Dodaj do ulubionych

Zapach z ust u 2,5 latka

20.12.04, 14:29
Dziewczyny, poradżcie co to może być? Mały ma zdrowe zęby, dwa razy dziennie
myjemy mu zęby pastą elmex dla dzieci z małą zawartością fluoru a zapaszek ma
często "rybi"
Obserwuj wątek
    • bulion3 Re: Zapach z ust u 2,5 latka 20.12.04, 16:05
      Mam ten sam problem z 2 letnia córą i nie mam pojęcia co może być powodem.
      Kiedyś gdzieś mnie się obiło o uszy, że przykry zapach z ust u dziecka może byc
      jednym z objawów pasożytów. Również przyłączam się do apelu o jakieś sugestie.
      Pozdrawiam
      • lizbetka Re: Zapach z ust u 2,5 latka 20.12.04, 18:44
        Być może pasożyty / lamblie zdaje się dają brzydki zapach / , albo chore ,
        przerośnięte migdały .
        Pozdrawiam . Lizbetka
        • gabrielsta Re: Zapach z ust u 2,5 latka 21.12.04, 10:27
          Dzięki, za sugestie. Mały miał dwa razy badany kał na pasozyty i nic nie
          wychodziło ale nigdy nie robiłam badania typowo na lamblie.
          Nie zaszkodzi zrobić i sprawdzić...mały jest alergikiem pokarmowym i jest cały
          czas na ZYRTEC-u nasza pani alergolog mówiła iż ten zapaszek może być objawem
          alergii i przy braniu leku może ustąpić...ale niestety raczej jest mocniejszy.
    • mama_pyzuni Re: Zapach z ust u 2,5 latka 21.12.04, 15:23
      Moja córeczka (2 lata) miała podobnie - ząbki zdrowe, myte 2 razy dziennie, a
      po spaniu wyczuwałam z jej ust brzydki zapach. Lekarze to bagatelizowali
      (wykluczono tylko pasożyty), w końcu przy jakimś przeziębieniu dostała
      skierowanie na wymaz z gardła i wyszedł niestety gronkowiec złocisty. Dostała
      antybiotyki i dosłownie po 4 dniach leczenia zapach zniknął (nawet po długiej
      drzemce i nocy z ust pachniało bardzo świeżutko). Trwało to ok. 2 tygodni,
      potem zaczęło być znowu gorzej i kolejny wymaz znowu wykazał gronkowca. Właśnie
      dostała kolejne antybiotyki sad
      Monika.
      • gabrielsta Re: Zapach z ust u 2,5 latka 18.01.05, 09:41
        Po długim czasie ale chcę Was poinformować Drogie Mamy!
        Zrobiłam test na lamblie, pasozyty w kałe- czysto
        i wymaz z gardła oraz nosa i......niestety wyszedł gronkowiec w gardle!!!
        Taka jest przyczyna brzydkiego zapachu z ust!
        • agata9991 Re: Zapach z ust u 2,5 latka 18.01.05, 14:04
          Moja córka miała brzydki zapach z ust przez drożdże. Po kuracji nystatyną,
          zapach zniknął! Zwłaszcza u alergików często zdażają się zagrzybienia przewodu
          pokarmowego, jeśli więc mamy w domu małego alergika, warto zbadać mu kał pod
          katem drozdży.
        • mama_pyzuni Re: Zapach z ust u 2,5 latka 24.01.05, 13:28
          To niezbyt dobra wiadomość, u nas kolejny antybiotyk dał dosłownie kilkudniową
          poprawę, teraz znowu pojawił sie ten zapach i jak domyślam się, daje o sobie
          znać ten cholerny gronkowiec.
          Zaczęłam stosować kurację nalewką czosnkową, mam zamiar podawać ją przez ok.
          miesiąc i dopiero potem zrobić wymaz kontrolny.
    • endrzi Re: Zapach z ust u 2,5 latka 23.01.05, 14:14
      Witam
      Moja córka ma 3,5 roku i tez w pewnym momencie pojawił się nieświeży oddech. Po
      odstawieniu mleka (zwykłego) zapach zniknął. Podobno często u alergików (córka
      jest uczulona na konserwanty) jedzenie fermentuje w żółątku i pojawia się
      nieciekawy zapach.
      Pozdrawiam Endrzi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka