Dodaj do ulubionych

Wrodzony wodniak jądra

09.12.14, 13:08
Syn ma wodniaka od urodzenia, obecnie skończył rok. wodniak się nie wchłonął, chirurg zaleca operację. Ja sama nie wiem. Inny chirurg mówił kiedyś, że wodniaki wchłaniają się do 2 roku życia dziecka. Ktoś miał taki przypadek ?
Obserwuj wątek
    • ret-yk Re: Wrodzony wodniak jądra 09.12.14, 20:52
      Mój syn miał wodniaka jądra, wchłonął się już nie pamiętam kiedy, jakoś w okolicach roku właśnie, ale jeśli jesteście z Warszawy, to chodziliśmy z tym do IMIDu na Kasprzaka, dr Boczar - chirurg, bardzo sensowna kobieta. Nigdy nie mówiła o żadnej operacji, tylko żeby czekać...
    • klubgogo Re: Wrodzony wodniak jądra 09.12.14, 21:27
      Skąd jesteś? Gdzie ten Twój chirurg przyjmuje?
    • ela.dzi Re: Wrodzony wodniak jądra 09.12.14, 22:34
      Z Warszawy, byłam w Enel-Medzie i dostałam zaświadczenie, że potrzebna jest operacja. Wybieram się do pediatry po skierowanie do chirurga na nfz i dopytać czy operacja jest potrzebna. Dzięki za namiary.
      • kaja5 Re: Wrodzony wodniak jądra 09.12.14, 22:56
        Mój syn miał, wchlonął sie chyba jak miał ok. 6 m-cy. Miał niewielkiego, nawet go nie zauważyłam dopiero przy wizycie u chirurga z innym problemem przy okazji zerknął na jądra i powiedział, ze jest wodniak. Gdy chirurg mnie o tym poinformował to zaczęłam bardziej się przyglądać i rzeczywiście "coś" było.
        Mojej koleżanki syn też miał i się nie wchłonął, ale czekali do 2 urodzin. Myślę, że lekarze zalecają czekać właśnie do dwóch lat. A jakiej wielkości jest ten wodniaczek?Bo mojego synka był mały natomiast synek koleżanki miał bardzo dużego od urodzenia i on ani troszkę nie zmalał, było to bardzo mocno widoczne.
        • ela.dzi Re: Wrodzony wodniak jądra 10.12.14, 08:13
          Widoczny był od urodzenia, ale teraz jest zdecydowanie mniejszy. Skonsultuję się jeszcze, bo operować bez potrzeby dziecko to bez sensu. Ale jakby miał mieć jakieś problemy w przyszłości, to bym sobie nie darowała.
      • klubgogo Re: Wrodzony wodniak jądra 10.12.14, 13:04
        Wodniak jądra wchłania się do 2 rż, przychodnia dała Ci skierowanie, żebyś płaciła za niepotrzebną operację, kiedy masz jeszcze czas. Nie licz też na skierowanie do dobrego chirurga na nfz, znajdź sprawdzonego lekarza, który nie powie, że dziecko trzeba od razu operować, sprawdź sobie kto jest szefem Oddziału Urologii Dziecięcej w CZD i poczytaj o nim opinie w necie.
    • pajesia Re: Wrodzony wodniak jądra 09.12.14, 23:26
      Jeden mial wodniaka, wchlonął sie nawet nie wiem kiedy, drugi trafil z przepuklina do chirurga i okazalo sie, ze ma wodniaki powrozka. Zoperowano z jednym zamachem, bo po jednej stronie to bylo. Operacja w 4/5 rż.
    • doti_2 Re: Wrodzony wodniak jądra 10.12.14, 21:53
      idź po skierowanie na NFZ, ustaw się w kolejce (bo to może parę miesięcy zająć) w międzyczasie masz czas na konsultacje i obserwacje. Mój syn miał inna operacje urologiczna jak miał 18m i fajne jest to, że dzieci nie pamiętają co było przed 2 urodzinami. Potem pamięć mają znacznie lepszą.
      • kremka2014 Re: Wrodzony wodniak jądra 12.12.14, 22:08
        Poobserwuj, popytaj. Ja bym poczekała nawet nieco dłużej. Moj syn miał rok i 8 miesięcy gdy byl operowany. Przy okazji okazało się,że ma tez przepuklinę i to też zoperowali. Ja bym poczekala teraz jak najdłużej się da.... Mój źle zniósł głodówkę przed operacją. Plakal z glodu, tym bardziej,że bylo jakieś opóźnianie. Starsze juz lepiej by sobie poradzilo. No i ja uslyszawszy że mamy mieć rano operacje a przyjęci mamy byc przed operacja na noc a po operacji tego samego dnia wypuszczeni, zaczęłam szukać alternatywy. I udali się,ze prywatna klinika, majaca kontrakt z nfz przyjmowala na oddział i wypuszczała w tym samym dniu bez nocowania. Natomiast sama operację i to co po niej zniósł rewelacyjnie. Zero dolegliwości bólowych.
        • ela.dzi Re: Wrodzony wodniak jądra 13.12.14, 23:23
          Byłam u jeszcze jednego chirurga na konsultacji i on też mówi, że jest bardzo małe prawdopodobieństwo, że wodniak jeszcze się wchłonie. Ale mówił, że możemy poczekać. Byłam też u pediatry i on razie nie uważa, żeby wodniak musiał być już teraz operowany. Mam tylko go pokazywać na każdej wizycie. Następna za 6 tygodni. Mam mętlik w głowie.
          • kremka2014 Re: Wrodzony wodniak jądra 13.12.14, 23:34
            Czy Np. Pól roku dluzej zagraża dziecku? Dopytaj wnikliwie. Ja już nie pamietam jak to bylo,ale nam tez mowili,ze juz sie nie wchlonie
    • ela.dzi Ech :/ :/ :/ 19.01.15, 10:49
      Kolejny lekarz mówi, żeby go zoperować. W piątek szczepienie, to pewnie wezmę skierowanie do chirurga.
      • maggi104 Re: Ech :/ :/ :/ 27.01.15, 16:29
        Część. Nasz też mial. Też jeden lekarz zalecal operowac, drugi nie. Teraz syn ma 14m-cy i po wodniaku ani śladu, a mial oglomnego. Wiec jezeli jemu to nie przeszkadza to bym jeszcze z pół roku poczekała. Unos mu jjaderka, jak zakladasz pieluchy. Powinno być ok.
        • kremka2014 Re: Ech :/ :/ :/ 27.01.15, 17:38
          A wlasnie - my przez przeszlo rok podpieraliśmy jądra rulonikiem z chusteczek, żeby byly wyżej, takie zalecenia lekarzy. No ale nie przeszlo
        • ela.dzi Re: Ech :/ :/ :/ 28.01.15, 11:35
          Teraz z kolei byłam u dra Wojciecha Stefanka, który ponoć jest specjalistą w dziedzinie urologii dziecięcej i on odradził operację w przeciągu następnych 2 lat, jeśli wodniak tak pozostanie (syn ma 14 miesięcy). Syn przechodził infekcję i jądro było przeogromne podczas wizyty. Biję się z myślami. Z jednej strony ciesze się, z drugiej zastanawiam się czy nie pójść do kogoś innego, bo to jądro jakoś dla mnie źle wygląda. W poniedziałek pediatra też mówiła, że wodniak jest duży i pytała czy jesteśmy pod kontrolą. Jak powiedziała u kogo byłam, to powiedziała, że wspomniany lekarz jest dobry i wie co robi.
      • gaga-sie Re: Ech :/ :/ :/ 27.01.15, 18:56
        U mojego syna (jako 3,5 latka ) powstał wodniak powrózka nasiennego. Kilku lekarzy doradzało operację, jako jedyną możliwość pozbycia się wodniaka. Zdecydowaliśmy się na operację- syn się przeziębił, potem wyjazd wakacyjny-zabieg się odwlekł. Po powrocie z urlopu nie było śladu wodniaka. Od tej pory minął prawie rok i nic się nie dzieje, chociaż lekarze zapewniają, że prawie zawsze tego typu wodniaki odnawiają się. Zobaczymy, w każdym razie nietypowe sytuacje, pomimo zapewnień lekarzy zdarzają się.
    • ela.dzi Poszukuję chirurga - urologa w Warszawie 18.08.16, 16:12
      Syn ma niecałe 3 lata i dalej ma wodniaka. Chcę go skonsultować u sensownego lekarza, który mógłby go zoperować (w razie potrzeby) w którymś szpitalu dziecięcym w Warszawie.
      • ret-yk Re: Poszukuję chirurga - urologa w Warszawie 18.10.16, 22:32
        Jest dobra chirurg w Imid, dr Boczar. Operowała mojemu synowi napletek w czerwcu. Albo urolog dr Czyż w szpitalu przy Kopernika.
        • ela.dzi Re: Poszukuję chirurga - urologa w Warszawie 19.10.16, 11:03
          Dziękuję za namiary.
        • ela.dzi Re: Poszukuję chirurga - urologa w Warszawie 12.11.16, 23:13
          Dzięki jeszcze raz. Dr Boczar stwierdziła, że nie ma na co czekać, bo już się nie wchłonie i syn gdzieś na wiosnę przejdzie zabieg.
          • aga.aga22 Re: Poszukuję chirurga - urologa w Warszawie 21.11.16, 19:52
            Ela jeszcze jest dr Gastoł w Warszawie. Mój synek ma roczek, też ma niewchlonietegi Woźniaka, w styczniu mamy kontrolę w czy ( z powodu wodonercza), jestem ciekawa co powiedzą o wodniakusad Nie wiem czy to pocieszyć ale to chyba standardowy zabieg.., a chirurdzy dziecięcy to dobrzy specjaliści. Gdzie zamierzacie się umówić na zabieg?
            • aga.aga22 Re: Poszukuję chirurga - urologa w Warszawie 21.11.16, 19:53
              Niewchlonietego WODNIAKAwink
    • konsultacje87 Re: Wrodzony wodniak jądra 06.10.16, 11:32
      W RAMACH TYGODNIA UROLOGII POD PATRONATEM EUROPEJSKIEGO TOWARZYSTWA UROLOGICZNEGO [u]ZAPRASZAMY NA BEZPŁATNĄ KONSULTACJĘ/u]] W RAMACH PROFILAKTYKI
      ŁAGODNEGO ROZROSTU GRUCZOŁU KROKOWEGO (PROSTATY) MĘŻCZYZN
      KONSULTACJA ODBĘDZIE SIĘ DNIA: 12.10.2016
      Szpital Mazovia
      Al. KEN 47
      02-797 Warszawa

Liczba miejsc ograniczona
      REJESTRACJA POD NUMEREM: tel: (22)4035210
      ZAPRASZAMY!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka