Dodaj do ulubionych

Wnetrostwo(niezstapienie jadra)

01.03.05, 18:41
Synek ma wnetrostwo jednostronne(jadro w kanale pachwinowym).Slyszalam ze
jaderko moze byc usuniete.Jakie jest ryzyko powiklan.Gdzie najlepiej
przeprowadzic operacje.Czy warto robic biopsje w trakcie zabiegu
Obserwuj wątek
    • ivona2 Re: Wnetrostwo(niezstapienie jadra) 01.03.05, 20:13
      czesc,

Moj syn mial robiony zabieg w wieku 6 lat. Najlepszy jest dr Gruchalskie jezeli
      chodzi o Dziekanow Lesny pod Warszawa. BYlismy u niego prywatnie i pozniej na
      kontrole (lecznica Alfa przy ul . Ordynackiej). Zabieg przeprowadzony byl
      blyskawicznie , od zabrania dzieka do "wywiezienia" na lozku moze z 1/2
      godziny. Na drugi dzien do domu. Bez zadnych komplikacji. Wlasciwie to mial
      lezec w domu, ale wstal, bo musial sprawdzic co dzieje sie na podworku.

polecam

• magdaz10 Re: Wnetrostwo(niezstapienie jadra) 01.03.05, 20:56
        Dzieki za odpowiedz.Czy znasz Dr.Wróbla z warszawy.Jest ordynatorem w szpitalu
        na nieklanskiej.Czy wiesz jakie jest ryzyko usuniecia jaderka
        • ivona2 Re: Wnetrostwo(niezstapienie jadra) 02.03.05, 19:48
          witam,
          "nasze" jadro bylo ok, tzn nie usuniete , zazwyczaj okazuje sie po zabiegu
          (tzeba czasu) dziecko pozostaje pod kontrola lekarza (czy jadro rosnie i
          rozwija sie). Moze byc male , ale po zabiegu wrocic do normy.

Jezeli chodzi o Nieklanska to omijam ten szpital (i wiele osob z grona moich
          znajomych). My spotykalismy sie z niekompetecja lekarzy.
          NIgdy tam nie pojedziemy (mamy inne szpitale do wybory - mysle ze zdecydowanie
          lepsze).

pozdrawiam
    • olga50 Re: Wnetrostwo(niezstapienie jadra) 01.03.05, 21:29
      magdaz10 napisała:

> Synek ma wnetrostwo jednostronne(jadro w kanale pachwinowym).Slyszalam ze
      > jaderko moze byc usuniete.

USUNIETE???PO CO?DLACZEGO???

MÓJ SYNEK JAK ISE URODZIŁ TO TEŻ MIAŁ JEDNO JĄDERKO W KANALIKU.ZESZŁO JAK MAŁY
      MIAŁ 6 TYGODNI.TAKŻE W MOIM PRZYPADKU OBESZŁO SEI BEZ ZABIEGU.A ILE MA TWÓJ SYN?
      BO DO ROKU JĄDERKA CZĘSTO SAME SCHODZĄ.
      • magdaz10 Re: Wnetrostwo(niezstapienie jadra) 01.03.05, 21:34
        Mój synek ma dwa lata ale jego jaderko jest caly czas w kanale
        pachwinowym.Zabieg jest konieczny.Pozdrawiam
        • iskra14 Re: Wnetrostwo(niezstapienie jadra) 01.03.05, 21:53
          Polecam Instytut Matki i Dziecka - mały miał tam operowaną przepuklinę mosznowo
          - pachwinową.Przeprowadzają tam wiele operacji dotyczących "męskich spraw".
          Spotkałam wiele mam nie tylko z Warszawy. Polecam dr Kowala.
    • mama_maksa Re: Wnetrostwo(niezstapienie jadra) 02.03.05, 14:53
      w zeszłym tygodniu byłam prywatnie u dr. Wróbla. Maksio ma 11 m-cy i dopiero
      teraz mu zeszły do moszny. Dr.powiedział, że do 14 roku życia mogą tak
      wędrować....
      • magdaz10 Re: Wnetrostwo(niezstapienie jadra) 02.03.05, 15:39
        My też bylismy u Dr.Wróbla.W naszej sytuacji konieczny bedzie zabieg.Czy wiesz
        coś na temat tego lekarza
    • jola_ep Re: Wnetrostwo(niezstapienie jadra) 02.03.05, 16:21

Bądź dobrej myśli smile Nam przed zabiegiem chirurg powiedział, że jąderko jest
      niewyczuwalne i muszę się liczyć z tym, że zanikło i jego resztki muszą być
      usunięte. Zrobi to po konsultacji z ordynatorem. A wszystko się skończyło bardzo
      dobrze smile)) Ważne jest tylko, aby nie zwlekać z zabiegiem, bo rzeczywiście za
      rok może być już tylko do usunięcia.

>Jakie jest ryzyko powiklan.

Sam zabieg jest bardzo prosty (przynajmniej tak uważają chirurdzy). Po trzech
      dniach po moim dziecku nie było widać, że miał jakiś zabieg smile Miałam duże
      trudności w utrzymaniu go w łóżku przez dwie doby - jak miał zalecone wink Wstawał
      już pierwszego dnia smile))

> Czy warto robic biopsje w trakcie zabiegu

Myślisz o przypadku usnięcia, bo nie rozumiem ?

Pozdrawiam
      Jola
      • magdaz10 Re: Wnetrostwo(niezstapienie jadra) 02.03.05, 16:32
        Dzieki za odpowiedz.Czy moglabyś mi napisac w którym szpitalu miał zabieg i ile
        synek ma lat.Pozdrawiam Magda
        • jola_ep Re: Wnetrostwo(niezstapienie jadra) 02.03.05, 17:53
          Synek miał zabieg w wieku 2 lat w Szpitalu Wojewódzkim w Gdańsku. Teraz ma 5 lat smile

Pozdrawiam
          Jola
          • olka68 Re: Wnetrostwo(niezstapienie jadra) 02.03.05, 20:21
            mój syn też mial ten problem , zabieg mial w wieku 5 lat, teraz ma 11 i
            wszystko jest w porządku. zabieg robiono w klinice jednego dnia, szwy mial
            rozpuszczalne, przy okazji zoperowano przepuklinę , rana była plastrowana a nie
            szyta . dzisiaj nie ma śladu
            • olga50 do olka68 02.03.05, 20:45
              A synek miał wnentrostwo czy wedrujace?Bo przy wnetrostwie, to zabieg podobno
              najpóźniej w wieku 2 lat . Problemów na razie nie ma ale przecież mogą pojawic
              sie w dorosłym życiu.
              Napisałaś, że przy okazji zoperowano przepuklinę;czy to była pachwinowa czy
              mosznowa przepuklina i czy synek miał ją długo przed zabiegiem?
              • olka68 Re: do olka68 02.03.05, 23:15
                jąderko bylo wedrujące , a przepuklinę stwierdzono w trakcie zabiegu- wczesniej
                nic nie bylo widać- podobno była wewnetrzna?.Po operacji lekarz stwierdzil, ze
                jaderko jest zdrowe i nie będzie problemów w późniejszym czasie.
                • olga50 Re: do olka68 03.03.05, 09:41
                  Jeśli było wędrujace to ok., rzecdzywiście problemów nie będzie gorzej jak by
                  było wnetrostwo tak późno zoperowane.
                  pozdrawiam
          • 7pauli888 Re: Wnetrostwo(niezstapienie jadra) 11.05.13, 16:12
            Mam skierowanie na zabieg i zastanawiam się nad Szpitalem Wojewódzkim w Gdańsku. Czy mogłabym dowiedzie się u kogo mieliście zabieg i do kogo najlepiej trafiC?
            • jola_ep Re: Wnetrostwo(niezstapienie jadra) 11.05.13, 19:58
              > . Czy mogłabym dowiedzie się u kogo mieliście zabieg i do kogo najlepiej trafiC

Pojęcia nie mam.
              U tego, który akurat miał dyżur.

(o rany, jak to dawno było...)
    • jaha_mama_magdy Re: Wnetrostwo(niezstapienie jadra) 02.03.05, 22:01
      Moj synek ma 10 miesiecy i nie ma dwoch jaderek. Tzn teraz wiem, ze sa w kanale
      pachwinowym i przynajmniej jedno daje sie sprowadzic do moszny. Chirurg na
      wizycie pol roku temu mowil o zabiegu (wtedy nie bylo wiadomo gdzie sa jaderka
      i czy w ogole sa) przed ukonczeniem pierwszego roku. Lekarki pediatry mowia
      teraz ze mozna poczekac i jest szansa ze same zejda, szczegolnie gdy dziecko
      zaczyna sie ruszac i chodzic. Powrozki urosna i po krzyku. Niedlugo idziemy na
      konsultacje do drugiego chirurga. Bardzo sie boje zabiegu i am nadzieje ze
      jaderka zejda.

Swoja droga to na samym poczatku jak Mati mial 5 tygodni, lekarz, znany
      profesor robiacy mu USG przez ciemie zajrzal tez na jaderka i stwierdzil, ze
      nic nie widac. W wielkim strachu zylam jakies pol roku, modlac sie zeby sie
      zmaterializowaly. Miesiac temu zrobilam USG i sa. Teraz czekam dalej.

Aga
    • berem Re: Wnetrostwo(niezstapienie jadra) 03.03.05, 10:06
      Witam
      Bardzo serdecznie zapraszam wszystkie mamy na forum wady układu moczowego
      do podzielenia się swoją wiedzą
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=26131
    • sasha3 Re: Wnetrostwo(niezstapienie jadra) 03.03.05, 14:29
      magdaz10 napisała:

Mogłoby tak się zdarzyć, ale z tego co przeczytałam, Twój synek ma dopiero 2
      lata, przez ten czas nic złego z jąderkiem nie zdążyło się stać. Stan jąder
      lekarze oceniają dopiero w trakcie zabiegu. Mój syn miał do niedawna jądra
      wędrujące, niestety na stałe umiejscowiły się w pachwinach, a pomimo tego, że
      ma już 9 lat, jądro było (na razie operowane miał jedno, teraz będzie miał
      drugi zabieg) w bardzo dobrym stanie.

> Jakie jest ryzyko powiklan.

No cóż, powikłania przy narkozie mogą zdarzyć się zawsze. Na szczęście dzieje
      się tak bardzo rzadko, a zabieg sprowadzenia jąderka jest zabiegiem rutynowym i
      krótkim (20-30 min).

> Gdzie najlepiej przeprowadzic operacje.

Mój syn miał zabieg w szpitalu przy Niekłańskiej, operowała go dr Piątek. Nie
      mam żadnych zastrzeżeń. No może tylko do długości przebywania w szpitalu
      - 2 doby, z czego jedna przed zabiegiem, totalna bzdura i marnowanie czasu i
      jedna po, to akurat wydaje mi się uzasadnione.

> Czy warto robic biopsje w trakcie zabiegu

U dzieci biopsja jest zbędna. U dorosłych mężczyzn, gdy jądro przebywa w jamie
      brzusznej lub kanale pachwinowym przez wiele lat, istnieje ryzyko rozwinięcia
      się raka jądra, dlatego być może wykonuje się biosję.
      • magdaz10 Re: Wnetrostwo(niezstapienie jadra) 03.03.05, 16:35
        Do sasha3. Bardzo dziekuje ci za odpowiedz.My też przeprowadzamy zabieg w
        szpitalu na Niekłańskiej.Czy mogłabym do ciebie zadzwonic.Pozdrawiam Magda
        • sasha3 Re: Wnetrostwo(niezstapienie jadra) 03.03.05, 17:21
          Odbierz pocztę smile
    • arras-k Re: Wnetrostwo(niezstapienie jadra) 04.03.05, 11:10
      Mój syn tez miał niezstąpione jąderko,a le mu zeszło chyba w drugim miesiący
      życia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka