gabrielsta 20.12.04, 14:29 Dziewczyny, poradżcie co to może być? Mały ma zdrowe zęby, dwa razy dziennie myjemy mu zęby pastą elmex dla dzieci z małą zawartością fluoru a zapaszek ma często "rybi" Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bulion3 Re: Zapach z ust u 2,5 latka 20.12.04, 16:05 Mam ten sam problem z 2 letnia córą i nie mam pojęcia co może być powodem. Kiedyś gdzieś mnie się obiło o uszy, że przykry zapach z ust u dziecka może byc jednym z objawów pasożytów. Również przyłączam się do apelu o jakieś sugestie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
lizbetka Re: Zapach z ust u 2,5 latka 20.12.04, 18:44 Być może pasożyty / lamblie zdaje się dają brzydki zapach / , albo chore , przerośnięte migdały . Pozdrawiam . Lizbetka Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielsta Re: Zapach z ust u 2,5 latka 21.12.04, 10:27 Dzięki, za sugestie. Mały miał dwa razy badany kał na pasozyty i nic nie wychodziło ale nigdy nie robiłam badania typowo na lamblie. Nie zaszkodzi zrobić i sprawdzić...mały jest alergikiem pokarmowym i jest cały czas na ZYRTEC-u nasza pani alergolog mówiła iż ten zapaszek może być objawem alergii i przy braniu leku może ustąpić...ale niestety raczej jest mocniejszy. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_pyzuni Re: Zapach z ust u 2,5 latka 21.12.04, 15:23 Moja córeczka (2 lata) miała podobnie - ząbki zdrowe, myte 2 razy dziennie, a po spaniu wyczuwałam z jej ust brzydki zapach. Lekarze to bagatelizowali (wykluczono tylko pasożyty), w końcu przy jakimś przeziębieniu dostała skierowanie na wymaz z gardła i wyszedł niestety gronkowiec złocisty. Dostała antybiotyki i dosłownie po 4 dniach leczenia zapach zniknął (nawet po długiej drzemce i nocy z ust pachniało bardzo świeżutko). Trwało to ok. 2 tygodni, potem zaczęło być znowu gorzej i kolejny wymaz znowu wykazał gronkowca. Właśnie dostała kolejne antybiotyki Monika. Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielsta Re: Zapach z ust u 2,5 latka 18.01.05, 09:41 Po długim czasie ale chcę Was poinformować Drogie Mamy! Zrobiłam test na lamblie, pasozyty w kałe- czysto i wymaz z gardła oraz nosa i......niestety wyszedł gronkowiec w gardle!!! Taka jest przyczyna brzydkiego zapachu z ust! Odpowiedz Link Zgłoś
agata9991 Re: Zapach z ust u 2,5 latka 18.01.05, 14:04 Moja córka miała brzydki zapach z ust przez drożdże. Po kuracji nystatyną, zapach zniknął! Zwłaszcza u alergików często zdażają się zagrzybienia przewodu pokarmowego, jeśli więc mamy w domu małego alergika, warto zbadać mu kał pod katem drozdży. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_pyzuni Re: Zapach z ust u 2,5 latka 24.01.05, 13:28 To niezbyt dobra wiadomość, u nas kolejny antybiotyk dał dosłownie kilkudniową poprawę, teraz znowu pojawił sie ten zapach i jak domyślam się, daje o sobie znać ten cholerny gronkowiec. Zaczęłam stosować kurację nalewką czosnkową, mam zamiar podawać ją przez ok. miesiąc i dopiero potem zrobić wymaz kontrolny. Odpowiedz Link Zgłoś
endrzi Re: Zapach z ust u 2,5 latka 23.01.05, 14:14 Witam Moja córka ma 3,5 roku i tez w pewnym momencie pojawił się nieświeży oddech. Po odstawieniu mleka (zwykłego) zapach zniknął. Podobno często u alergików (córka jest uczulona na konserwanty) jedzenie fermentuje w żółątku i pojawia się nieciekawy zapach. Pozdrawiam Endrzi Odpowiedz Link Zgłoś