Dodaj do ulubionych

E-coli - pomocy!

03.03.05, 18:01
Prosze o porady mamy ktorych dzieci miały E coli w posiewie kału. Czytałam na
tym forum wczesniejszy post na ten temat i wiem, że coli w kale to rzecz
normalna jednakże u mojego 11 miesiecznego dziecka powoduje - prawdopodobnie
ta bakteria problemy jelitowe. Od dwóch tygodni walczymy z brzydkimi kupami.
Nie jest to biegunka, kup jest 3-5 na dobę ale są śluzowate i brzydko
pachnące. Przez pierwszy tydzień była dieta ścisła + smecta, gastrolit,
nifuroksazyd. W poprzedni czwartek zrobiłam posiew kału. W sobote pojawiła
sie krew w kupce. W niedzielę wyszło w posiewie E coli i nasza lekarka dała
bactrim. Dziś mija 5 dzień stosowania bactrimu i bez zmian. Dodam że do diety
wprowadziłam mięso indyka, gotowane oddzielnie. Lekarka twierdzi że poprawa
może nastąpić dopiero po 7 dobie przyjmowania bactrimu ale ja sie już bardzo
denerwuję. Ile to może trwać. Proszę o porady mamy które dla których E coli
nie była normalna florą bakteryjną jelit. Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Agnieszka z Julką
Obserwuj wątek
    • izia30 Re: E-coli - pomocy! 04.03.05, 12:32
      E coli nie jest normalną bakterią w ciele zdrowego człowieka. może zasiedlać
      uchyłki jelit u dorosłych nie robiąc wiekszej krzywdy, ale dorośli potrafią
      sobie z tym radzić. dzieci niestety nie. leczenie tego paskudztwa jest długie,
      trudne i żmudne, ale warto powalczyć
    • dziunia_f Re: E-coli - pomocy! 04.03.05, 22:32
      E.coli sa tzw komensalami przewodu pokarmowego,czyli bakteriami zasiedlajacymi
      jelita bez szkody dla gospodarza,a nawet z pozytkiem dla niego.Syntetyzuja
      witaminy:B,K,C, biora udzial w rozkladzie pokarmu,poza tyma sama swoja
      obecnosci powoduja,ze utrudnione jest zasiedlanie w jelitach bakterii
      chorobotworczych (zasada zdrowej konkurencjismile.Sa jednak bakterie E.coli (pewne
      serotypy),ktore moga wywolywac rozne schorzenia jelitowe.Samo wiec
      oznaczenie,ze to E.coli to za malo,trzeba oznaczyc dana bakterie dokladniej,co
      do serotypu.Czy Twoje dziecko jest alergikiem,bo opisywane przez Ciebie objawy
      moga byc przyczyna alergii pokarmowej?Pozdrawiam
      • setia Re: E-coli - pomocy! 20.05.05, 16:05
        podnosze ten watek, bo mam podobny problem.
        w ostatnim posiewie kalu mojej 15 mies corki wyszly b.liczne bakterie e.coli.
        niestety nie oznaczono serotypu, zrobiono jedynie antybigram z lekami, ktorych
        biorac pod uwage wiek dziecka nikt nie odwazylby sie uzyc, a wrazliwosci np. na
        zwykly nifuroksazyd nie zbadano.
        pytanie moje dotyczy jednak czegos innego: poprzednio taki posiew robilismy gdy
        dziecko mialo 3 m-ce i straszne problemy z brzuszkiem (wciaz je ma , ale z
        moich obserwacji wynika, ze jest to raczej wina alergii). wynik dokladnie taki
        sam: b. liczna bakteria e.coli. spanikowana pediatra wyslala nas wtedy do
        szpitala, gdzie zbadano,ze sa to bakterie nieeneropatogenne i z zaleceniem
        brania Lakcidu odeslano nas do domu. Od tamtego czasu moje dziecko dostaje
        probiotyki niemal codziennie, a kupa raz lepsza, raz gorsza (gdy jej cos
        zaszkodzi), a teraz znow ten wynik.
        Czy to mozliwe, ze te bakterie (e.coli) sa caly czas w tak duzej ilosci? Co
        moze byc przyczyna? Czy nie nalezaloby jednak jakos inaczej ich leczyc ? Czy to
        wszystko jednak wynik alergii pokarmowej i dopoki sie z nia nie uporamy flora
        jelit pomimo ciaglej suplementacji bakteriami probiotycznymi sie nie poprawi?
        pozdrawiam, Kasia
        • agap10 Re: E-coli - pomocy! 20.05.05, 22:19
          E.coli w kale to norma. pod warunkiem, że nie jest to szczep enteropatogenny,
          enterotoksyczny lub enterokrwotoczny, ale taki fakt jest zawsze odnotowany na
          wyniku posiewu. A zatem stwierdzenie "zwykłej" E.coli w kale nie jest
          wskazaniem do leczenia. Podawanie probiotyków w przypadku alergii pokarmowej
          jest zasadne, gdyż sprzyja zwiększeniu szczelności błony śluzowej jelita dla
          alergenów. Korzystny jest także wpływ probiotyków na normalizację flory
          jelitowej po przebytej infekcji wirusowej.
          • setia Re: E-coli - pomocy! 20.05.05, 22:30
            hm... wlasnie przeczytalam te odpowiedz lekarza na moje pyt. na forum
            pediatrycznym.
            • agap10 Re: E-coli - pomocy! 20.05.05, 22:38
              no własnie smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka