mamaoscara 28.12.04, 18:10 Mój synek ma lekko żółte plamki na dwóch ząbkach. Bardzo się tym zdenerowowałam, bo zęby myjemy i nie mam pojecia co to moze byc? Jak myślicie- biec od razu do dentysty? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jklk Re: Plamki na jedynkach 28.12.04, 20:15 Pewnie początki próchnicy. Tak, najlepiej iść do dentysty. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaoscara Re: Plamki na jedynkach 28.12.04, 21:06 Nie wygląda mi to na próchnicę... Są to raczej duże plamki,zajmują 70% pow.zęba i są lekko wypukłe.I są lekko żólte,widać dopiero przy mocnym świetle. Odpowiedz Link Zgłoś
monika.pap Re: Plamki na jedynkach 28.12.04, 21:59 Niechce cie martwic ale tak wlasnie wyglada pruchnica u maluchow,niestety wiem cos na ten temat.Mojej corce lapisowali zabki ale to niepomoglo i puzniej zdecydowalam sie na leczenie w prywatnej poradni i dziecko ma zabki wyleczone kanalowo poto aby niedoszlo do "ropni"i nietrzebabylo usuwac zabkow chirurgicznie oraz nosic aparatu.Teraz wyglada tak jagby niemniala czterech przednich zabkow ale w dziaslach sie znajduja i to jest najwarzniejsze,bo szczekasie rozwija i wiemu ze nic zlego sie juz niewydarzy az do wyjscia zabkow stalych.Zycze powodzenia i polecam konsultacje u kilku stomatologow bo to pospolity problem ale lekarze nieinformuja o kasekfecjach lapisowania i ze to moze niepomuc i moze sie zrobic ropien czasami lepiej tego fizycznie nieruszac.Dodam ze moje dziecko mniala leczone na sile zabki gdy mnialo 1.5 roku a teraz ma 3.5 i chodzi do lekarza sama siada na fotel,placze ale nieucieka z buzia i daje sobie zaplabowac zabka a ja ja trzymam za raczke.Monika mama Natali i Jakuba gg 8883531 lub monika.pap@interia.pl Odpowiedz Link Zgłoś
jklk Re: Plamki na jedynkach 29.12.04, 10:39 Mojej córce tak się zaczynała próchnica. Właśnie od takich przebarwień, plamek na zębach. Przednie zęby ma lapisowane (mają czarny kolor), ale lapisowanie nie leczy, tylko spowalnia postęp próchnicy. Tylne miała leczone (plombowane). Nie ma co zwlekać, idźcie do dentysty jak najszybciej - może można zastosowac coś lepszego niż lapisowanie? Chociaż wg dentystki w stosunku do przednich zębów tylko lapisowanie jest możliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
karinka17 Re: Plamki na jedynkach 30.12.04, 12:55 iść do dentysty i to jak najszybciej! to że myje zęby nie oznacza że nie dostanie próchnicy!! mojej koleżanki córcia tez szczotkuje a próchnica się robi.. to raczej jest uwarunkowane genetycznie...tak myśle Odpowiedz Link Zgłoś
monika.pap Re: Plamki na jedynkach 30.12.04, 15:41 Zdaniem lekarki ktora zajmuje sie moja corcia to przednie zeby tez mozna podczyscic wiertelkiem i pozakladac malutkie plabki tylko ze ubytki musza btc male.W przypadki mojego dziecka jagbym przyszla do niej odrazu to ona by jaj napewno sprubowala przeczyscic ale jak to mowia madry Polak po szkodzie,z tym ze jesli by nam sie problem powtorzyl przy synku to napewno niebedziemy lapisowac tylko bedziemy prubowali je przeczyscic i zalozyc wypelnienie.Monika mama Natali i Jakuba gg 8883531 lub monika.pap@interia.pl Odpowiedz Link Zgłoś