Dodaj do ulubionych

Wysypka wokół ust

27.12.04, 15:57
Bardzo proszę o poradę mamy, które spotkały się z podobnym problemem. Od
jakiegoś czasu dręczy nas, a właściwie mojego 2-letniego synka wysypka, która
jak bumerang pojawia się na buzi wokół ust. Nie mogę wyczaić, czy to ma jakiś
związek z jedzeniem, Mati je już wszystko to co my. Smaruję mu te chrostki
maścią sterydową, która została mu przepisana, gdy miał jakieś 3 tygodnie i
problemy skórne (też na buzi ale troszkę innej natury) - pomaga. Problem w
tym, że musiałabym robić to codziennie, bo jak tylko zrobię jednodniową
przerwę, problem wraca. Nasza pani doktor wszystko bagatelizuje, a na
prywatną wizytę u dermatologa zwyczajnie nie mamy czasu (i funduszy, co tu
ukrywać). Zresztą nie wydaje się żeby go to bolało czy swędziało - wygląda to
na defekt natury czysto estetycznej. Ale niepokoję się, że mogę się mylić.
Dziękuję za odzew i pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • jola-zet Re: Wysypka wokół ust 28.12.04, 08:14
      U mojej Dominiki (3 latka) jest ten sam problem - od pewnego czasu strasznie ją
      wysypuje wokół ust. Na początku myślałam, że to dlatego, że Domi bierze
      wszystko do buzi (już ją prawie tego oduczyliśmy), ale ostatnio te krostki
      zaczęły się pojawiać także pod oczami. Mam też maść sterydową (Elocom), która
      po 2 smarowaniach momentalnie powoduje zniknięcie krostek, ale nie chcę jej
      zbyt często stosować, bo wiadomo - sterydy to nic dobrego. Poza tym po 2 dniach
      wysypka wraca, więc nie ma sensu truć dziecka.
      Teraz smaruję te krostki wieczorem Linomagiem, wtedy rano nie ma ich tak
      wiele - niestety w ciągu dnia znowu ich przybywa.....
      Zaczynam podejrzewać, że to jest jakaś alergia i chyba muszę się wybrać na
      jakieś testy.
      • dotima Re: Wysypka wokół ust 29.12.04, 15:10
        Wszystko wskazuje na to, że nasze dzieci cierpią na tą samą przypadłość. Szkoda
        tylko, że też nie wiesz, co jest tego przyczyną. Wydaje mi się, że alergia
        objawiała by się też np. biegunką, a nie umiejscawiała by się uparcie w tym
        samym m-cu. Ale pewności nie mam. Pozdrawiamy!
        • gagarin3 Re: Wysypka wokół ust 29.12.04, 16:37
          Alergia niekoniecznie objawia się dodatkowo biegunką. Mój synek jest młodszy od
          Waszych dzieci i pewnie kwestia smoczkowa ich już nie dotyczy, ale u nas to
          właśnie on był przyczyną problemów skórnych. Młody z dnia na dzien dostał
          alergii na plastik, która objawiła się właśnie wysypką wokół ust. Nie mogłam
          sobie z nią poradzić, sterydów nie używałam, bo boję się tego paskudztwa jak
          ognia. Odwyk smoczkowy był bardzo burzliwy, ale tydzien potem po wysypce nie
          było śladu, wystarczył tylko krem oilatum. Nie można się koncentrować na
          łagodzeniu objawów, trzeba poszukać źródła alergii (o ile o tym mowa).
          • dotima Re: Wysypka wokół ust 29.12.04, 18:48
            Kurcze, gagarin to moze być to!!! Mati niestety jeszcze się ze smoczkiem nie
            rozstał smile Używa go tylko do spania ale ta wysypka ma właśnie tak jakby kształt
            smoka taki "miś" wokół twarzy. Ale dlaczego pojawiła się dopiero teraz? Tatuś
            przyzwyczaił Matika do "dydusia" dopiero jak mały miał jakies 8 m-cy, a wysypka
            dręczy nas od kilku m-cy.. czy to możliwe że to wyszło tak późno?
            • gagarin3 Re: Wysypka wokół ust 29.12.04, 20:09
              Dotima, ja taki sam argument zaserwowałam dermatolożce... Mały używał smoka od
              urodzenia, a wysypka pojawiła się jak miał 14. miesięcy. A lekarka na to, że
              teraz takie czasy, że w każdej chwili się można dostać uczulenia dosłownie na
              wszystko i dała mi przykład pielęgniarek, które po 20. latach pracy dostają
              alergii na lateksowe rękawiczki i wędrują na rentę... Myślę, że odstawić smoka
              nie zaszkodzi, bo i czas po temu, a jak się okaże, że Mati uczulony na plastik -
              to załatwisz dwa w jednym. U nas wrzasku było co niemiara (co najmniej trzy noce
              z głowy), a potem święty spokój, bo skończyło się budzenie z powodu smoczka
              wędrujacego poza obręb łóżeczka i nieustanne poszukiwania... Pozdrawiam.
              • dotima Re: Wysypka wokół ust 30.12.04, 13:57
                Czyli nie leczyliście tego jakoś, a jedynie zastosowaliście "detoks"? Oj
                przeraża mnie to, bo mój mały jest bardzo stanowczy jeśli chodzi o swoje
                przyzwyczajenia.. ale fakt, że najwyższy czas na to. Będziemy próbować i
                jeszcze raz dzięki!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka