07.02.05, 19:38
Drogie Mamy.Mój synek ma 14 m-cy i od dwóch miesiecy chodzi. W związku z tym
chciałabym pokazć jego nózki ortopedzie.Tym bardziej ,że od urodzenia kieruje
stopy-paluszki ku wewnątrz.W mojej przychodni nie ma ortopedy dzieciecego i
wszystko wskazuje na to,że będe musiala udać się prywatnie.I moje pytanie czy
taka wizyta przysługuje "z urzędu" i lekarz prowadzący na moją prośbę musi
gdzieś dziecko skierować? (już widzę te odległe terminy sad(() I czy któreś z
dzieci też stawia tak stópki i jak temu zapobiegać?Jak był mały to
masowałam ,ale teraz przy tak ruchliwym dziecku to nie możliwe.Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • anek.anek Re: Ortopeda 07.02.05, 20:38
      Czasem wystarczą tylko dobrze dobrane buty, czasem niezbędne są masaże i
      ćwiczenia (próbuj to robić przez sen jeśli w ciągu dnia się nie da), czasem
      wymagane są inne bardziej uciążliwe formy reahbilitacji. Mój syn miał na kilka
      m-cy założone gipsy na stopy.
      To czy u Twojego malucha kwalifikuje się do miana wady ortopedycznej i czy
      trzeba coś z tym robić powinien ocenić ortopeda. Najlepiej poszukaj takiego,
      który jest w zakresie nóg wyspecjalizowany. Jesli jesteś z W-wy to polecam dr
      Wojciecha Wichłacza, który przyjmue w poradni ortopedycznej przy szpitalu na
      ul.Kopernika. Wystarczy skierowanie od lekarza I kontaktu dziecka. Nie musisz
      sięzapisywać, wystarczy, że przyjdziesz w dniu przyjęć (musisz tam zadzwonić i
      dowiedzieć się kiedy) - pacjenci są przyjmowani z miejsca, warto być trochę
      wcześniej, żeby póxniej nie czekać w kolejce. Ze skierowaniem nie będziesz
      ponosić żadnych kosztów.
      Poproś pediatrę o takie skierowanie - czasem niestety robią problemy, ale warto
      żeby obejrzał to ortopeda.
      • amj2 Re: Ortopeda 07.02.05, 20:46
        Dziekuje bardzo. Niestety nie jestem z W-wy.Ale już wiem,że będę naciskała
        lekarza I kontaktu.A moze któras z mam jest z Bydgoszczy i mogłaby polecić
        ortopedę?Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka