Dodaj do ulubionych

dekstrowersja i...

16.11.04, 22:52
Poszukuję kontaktu z rodzicami dzieci ze złożoną wadą serca:dekstrowersja,
przełożenie wielkich tętnic, zarośnięcie okolicy podpłucnej, ubytek
międzykomorowy i międzyprzedsionkowy.Mój synek był operowany w drugiej dobie
życia(zespolenie Blalock-Taussig) i w siódmej-zamykany przewód Bothalla, w
CZD w Międzylesiu.Teraz ma 10mcy, czekamy na echo i na decyzje dot.dalszych
operacji.Chciałabym dowiedzieć się czy i kiedy robi się dalsze operacje, jak
się czują i jak funkcjonują dzieci po operacjach np.przełożenia w.naczyń czy
po zaszyciu ubytków.Będę wdzięczna za kontakt.Monika
Obserwuj wątek
    • gosiap10 Re: dekstrowersja i... 17.11.04, 10:32
      Witaj Moniko,
      Nie znam niestety zadnego dziecka z wada identyczna do Twojego synka - ale czy
      tak naprawde mozemy kiedykolwiek mowic o dwoch identycznych przypadkach?!
      Znam natomiast dwoch chlopcow : Florian 8 lat urodzil sie z przelozeniem
      wielkich tetnic - patrzac na niego nikt by nie powiedzial, ze to dziecko ma
      wade serca. Florian gra w tenisa, uwielbia biegac, plywac...rozwija sie jak
      zdrowe dziecko. U Gilles-a (prawie 4 latka) wada jest znacznie bardziej
      skomplikowana. Oprocz TGV ma m.in. brak prawej komory serca i odwrocone serce.
      Gilles jest juz po czterech operacjach i podobnie jak Florian rozwija sie
      bardzo dobrze.
      Trzymam kciuki za Twojego synka.
      Pozdrawiam.
      • m.musur Re: dekstrowersja i... 18.11.04, 00:06
        Gosiu,mam prośbę,czy mogłabyś dowiedzieć się w którym szpitalu był operowany
        Gilles?Jes to dla mnie o tyle istotne,że my nadal czekamy na operację i nie
        wiadomo właściwie czy lekarze z CZD podejmą się operowania a z Twojego opisu
        wnioskuję że wada sera jest b.podobna.Pozdrawiam i dziękuję.
        Monika mama Filipa
        • gosiap10 Re: dekstrowersja i... 19.11.04, 15:30
          Moniko,
          Gilles byl operowany w Klinice Saint Luc w Brukseli (mieszkamy w Luksemburgu).
          Jezeli moge Ci cos doradzic to kontakt z kardiologiem - pania doktor Joanna
          Dangel adres e-mail: j_dangel@tlen.pl (II Katedra i Klinika Położnictwa i
          Ginekologii AM, Poradnia Perinatologii i Kardiologii Perinatalnej, Ul.Karowa 2
          00-315 W-wa, tel. (022) 826 00 51 w.157). Opisz jej wade Filipa i popros o
          konsultacje i echo serca. W przypadku zlozonych wad najwazniejsze jest
          prawidlowe i szybkie zdiagnozowanie oraz ustalenie pewnego planu kolejnych
          operacji (np. Gilles mial cztery zaplanowane etapy). Doktor Dangel wspolpracuje
          z roznymi klinikami (rowniez w Krakowie i Lodzi) i moze pomoc Ci znalezc
          najlepszego chirurga dla Filipa (uwazaj - CZD nie operuje wszystkich wad!!!).
          Daj znac, czy udalo Ci sie nawiazac kontakt.
          Pozdrawiam serdecznie.
    • gi-za Re: dekstrowersja i... 23.11.04, 12:50
      Witamsmile Moj Macius urodzil sie z przelozeniem wielkich pnii tetniczych.Operowany
      byl w Prokocimiu; zabieg Raskhinda w 1-szej dobie, operacja korekcyjna w wieku
      trzech miesiecy. W wieku ok. trzech lat ujawnila sie u niego arytmia,leczony byl
      farmakologicznie(ale to juz w CZD).Niestety, bradykardie mial juz rzedu 27...W
      czerwcu wszczepiono mu stymulator.A, zapomnialam dodac ze ma teraz 9 lat.
      Pozdrawiamsmile)
      • m.musur do gi-za 06.12.04, 00:47
        witaj,napisz mi proszę na czym polegała operacja korekcyjna wykonana w wieku
        trzech miesięcy u Twojego synka.My ciągle czekamy na dalszy ciąg operacji ale
        właściwie nie wiem co jeszcze w jego przypadku można zrobić.Gdybyś mogła mi też
        napisać jak maciuś teraz funkcjonuje,czy się szybko męczy itp.byłabym
        wdzięczna.To taka trochę głupia ciekawość,wybacz,ale ciągle myślę o przyszłości
        mojego dziecka a lekarze nie są w stanie powiedzieć co będzie za kilka
        lat.Pozdrawiammonika mama Filipka.
        Jeśli chcesz pisz na priv:m.musur@gazeta.pl
        • gi-za Re: do gi-za 07.12.04, 15:44
          Napisalam do Ciebie maila
    • dinar Re: dekstrowersja i... 26.11.04, 21:18
      jestem mama szymona z HLHS, 3 operacje w Prokocimiu. Jesli masz W atpliwosci -
      pożesz tam przeprowadzic konsultacje. Zadzwon do szpitala w prokocimiu - 012
      658 20 11.
      Jakbys sie do mnie odezwała, postaram sie znaleźć jakichś rodziców dzieci z
      podobna wada
      Pozdrawiam
      dina, dinar@gazeta.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka