Dodaj do ulubionych

nawracające zaczerwienienia wokół ust

24.01.05, 21:33
Mamy mały problem z Mikołajkiem (15 mies). Wokół ust robią mu się
zaczerwienienia, coś jakby odparzenia - chyba od smoczka, kiedy z nim zasypia,
a buziak jest lekko mokry.
Co nam możecie poradzić?

Aha, to nie jest opryszczka, nie wygląda na nią.

Pozdrawiam
M&M&M

Obserwuj wątek
    • alpepe Re: nawracające zaczerwienienia wokół ust 24.01.05, 21:41
      proponuję:
      a) higena, higena i jeszcze raz higiena
      b) zrobić badanie kąłu, czy nie ma lamblii.
      • madziulaw Re: nawracające zaczerwienienia wokół ust 24.01.05, 22:51
        Alpepe, cholernie ciężko zachować higienę, kiedy on wszystko wkłada do buzi.
        Oprócz mokrej buzi + smok, moze rzeczywiście przed każdym podaniem smoka, trzeba
        mu dobrze przemyś buziaka i nasmarować kremem. Co do lamblii, to niedawno
        robiliśmy badanie kału - ok. Poza tym pomaga mu na te zaczerwienienia maść
        Triderm, ale to na grzyby. Chyba po prostu tym smokiem hoduje sobie grzyby...
        Nie jestem z Miśkiem w ciągu dnia i trudno mi dopilnowac wszystkiego. Musze
        pouczyć dziadków i chyba zacząć odstawiać smoka.
        A coś z metod naturalnych na te zaczerwienienia (nie chce juz stosować tego
        Tridermu kurcze blade).
        Ahoj
    • renka12 Re: nawracające zaczerwienienia wokół ust 24.01.05, 22:47
      Spróbuj często natłuszczać podrażnioną skórę np. linomag krem lub bepanten
      maść.Jeżeli to nie pomoże to najlepiej pójść do pediatry prowadzącego dziecko.

Renka
    • madzia1708 Re: nawracające zaczerwienienia wokół ust 25.01.05, 06:18
      Cześć Madziu. U Kacperka też było to samo, na szczęście ostatnio się
      skończyło.........i nie wiem jaki był powód. Chyba poprostu wyrósł z tego, w
      końcu ma już 17 miesięcy smileFakt,że mniej czasu spedza ze smoczkiem. Zasypia z
      Nim, ale za chwilke słyszę jak wyrzuca go z łóżeczka. Podejrzewam,ze to własnie
      smoczek był winowajcą tych zaczerwień.
      ps. miewa takie zaczerwienienia jak zje np pomidora, paprykę.
      Pozdrawiam Mikołajka i Ciebie. Magda
    • paulina62 Re: nawracające zaczerwienienia wokół ust 25.01.05, 09:00
      U mnie było to samo - też doszłam, że od smoka i go mocno ograniczyłam: na
      spacerze w ogóle nie daję, w domu tylko do zasypiania - poprawiło się. Aha,
      smarowałam bepantenem i linomagiem na zmianę. Czasami jak widzę, ile śliny
      zbiera się po smoczkiem, to nie dziwię się, że to ma taki wpływ na skórę,
      zwłaszcza o tej porze roku. Dodatkowo podrażniało to miejsce kiwi, więc
      odstawiłam.
      • gagarin3 Re: nawracające zaczerwienienia wokół ust 25.01.05, 12:46
        Ja polecam całkowity odwyk smoczkowy. Nie jest to łatwe - przerabiałam to trzy
        miesiące temu - z czternastomiesięcznym wówczas synkiem. Potem przez dwa, trzy
        dni wystarczyło natłuszczanie kremem oilatum i od tego czasu piękna buzia bez
        najmniejszych zmian. O korzyściach z wyeliminowania smoczka z życia Piotrusia
        nie wspominam smile
        • paulina62 Re: nawracające zaczerwienienia wokół ust 25.01.05, 12:51
          No tak, ale co, jeśli maluch pozbawiny smoka namiętnie ssie palca (moja tak ma).
          • madziulaw Re: nawracające zaczerwienienia wokół ust 25.01.05, 13:47
            dziewczyny kochane jestescie. dzięki za rady.
            powoli chyba musze odstawiać smoka (choć i my używamy go jedynie do spania).
            w każdym bądź razie pocieszyłyście mnie, ze zdarza się to i u Was, co oznacza,
            ze to nie jest nic niezwykłego, żadna katastrofalna choroba skóry. wiecie jak
            człowiek popuści wyobrażni, to różne choroby można znaleźć. Dziękuję za rady.

Special greetings for Madzia 17 i Kacperek.

• esteel Re: nawracające zaczerwienienia wokół ust 25.01.05, 14:22
              U mojego tez tak bylo, nawilzaj czesto i kup inny smoczek. Mozna kupic takie z
              malym grzybkiem lub z grzybkiem z dziurkami. E.
    • froggie Re: nawracające zaczerwienienia wokół ust 25.01.05, 21:48
      a jaki smok? Ostatnio zmienilam na gumowy (wczesniej silikon) i zaczely sie
      zaczerwienienia.
      • madziulaw Re: nawracające zaczerwienienia wokół ust 25.01.05, 22:02
        uzywamy gumowego smoczka od zawsze. Silikonu w buzi nie lubi...
    • madziulaw SREBRO KOLOIDALNE 27.01.05, 09:41
      Dziewczyny - podobno rewelacyjne jest SREBRO KOLOIDALNE do kupienia w aptece.
      Slyszłyście coś na ten temat?
      • maaharet Re: SREBRO KOLOIDALNE 27.01.05, 19:03
        Nie chcę straszyć, ale u mojego dziecka tak zaczynała się alrgia i niestety
        jest tak do teraz tzn. do 9 lat.Po zjedzeniu czegoś uczulającego skóra wokół
        ust robiła się czerwona i podrażniona, kąciki pękały.Jeśli jednak na ciele nie
        ma innych śladów, czerwoych placków, suchej skórki w zgięciach, to chyba nie
        masz się czym przejmować ( jeśli chodz o ewentualną alergię )Pozdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka