Dodaj do ulubionych

Zaparcia nawykowe

15.02.05, 13:07
Mam problem ze swoja 4,5 letnią córką Od przeszło roku borykamy się z
problemem zaparć. Odwiedziłyśmy wielu lekarzy przetestowałysmy wiele leków i
tych farmakologicznych i tych domowych. Zmieniłysmy też nawyki żywieniowe i
nadal mamy problemy z wypróżnianiem. Od tekstu mojego dziecka "... nie będę
jeść, żeby nie robić kupy" zaczęłam zastanawiac się czy nasz problem byc może
ma podłoże psychologiczne. Czy ktoś z Was miał taki problem? I jak z nim się
uporał. Dodam, że nie byłam z nią jedynie u psychologa.
Obserwuj wątek
    • mamciaa Re: Zaparcia nawykowe 15.02.05, 13:21
      Witam! Mielismy podobne problemy z naszą córeczkę, jakiś pół roku temu(a trwało
      to tez dobre pół roku).Teraz ma 4 latka Też brała różne leki, kończyło się
      zwykle na tym, że po 3-4 dniach nie robienia kupki dawałam jej czopek
      glicerynowy. Z wielkim bólem i płaczem, czasem hesterią robiła kupkę. Ciężko
      było, myślę jednak że trzeba zacząć od załagodzenia bólu przy załatwianiu,
      nasza córcia tego się bała i tak w kółko...a teraz sama robi (i mówi, że lubi).
      Nie wiem jak jest u Ciebie, mojej smarowałam tyłeczek alantalem(cyba tak się
      nazywał). Starałam się pilnować aby załatwiała się w miarę regularnie, jak
      mijały 3 dni mówiłam że niestety czas na czopek, z czasem próbowała robić sama,
      bez czopka...później pilnowałam żeby załatwiała się co 2 dni... Jeśli chcesz
      napisz na priva miikaka@wp.pl Pozdrawiam i powodzenia smile
    • kama_edziecko Re: Zaparcia nawykowe 15.02.05, 14:49
      Goasiaczku, ja ze swoja córką miałam i jescze z przerwami mam ten sam problem poczytaj sobie co ja pisałam jakiś czas temu na ten temat
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=577&w=6094610&a=6094610
      i jeszcze inne opisy:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=577&w=8301083&a=8440555
      Dodam jeszcze ,że od dawna chodzimy do psychologa zaparcia minęły na roksmile jenak 2 miesiące temu znów sie pojawiły, znów ból podczas oddawania stolca dał znać o sobiesad
      Życzę wytrwałości
      Jeśli chcesz pogadać dokładniej napisz na :
      asiapapasia@wp.pl
      • madeyowa Re: Zaparcia nawykowe 16.02.05, 16:09
        U nas problem trwał prawie pół roku. Bylismy już wykończeni tą cała sytuacją.
        Mały robił kupę i płakał, a ja razem z nim. Pomogło w końcu całkowite
        wyciszenie problemu, zero gadki o kupce, zero nalegania itp. Do tego syrop
        homeopatyczny Alvia.
        • renka14 Re: Zaparcia nawykowe 16.02.05, 19:33
          moja córcia dostała od lekarza przykazane, żeby codziennie zjadać jedno kiwi, a
          co najważniejsze - tę część z pesteczkami, bałam się że to nie przejdzie bo
          była niechętna wszelkim owocom, ale przeszło i pomogło, a problem był duży,
          łącznie z wizytą na pogotowiu. Dobra jest też lactulosa, taki cukier, który sie
          nie wchłania z przewodu pokarmowego i zmiękcza stolec, chyba tylko na receptę.
          • gosiaczek1970 Re: Zaparcia nawykowe 17.02.05, 11:04
            Dziekuję wszystkim za odpowiedzi i podpowiedzi. To dla mnie ważne i dzięki Wam
            wierzę , że uda nam się przetrwać ten trudny czas.
            Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka