Dodaj do ulubionych

Toxokaroza?????

23.11.04, 13:57
Co to za choroba czy Wasze dzieci chorowały?
Obserwuj wątek
    • monika_5 Re: Toxokaroza????? 23.11.04, 14:05
      To znalazłam w necie, ale może w nie jest tak źle, poczekaj może ktoś miał
      jakieś doświadczenia. Określa się chyba IgG z krwi:
      Toxokaroza (glistnica) to odzwierzęca choroba pasożytnicza wywołana inwazją
      glisty psiej lub kociej. Część cyklu rozwojowego pasożytów odbywa się w glebie.
      Jajo glisty przybiera postać inwazyjną po trzech tygodniach. Dlatego tak ważne
      jest szybkie usunięcie psiego lub kociego kału. Kontakt z tymi pasożytami
      często ma bardzo poważne konsekwencje zdrowotne. Jaja i larwy glisty krążą w
      układzie krwionośnym człowieka i osadzają się w różnych narządach: mózgu,
      siatkówce oka, wątrobie i nerkach. Larwy innego pasożyta - bąblowca - mogą się
      ulokować w wątrobie ludzkiej i wytworzyć zmianę w tkankach wielkości małej
      bułki.
      • makowapanienka2 Re: Toxokaroza????? 24.11.04, 11:37
        Tak moja córka miała postać oczną tej choroby. Są różne postacie tej choroby
        zależnie od tego gdzie larwy się otorbią. Jeśli chcesz wiedzieć coś więcej to
        służe pomocą.
        • kurova Re: Toxokaroza????? 24.11.04, 16:14
          a jakie są objawy lub co cię skłoniło aby zrobić takie badania?
    • anek.anek Re: Toxokaroza????? 24.11.04, 16:21
      dodam, że badania przeprowadzone w Polsce wykaząły, że w większości
      publicznych, otwartych piaskownic można się tym świnstwem zarazićsad
    • miss96 Re: Toxokaroza????? 24.11.04, 23:00
      Drogie Panie!

Glistnica nie ma nic z toksokarozą.
      A o oczną -to chodzi o toksoplazmozę.
      Toksokaroza to inna wstrętna choroba od zwierząt.
    • makowapanienka2 Re: Toxokaroza????? 25.11.04, 09:11
      Moja córka była 3 tygodnie w szpitalu a teraz jesteśmy cały czas pod opieką
      okulisty więc chyba wiem na co chorowała moja córka. Toksoplazmoza też może
      zaatakować oczy ale jesto inna choroba. Poszukaj sobie w necie to wtedy dowiesz
      się więcej. Są różne postacie tej choroby i często nie daje ona jednoznacznych
      objawów najczęściej jest to ból brzucha, ale nie jakiś mocny.
      U córci że coś się dzieje z okiem zauważył moj brat, robił jej zawsze dużo zdjęć
      i od pewnego czasu na zdjęciach z lampą błyskową jedno oko wychodziło jej
      czerwone (zdrowe) a drugie normalne(chore). Ale jeśli chciałybyście tak swoim
      dzieciom sprawdzać oczy to zdjęcia muszą być robione z przodu a nie z boku bo
      wtedy czasem oczy wychodzą różne. U nas jest już dużo lepiej ale na to jedno oko
      widzi gorzej, jednak wcale jej to nie przeszkadza.
      Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka