vatum 26.01.05, 13:31 Bardzo proszę rodziców, którzy mają chore na nerczycę dziecko aby podzielili się ze mną informacją jak żyć z tak chorym dzieckiem.. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewa830 Re: NERCZYCA 26.01.05, 14:05 Witaj Ja chorowalam na te chorobe jakies 14 lat. W tej chwili mam 22 lata i jestem juz zdrowa jak ryba a do tego mam 4miesiecznego synka tez zdrowego Zycie z ta choroba wyglada mniej wiecej tak: jesli nie ma rzutow bialka w moczu to comiesieczna kontrola moczu i wizyty u nefrologa. Jesli natomiast bialka w moczu jest za duzo to leczenie sterydami. Nalezy przestrzegac diety, ja mialam taka ze nie moglam jesc np. ogorkow kiszonych, zbyt mocno slonych potraw, miesko gotowane itp. Z tego co jeszcze pamietam to nie moglam byc szczepiona dosc dlugo. Pozdrawiam a wrazie jakichkolwiek jeszcze pytan to zapraszam na priv. Odpowiedz Link Zgłoś
vatum Re: NERCZYCA 26.01.05, 15:14 Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź. Napiszę na priv! Odpowiedz Link Zgłoś
kuba1206 Re: NERCZYCA 26.01.05, 20:18 moja siostra ma 13 lat jak była mała chorowała na nerczyce, teraz jt spoko. Leczyła sie w krakowie w szpitalu Kopernika z bardzo dobrym skutkiem - lezała tam tez na oddziale - ale to było z 7 lat temu. może warto zasięgnac opinii specjalistów. nie wiem skąd jestes. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
vatum Re: NERCZYCA 27.01.05, 17:59 Jestem z Warszawy. Macie szczęście, że nie było nawrotów. A czy siostra w dalszym ciagu jest na diecie? Odpowiedz Link Zgłoś
katrina.k Re: NERCZYCA 27.01.05, 20:00 Witaj! Niedawno pisałam podobny post.1,5 roczna córeczka mojej przyjaciólki zachorowała na tę chorobę.Parę dni temu wyszły ze szpitala. Obecnie są na etapie ciągłych konsultacji z różnymi lekarzami, a co za tym idzie badań,wyników itp.Koleżanka nie ma netu, ale mogę Ci podać nr. telefonu, mogłybyście podzielić się doświadczeniami. Pozdrawiam Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
vatum Re: KATRINA.K 27.01.05, 20:32 Jeśli tylko koleżanka się zgodzi to bardzo proszę o numer tel. Bardzo Ci dziękuję! Odpowiedz Link Zgłoś
katrina.k Re: KATRINA.K 27.01.05, 21:18 Rozmawiałam przed chwilą z koleżanką, oczywiście możesz do niej przedzwonić w każdej chwili.Podaj proszę swój adres mailowy, na który napiszę Ci nr. telefonu. Pozdrawiam Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
kuba1206 Re: NERCZYCA 29.01.05, 14:04 nie nie jset już na diecie. je wszystko normalnie, a nawet nie normalnie, bo ma apetyt. po tych sterydach przytyła, ale teraz wraz ze wrostem i .... rozwojem hormonalnym wieku dojrzewania chudnie. powoli. jt. normalna nastolatką, ale te pobyty w szpitalu były straszne, chociaz ona znosila je bardzo dzielnie. 1 raz była jak miała 3,5 roku - w Żeromskim. później był nawrót choroby w wieku 7 lat. - wyladowała w Koperniku (i dzieki Bogu), po pobycie kilku tygodniowym wyszła i jest zdrowa. zazywała jeszcze jakieś tabl. przez parę miesięcy, ale teraz nic już nie bierze. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
vatum Re: NERCZYCA 29.01.05, 15:44 W Waszych relacjach brzmi to optymistycznie i bardzo dziękuję za odpowiedź i chęć podzielenia się ze mną Waszymi przeżyciami. Gdy się czyta suche fakty o tej chorobie to włos na głowie się jeży od tych strasznych powikłań, które towarzyszą nerczycy i cieszę się, że nikt nie pisze o tych strasznych rzeczach bo to oznacza, że jest szansa na w miarę normalne życie... Odpowiedz Link Zgłoś