Dodaj do ulubionych

przepuklina pępkowa-czy zdecydować się na zabieg?

20.02.05, 05:40
Moja 15-miesięczna córka ma niedużą przepukline pępkową (od około 7-ego
miesiąca życia). Początkowo lekarz mówił, że to się może samo wchłonąć, ale
jak na razie nic się nie zmniejsza. Teraz wspominał coś o zabiegu
chirurgicznym. W jakim wieku wasze dzieci miały taki zabieg? Czy warto to
robić? Czy może zostawić jak jest. Sama nie wiem, a narkozy u takiego małego
dziecka strasznie się boję. Czy wasze dzieci poddane były zabiegowi? Jakie
jest wasze zdanie na ten temat? Bardzo proszę o opinie.
Obserwuj wątek
    • iskra14 Re: przepuklina pępkowa-czy zdecydować się na zab 20.02.05, 09:56
      Nie miałam do czynienia z przepukliną pępkową. Mój Misiek miał operację w
      związku z przepukliną mosznowo - pachwinową. Jeśli jesteś z Warszawy to
      radziłabym Ci pójść na konsultację do poradni chirurgicznej w Instytucie Matki i
      Dziecka.
      • bea_mama Re: przepuklina pępkowa-czy zdecydować się na zab 21.02.05, 03:49
        Dzięki Iskra, ale nie jestem z Wa-wy więc nie skorzystam.
        Zuzy pediatra powiedział, że ta jej przepuklina to nic groźnego i że można to
        po prostu zostawić i z tym żyć. Inna opcja to właśnie zabieg ze względów
        estetycznych aby poprawic wygląd. Chyba dopiero w ciąży moga byc jakieś
        problemy z ta przepukliną. I już nie wiem co robić...
        • iskra14 Re: przepuklina pępkowa-czy zdecydować się na zab 21.02.05, 09:35
          Dla pewności skontaktuj się też z jakimś dobrym chirurgiem. Nie zaszkodzi
          zapytać o opinię innego lekarza. My mieliśmy problem z napletkiem i żałuję, że
          posłuchałam pediatry.
    • bea_mama Re: przepuklina pępkowa-czy zdecydować się na zab 25.02.05, 21:41
      Czy nikt nie mial operacji przepukliny pepkowej?
      • kasiula.m Re: przepuklina pępkowa-czy zdecydować się na zab 25.02.05, 22:00
        Ja się szykuję do takiej operacji. Mam przepuklinę od dzieciństwa, czyli "od
        zawsze", z tym, ze przed pierwsza ciążą nie zdawałam sobie sprawy z jej
        istnienia. Myślałam zawsze, że mój pępek po prostu jest taki (trochę)
        wystający. Nawet był ładny smile
        Probem powstał w czasie drugiej ciązy, wtedy mało brakowało i musiałabym mieć
        cesarskie cięcie. Pępek stał się wielki i w czasie porodu lekarz bardzo o to
        miejsce "dbał". Szczególnie w czasie parcia.
        Tak więc, choć przepuklina przepuklinie nierówna, trzeba z tym cos zrobić.
        Sugeruję zapytać innych lekarzy, poczytać jak najwięcej się da. Może wystarczy
        załatwić sprawę, jak mała dorośnie, żeby zaoszczędzic jej teraz stresu. Zależy
        to jednak od rozmiaru itd. To musi ocenić DOBRY lekarz.
        Pierwszy zapytany przeze mnie lekarz powiedział, że normalnie po takiej
        operacji nie ma pępka, ale że można zrobić tak, ze będzie, jeśli chcę.
        Nie wyobrażam sobie siebie bez pępka! Mam nadzieję, że zrobią mi ładny smile
        Ale po tych dwóch ciązach bez zabiegu w bikini nie wyjdę......
        • agucha27 Re: przepuklina pępkowa-czy zdecydować się na zab 26.02.05, 23:44
          Mój synak w okolo 3 msc życia też miał przepuklinę pępkową ale taką dosyć
          sporą. Przy każdym płaczu, napinaniu mięśni powiększała się. Też byłam z nim u
          chirurga dziecięcego i on też zalecił mi operację, ale dopiero po ukończeniu
          przez synka 2 lat. Ktoś polecił mi specjalne plastry przepuklinowe. Doktor
          powiedział, że to i tak nic nie pomoże ale ja chciałam zapobiec chociaż
          powiększaniu się tej przepukliny. Chirurg nauczyl nas zakładać te plastry i
          maluszek nosił je np. ciągle przez 2 tygodnie (jeden plaster).Po zdjęciu,
          jeżeli okazywało się, że nie ma żadnych odparzeń - następny. Zdążyliśmy zużyć
          chyba tylko 3 plastry i po przepuklinie ani śladu. Chociaż w twoim przypadku
          podejrzewam, że na to już za późno. Poza tym istnieje obawa przed możliwością
          uwięźnięcia przepukliny i dla tego przed zastosowaniem plastrów trzeba
          skonsultować się z lekarzem.
          • bea_mama Re: przepuklina pępkowa-czy zdecydować się na zab 27.02.05, 04:30
            Super, że u was obyło się bez operacji. Zawsze to mniej stresu.
            Z tą jej przepukliną to dziwna sprawa, bo Zuzia dużo płakała przez pierwsze 3
            miesiące życia i wtedy nic nie wyszło. Pojawiło sie dopiero około 8-ego m-ca.
            Pediatra nie powiedział nam nic o plastrach i kazał czekać, bo może się samo
            wchłonie...
            Wiem, że z tym uwięźnięciem to są bardzo rzadkie przypadki. Znacznie gorzej
            jest przy pachwinowej.
        • bea_mama Re: przepuklina pępkowa-czy zdecydować się na zab 01.03.05, 02:22
          kasiula.m napisała:

> powiedział, że normalnie po takiej
          > operacji nie ma pępka, ale że można zrobić

Jak to nie ma pępka?! Myślałam, że oni to jakos korygują, ale że pępek zawsze
          jest...

> Ale po tych dwóch ciązach bez zabiegu w bikini nie wyjdę......

O problemach z przepukliną w czasie ciąży słyszałam. Kasiula, a przy pierwszej
          ciąży było wszystko w porządku? Bo to jednak jest duże ciśnienie, które go
          wypycha jeszcze bardziej na zewnątrz.
          • kasiula.m Re: do bea_mama 01.03.05, 09:59
            Po pierwszej ciąży już była trochę widoczna, dla mnie, bo inni poza chirurgiem
            nic nie widzieli. Miałam wtedy mieć zrobiony ten zabieg "korygujący" ale......
            nie zdążyłam. A w ciąży już nie wolno. I w czasie tej drugiej ciąży i po już
            było widać. Mam po prostu wieeelki pępek sad Taki 1,5 na 1,5 cm.
          • kasiula.m Re: przepuklina pępkowa-czy zdecydować się na zab 01.03.05, 10:06
            bea_mama napisała:

> Jak to nie ma pępka?! Myślałam, że oni to jakos korygują, ale że pępek
            zawsze
            > jest...

On mi tak powiedział, przypuszczam, żebym.... sięgnęła głębiej do portfela.
            Powiedział, że normalnie sie nie bawią z pępkiem. Ale młodym osobom i dzieciom
            robią, BARDZIEJ SIĘ STARAJĄ wink

Nie martw się, u dzieci taki zabieg z pewnością lepiej wygląda. A poza tym
            mnóstwo dzieci ma ten typ przepukliny. Mój syn miał bardo niewielką jako
            niemowlę, a teraz nie ma juz wcale - nic nie robiliśmy. Ale zaznaczam, była
            prawie niewyczuwalna. Ja myślę, że to kwestia tego, jak jest zaopatrzony pępek
            po odcięciu pępowiny, ale może nie?

• zbysiomisio Re: przepuklina pępkowa-czy zdecydować się na zab 01.03.05, 09:09
      Moj syn mial przepukline pępkową. Ujawniła się jakoś tak na początku w
      pierwszych miesiącach życia. Chirurg zalecił zaklejanie. Chodziliśmy
      kilkakrotnie do niego na to zaklejanie, tzn. zakleil na 2 tyg., potem tydzien
      przerwy i znowu 2 tyg albo tydzien (jesli by sie czerwienilo) i tak chyba ze 4
      razy. Nie bylo to przyjemne, dzieko mialo ściągniętą skóre na brzuszku i
      troszke odparzoną ale przepuklina ustąpiła i teraz nie ma śladu. Czy wy
      próbowaliście zaklejać? W wiekszości przypadków to pomaga, tak nam mówiono.
      Powodzenia. Monika.
      • koralka Re: przepuklina pępkowa-czy zdecydować się na zab 01.03.05, 20:37
        Moj pediatra kategorycznie odmawia operowania malego, mowi, ze nie warto meczyc
        dzieciaka ze wzgledu na estetyke, bo to nie jest wcale grozne...
        • bea_mama Re: przepuklina pępkowa-czy zdecydować się na zab 02.03.05, 20:23
          koralka napisała:

> Moj pediatra kategorycznie odmawia operowania malego, mowi, ze nie warto
          meczyc dzieciaka ze wzgledu na estetyke, bo to nie jest wcale grozne...

A w jakim wieku jest twoj synek? Jak duza ma te przepukline?
    • bea_mama Re: przepuklina pępkowa-czy zdecydować się na zab 08.03.05, 23:44
      Ponawiam pytanie. Czy wasze dzieci maja przepukline pepkowa? Jak duza? Czy
      decydujecie sie na zabieg?
      • kryska2 Re: przepuklina pępkowa-czy zdecydować się na zab 21.03.05, 15:10
        mam podobne pytanie, więc podciągam wąteksmile
        pozdrawiam Kasia

ps. Beato, czy można do Ciebie napisać na priv? (gazetowy?)
        • bea_mama Re: przepuklina pępkowa-czy zdecydować się na zab 23.03.05, 14:46
          Kasiu, pewnie ze mozna do mnie pisac na privasmile
      • jagna_jagna Re: przepuklina pępkowa-czy zdecydować się na zab 22.03.05, 10:13
        Mnie chirurg powiedzial, że do czwartego roku życia z przepukliną pępkową (nie
        wiem czy z każdą czy tylko z taką niewielką jak ma moje dziecko) nie robi się
        nic, tylko obserwacja ( u nas raz do roku). Jak dziecko zaczyna chodzic a
        potem "dźwigać" to najczęściej mięśnie wzmacniają się na tyle, że przepuklina
        zanika. Plastruje się podobno tylko najmniejsze dzieci.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka