsi stosują roztwór 5% do smarowania skóry (i potem splukuja) albowiem to jedyny tak skuteczny środek do walki z grzybica. Dobry jest też olejek herbaciany chlor i ocet spirytusuwy. Wszelkie niby leki ze sklepów to wyciąganie pieniędzy od zdesperowanych ludzi.
          • juuuu7 Re: wyniki 18.09.18, 23:02
            Formalina? To cuchnie tak ze w zyciu bym tego nie uzyla...bleee
    • danuta197902 Re: Grzybica stóp u pięciolatka 22.08.18, 22:31
      MOJE DZIECKO ZARAZIŁO SIE GRZYBICA PAZNOKCI NA BASENIE STOSOWALYSMY W CIAGU 21 DNI SKUTECZNY PREPARAT DERMIFUNGAL KTORY W PRZECIWIEŃSTWIE DO INNYCH WIODĄCYCH PRODUKTÓW, NIE ZAWIERA DRAŻNIĄCYCH SYNTETYKÓW, BEZ SZKODLIWEJ CHEMII, KONSERWANTÓW, PARABENÓW I BARWNIKÓW. JEST W 100% NATURALNY I MOŻE GO BEZPIECZNIE STOSOWAĆ CAŁA RODZINA.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka