super-kasiatko 18.12.04, 19:46 mój 4-miesięczny synek bardzo często ma czkawkę. Jak tylko zaczyna się śmiać w głos, to po paru sekundach już ma czkawkę. Czy to normale? Jak się tego pozbyć, bo to go bardzo męczy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alpino1 Re: problem z czkawką 03.01.05, 16:45 Witam, nasza Grażka (obecnie 3-miesięczna) też często ma czkawkę, lekarka poradziła by się tym nie przejmować, bo z czasem to samo przejdzie, a jest wynikiem tego że dzidzia nałyka się przez przypadek powietrza np. śmiejąc się dużo, czy podczas jedzenia, można pomóc maleństwu przystawiając ją do piersi, by troszkę napiła się mleczka, lub podać troszkę wody do picia. Naszej małej czkawka nie przeszkadza i po paru minutach mija, nie przejmuj się się zatem Zauważyliśmy jedną prawidłowość: z regułu mała ma czkawkę, gdy ma mokrą pieluszkę, lub dużą kupkę, albo też jak jest jej chłodno. Pozdrówka - mama Grażki. Odpowiedz Link Zgłoś
gosia_d Re: problem z czkawką 03.01.05, 20:13 Emi ma ponad 11 miesięcy i jak się uśmieje to czka jak szalona U nas zawsze pomagała odrobinka picia, parę łyczków i ok. Jest to z całą pewnością normalne, nic się nie bój. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
anek.anek Re: problem z czkawką 04.01.05, 11:20 Mój syn miałczkawkę nawet w moim brzuchu jeszcze, i to taka, że cały brzuch skakał do góry A póxniej potwierdziło sie to co było już napisane powyżej. Miał czkawkę ZAWSZE tuż przed zrobieniem kupy. A że początkowo robił ją co godzina (po każdym karmieniu), to też ta czkawka też była częsta. Lekarz nie wuażał, że to coś nienormalnego. Po jakmś czasie ustało, ale do tej pory (ma trzy lata) czkawka jest pierwszym objawem, że trzeba iść na nocnik Odpowiedz Link Zgłoś
super-kasiatko Re: problem z czkawką 04.01.05, 11:38 A ja się martwię, bo nie moge się z nim bawić, bo od śmiechu zaraz ma czkawkę. Biedactwo, nawet sie pośmiać nie może Odpowiedz Link Zgłoś
agulka04 Re: problem z czkawką 04.01.05, 11:41 podobno czkawka dziecka nie męczy... ja czkawki nie lubię mieć, ale jak patrzę na moją 10 miesięczną córkę jak bawi się w najlepsze mając czkawkę to myślę, że wogóle jej ona nie przeszkadza Odpowiedz Link Zgłoś
super-kasiatko Re: problem z czkawką 04.01.05, 11:48 może masz rację, spróbuję troche poczekac z dawaniem mu cycucha i zobaczę, czy sie męczy. Może wreszcie będę mogła się z nim bawić tak, jak chcemy Odpowiedz Link Zgłoś
anek.anek Re: problem z czkawką 04.01.05, 12:33 A czy Ty widzisz, żeby dziecko się męczyło? Mojemu synkowi czkawka zaczęła przeszkadzać dopiero kiedy zaczął mówić - bo trudno mówić czkająć jednocześnie, i to go denerwowało, ale wcześniej, wo ógle nie zauwazyłam żadnych znaków zdenerwowania z powodu czkawki. Odpowiedz Link Zgłoś