dunia34 16.01.15, 18:18 ta sama substancja czynna, który byście poleciły? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
annnia5 Re: fosidal czy fenspogal? 16.01.15, 22:52 www.doz.pl/leki/p9344-Eurefin Odpowiedz Link Zgłoś
pomi-dorka Re: fosidal czy fenspogal? 21.01.15, 18:35 u nas pomógł fosidal, stosowany razem z inhalacjami solą fizjologiczną i oklepywaniem - właśnie niedawno bujaliśmy się z kaszlem i już jest ok Odpowiedz Link Zgłoś
jagienka75 Re: fosidal czy fenspogal? 25.01.15, 11:19 oba specyfiki mają podobne działanie, ale jeśli już, podawałam na ogół Fosidal. Odpowiedz Link Zgłoś
magu-rka Re: fosidal czy fenspogal? 29.01.15, 13:50 Ja stosuję ostatnio fosidal. Mojemu dziecku podpasował smak, a poza tym przy ostatniej infekcji błyskawicznie moje dziecko się pozbyło kaszlu i nie musieliśmy brać antybiotyku. Odpowiedz Link Zgłoś
brumol Re: fosidal czy fenspogal? 31.01.15, 20:26 fosidal działa przeciwkaszlowo i przeciwzapalnie, więc fosidal. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: fosidal czy fenspogal? 01.02.15, 21:34 brumol napisał: > fosidal działa przeciwkaszlowo i przeciwzapalnie, więc fosidal. Ale TO JEST TO SAMO fosidal= fenspogal= Eurespal=Pulneo różnią się firmą i nazwą niczym innym Odpowiedz Link Zgłoś
kasiajotka Re: fosidal czy fenspogal? 19.03.15, 12:40 stosuję fosidal, więc to mogę polecić. Bardzo pomaga przy wykrztuszaniu, a do tego też znacznie szybciej po nim kaszel przechodzi Odpowiedz Link Zgłoś
alexmax34 Re: fosidal czy fenspogal? 09.04.15, 21:22 Najważniejsze to wybrać ten, który nie zawiera żółcieni pomarańczowej. Jest to barwnik, który występuje w produktach spożywczych a nawet lekach pod nazwami E110 lub żółcień spożywcza 3. Można się na niego natknąć w takich produktach, jak marmolady, gumy do żucia, powłoki tabletek, chińskie zupki w proszku a także kasze i płatki zbożowe oraz syropy dla dzieci. Przeprowadzone w wielu krajach badania udowodniły, że żółcień pomarańczowa może powodować ataki astmy oraz reakcje alergiczne. Dodatkowo testy potwierdziły, że E110 może mieć wpływ na występowanie nadpobudliwości, kłopotów z układem trawiennym a nawet jadłowstrętu. Badania przeprowadzone na zwierzętach potwierdziły ponadto, że żółcień spożywana w dużych ilościach ma właściwości kancerogenne. Dopuszczalna dzienna dawka tej substancji to 2,5mg/kg ciała. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiajotka Re: fosidal czy fenspogal? 30.05.15, 13:04 Mnie się wydaje, że z tą żółcienią to chyba trochę nadmuchana histeria jest. Barwnik spożywczy jak wiele innych. Prawda jest taka, że w nadmiarze wszystko szkodzi. Moje dziecko nie miało żadnych niepożądanych reakcji po fosidalu, choć naczytałam się o tym, że dzieci były pobudzone czy źle się czuły. U nas lek sprawdza się rewelacyjnie i dzięki niemu dziecko szybko wraca do zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
marina595 Re: fosidal czy fenspogal? 13.04.15, 22:18 Fenspogal moim zdaniem jest najlepszy chocby z tego powodu ze nie zawiera zolcieni pomaranczowej i mozna go kupic bez recepty biore go ja i daje swojemu dziecku - od 3 roku zycia moga go przyjmowac dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
l.glowacz Re: fosidal czy fenspogal? 14.04.15, 07:35 One mają tę sama substancję czynną, różnią się tylko tym, że fosidal ma sztuczny barwnik w składzie: żółcień pomarańczową, która może powodować alergie i nadpobudliwość u dzieci. Dlatego ja osobiście stosuję fenspogal. Odpowiedz Link Zgłoś
jolkagt Re: fosidal czy fenspogal? 14.04.15, 12:55 masz rację, też nie podaję dziecku sztucznych barwników dlatego pisze się na fenspogal. Ten drugi Fosidal zawiera w składzie żółcień pomarańczową i dlatego go nie podaję dziecku. Zdrowie malucha przede wszystkim! Odpowiedz Link Zgłoś
puwentka Re: fosidal czy fenspogal? 04.06.15, 21:46 Nie miałam wcześniej pojęcia czym poiłam moje dzieci. Poczytałam o żółcieni i odstawiłam Fenispol przy następnej infekcji kupie Fenspogal. Odpowiedz Link Zgłoś
zozolan Re: fosidal czy fenspogal? 13.01.16, 12:22 Od dość dawna przy infekcjach czy zapaleniu oskrzeli stosuję fosidal i ten syrop bym poleciła, bo sprawdził się u nas za każdym razem. Jest skuteczny jeśli chodzi o zwalczanie stanu zapalnego, ataki kaszlu są po nim słabsze i szybciej się po nim do zdrowia wraca. Odpowiedz Link Zgłoś
pikok5 Re: fosidal czy fenspogal? 29.04.16, 12:49 Podaję fosidal, bo uważam, że zdecydowanie szybciej po nim moje dzieci wracają do zdrowia i też ataki kaszlu nie są takie dokuczliwe. No i skończyły się wreszcie wieczne zapalenia oskrzeli Odpowiedz Link Zgłoś
asia.258 Re: fosidal czy fenspogal? 26.02.17, 11:56 ja również jestem jego zwolennikiem, głównie ze względu na szybkie działanie. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiajotka Re: fosidal czy fenspogal? 28.10.17, 09:13 Ja stosuję fosidal. Działa szybko i skutecznie. Nie tylko łagodzi objawy, ale przede wszystkim usuwa przyczynę kaszlu, czyli stan zapalny Odpowiedz Link Zgłoś
jesmina Re: fosidal czy fenspogal? 28.10.17, 22:52 Jestem w trakcie podawania córeczce pulneo to ta sama substancja czynna co w fosidalu i fenspogalu. Córeczce na zapalenie oskrzeli pediatra przepisał pulneo w kroplach podaję 3x10 krppli wadą jest smak potwornie gorzki Odpowiedz Link Zgłoś
jesmina Re: fosidal czy fenspogal? 28.10.17, 22:56 Podaję pulneo licząc na to że zapalenie oskrzeli wyleczymy i choć raz obejdzie się bez antybiotyku. Odpowiedz Link Zgłoś