muchomorki4 23.11.04, 13:57 Co to za choroba czy Wasze dzieci chorowały? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monika_5 Re: Toxokaroza????? 23.11.04, 14:05 To znalazłam w necie, ale może w nie jest tak źle, poczekaj może ktoś miał jakieś doświadczenia. Określa się chyba IgG z krwi: Toxokaroza (glistnica) to odzwierzęca choroba pasożytnicza wywołana inwazją glisty psiej lub kociej. Część cyklu rozwojowego pasożytów odbywa się w glebie. Jajo glisty przybiera postać inwazyjną po trzech tygodniach. Dlatego tak ważne jest szybkie usunięcie psiego lub kociego kału. Kontakt z tymi pasożytami często ma bardzo poważne konsekwencje zdrowotne. Jaja i larwy glisty krążą w układzie krwionośnym człowieka i osadzają się w różnych narządach: mózgu, siatkówce oka, wątrobie i nerkach. Larwy innego pasożyta - bąblowca - mogą się ulokować w wątrobie ludzkiej i wytworzyć zmianę w tkankach wielkości małej bułki. Odpowiedz Link Zgłoś
makowapanienka2 Re: Toxokaroza????? 24.11.04, 11:37 Tak moja córka miała postać oczną tej choroby. Są różne postacie tej choroby zależnie od tego gdzie larwy się otorbią. Jeśli chcesz wiedzieć coś więcej to służe pomocą. Odpowiedz Link Zgłoś
kurova Re: Toxokaroza????? 24.11.04, 16:14 a jakie są objawy lub co cię skłoniło aby zrobić takie badania? Odpowiedz Link Zgłoś
anek.anek Re: Toxokaroza????? 24.11.04, 16:21 dodam, że badania przeprowadzone w Polsce wykaząły, że w większości publicznych, otwartych piaskownic można się tym świnstwem zarazić Odpowiedz Link Zgłoś
miss96 Re: Toxokaroza????? 24.11.04, 23:00 Drogie Panie! Glistnica nie ma nic z toksokarozą. A o oczną -to chodzi o toksoplazmozę. Toksokaroza to inna wstrętna choroba od zwierząt. Odpowiedz Link Zgłoś
makowapanienka2 Re: Toxokaroza????? 25.11.04, 09:11 Moja córka była 3 tygodnie w szpitalu a teraz jesteśmy cały czas pod opieką okulisty więc chyba wiem na co chorowała moja córka. Toksoplazmoza też może zaatakować oczy ale jesto inna choroba. Poszukaj sobie w necie to wtedy dowiesz się więcej. Są różne postacie tej choroby i często nie daje ona jednoznacznych objawów najczęściej jest to ból brzucha, ale nie jakiś mocny. U córci że coś się dzieje z okiem zauważył moj brat, robił jej zawsze dużo zdjęć i od pewnego czasu na zdjęciach z lampą błyskową jedno oko wychodziło jej czerwone (zdrowe) a drugie normalne(chore). Ale jeśli chciałybyście tak swoim dzieciom sprawdzać oczy to zdjęcia muszą być robione z przodu a nie z boku bo wtedy czasem oczy wychodzą różne. U nas jest już dużo lepiej ale na to jedno oko widzi gorzej, jednak wcale jej to nie przeszkadza. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś