Dodaj do ulubionych

Ketotifen - jak długo ??

02.02.05, 09:37
Od listopada podaję 7 mies. synkowi Ketotifen. Powodem był wieczny kaszel, a
zastosowanie (na próbę) Ketotifenu rzeczywiście przyniosło skutek. Na ulotce
pisze, żeby Ten specyfik podawać minimum 4 tygodnie, więc pod koniec stycznia
przerwałam podawanie leku, no i kaszel powrócił. Lekarka rodzinna
stwierdziła, że ten lek trzeba podawać miesiącami. Jak długo?? Czy ma ktoś w
tej dzieddzinie doświadczenie?
Obserwuj wątek
    • atopik Re: Ketotifen - jak długo ?? 02.02.05, 11:39
      Ketotifen to lek antyhistaminowy, który podaje się w leczeniu alergii. Jeżeli
      kaszel ustapił w trakcie podawania leku i powrocił po jego odstawieniu mozna
      przypuszczać, że miał podłoże alergiczne. Taką diagnoze mozna potwierdzic tylko
      po zbadaniu poziomu przeciwciał IgE we krwi. Poza tym piszesz, że lek należy
      podawać MINIMUM 4 tygodnie. Minimum = najkrótszy okres czasu :o)
      Może warto odwiedzić alergologa...
      • hanya00 Re: Ketotifen - jak długo ?? 02.02.05, 18:50
        moj synek zacza dostawc ketotifen gdy skonczyl 8 miesiecy.dostawal go przez ok
        1,5 roku.
    • chwilka9 Re: Ketotifen - jak długo ?? 02.02.05, 12:16
      Mam dziecko z alergią i Ketotifen podajemy jako "lek stały". Zaczęłam chyba w I
      2004, przerwa na wakacje i jesienią znowu. Przewę sama zrobiłam bez uzgonienia
      z lekarzem bo w wakacje wcale nie chorował.Odwiedź stronę alergie
      • wiga1968 Re: Ketotifen - jak długo ?? 02.02.05, 13:47
        Dziękuję za podpowiedzi. Starsze dzieci miały tylko alergię pokarmową, która
        objawiała się suchą, szorstką skórą. Ten (kaszlowy) sposób "objawiania" się
        alergii jest dla mnie nowy, więc muszę szukać dobrych rad. Nawet naszej lekarce
        musiałam podpowiedzieć, że ten dziwny kaszel, to może być alergia, bo leczenie
        syropami, antybiotykiem, bańkami nie przynosiło żadnych efektów. Stronę z
        alergiami już odwiedzałam, bo początkowo sądziliśmy, że to alergia na kanarka.
        Kanarek powędrował do pokoju starszego syna, nie wytrzymał tych zmian i zdechł.
        Kaszel nadal się utrzymuje, więc trzeba szukać dalej. Dobry alergolog jest
        najbliżej chyba w Białymstoku (120 km. od nas), więc to cała wyprawa. Ale jeśli
        będzie trzeba, to pojedziemy i tam. Pozdrawiam. Jadwiga
        • isma Re: Ketotifen - jak długo ?? 02.02.05, 14:00
          Niemowleta rzadko maja alegie wziewna. Tym niemniej pozbycie sie zwierzecia,
          jesli to ono jest przyczyna objawow, nie pomaga od razu - pozostaja zawsze
          jakies drobiny siersci czy pierza w kurzu, meblach.
          A co dziecko je?
          • wiga1968 Re: Ketotifen - jak długo ?? 02.02.05, 14:34
            Syn jest przede wszystkim karmiony piersią. Od ponad miesiąca podaję trochę
            zupek, trochę później dołączyłam chrupki kukurydziane, a od dwóch tygodni
            podaję biszkopt na mleku Bebiko. Nie jest to moje pierwsze dziecko, więc wiem,
            jak podawać nowe pokarmy. Z tego, co podaję, mogłoby uczulać jedynie mleko z
            biszkoptem, ale nic się po nim nie dzieje. Sama też od czasu zdiagnozowania
            tego kaszlu jako alergicznego wprowadziłam dietę eliminacyjną i też nie było
            żadnych objawów poprawy. Dodam, że kupki są prawidłowe, lekkiego rozwolnienia
            dostał jedynie po antybiotyku. Tylko zaczerwieniona, ale nie sucha skóra na
            policzkach (od listopada)wskazywałaby na alergię. Raczej to wygląda na alergię
            wziewną, ale dopóki nie zrobię testów, będą to jedynie moje przypuszczenia.
            Gdzieś jednak czytałam, że testy robi się zazwyczaj dzieciom co najmniej
            rocznym, więc nie wiem, czy na przypuszczeniach nie zejdzie nam kolejne pół
            roku.
            • hanya00 Re: Ketotifen - jak długo ?? 02.02.05, 18:52
              moj maly byl uczulony na detergenty i dlatego chorowal.acha,jeszcze na kwiaty
              kwitnace.sama do tego doszlam bo byl wtedy jeszcze za maly na testy
              • wiga1968 Re: Do hanya00 02.02.05, 23:20
                Na detergenty, być może, ale od listopada nie kwitną w domu żadne kwiaty, więc
                ta opcja odpada. W czym więc pierzesz rzeczy synka, jeśli jest on uczulony na
                detergenty?
                • hanya00 Re: Do hanya00 03.02.05, 16:26
                  teraz oskar ma juz prawie 6 lat i od zeszlego roku piore normalnie.ale jak byl
                  maly to pralam w jelpie,chociaz slyszalam,ze tez moze uczulac.sprobuj platki
                  mydlane.a z tymi kwiatami uwazaj.to nic,ze teraz nie kwitna.alergolog kaal
                  wyniesc mi z pokoju wszystko-dywan,kwiaty,myc sciany na wilgotno i pomalu
                  wszystko sprowadzac od nowa.najpierw zaczelam od scian bo ile mozna je zmyawc.smile
                  nic sie nie dzialo.wnioslam dywan,tez nic-czyli kurz raczej odpadl.wstwilam
                  kwiaty i zaczelo sie.proszki-jeszcze gorzej.przez dwa lata pralam malemu i
                  calej rodzinie w jelpie,nie perfumowalam sie(jedynie przy wyjsciu)i bylo ok.w
                  zeszlym roku jak zaczelam plukac mu rzeczy w lenorze kaszel znowu sie
                  pojawil.trwalo to miesiac,przyzwyczail sie.pozdrawiam.sprobuj,lepsze to niz
                  podawanie ciagle syropow
                  • hanya00 Re: Do hanya00 03.02.05, 16:28
                    a ketotifen dostawal,ale antybiotyki rzadziej.
            • zgagusia Re: Ketotifen - jak długo ?? 03.02.05, 18:04
              7 miesiecznemu dziecku podajesz biszkopt?? taki ze zwyklej maki, z glutenem??
              jezeli sa w domu kwiatki doniczkowe to moga uczulac plesnie

Aga
              • wiga1968 Re: Ketotifen - jak długo ?? 03.02.05, 23:34
                Owszem, podaje biszkopt z glutenem i jak napisałam wcześniej, nic sie nie
                dzieje. Kaszel trwa od 3 mies (prawie), a biszkopt podaję od dwóch tygodni.
                Dywanów prawie nie mam w domu, kwiatów mam niewiele, ale są. Myślę jednak, że
                zanim zaczne wyrzucać, czy wynosic kwiaty, najpierw spróbuję skonsultować to z
                alergologiem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka