Dodaj do ulubionych

ADHD a moczenie nocne

04.03.05, 19:41
Chciałabym poznać Wasze zdanie, bo sama borykałam się z tym przez wiele
lat.Wprawdzie okazało się,że powodem moczenia jest zbyt mały pęcherz /wada
wrodzona/ i po rocznym leczeniu udało się go powiększyć.
Ale być może problem moczenia dotyczy szczególnie dzieci nadpobudliwych?
Chętnie dowiem się czegoś o Waszych doświadczeniach.
Obserwuj wątek
    • nieszki Re: ADHD a moczenie nocne 04.03.05, 20:02
      mój Kuba dopiero od 4 miesięcy się nie moczy w nocy (ma 6,5 roku). nareszcie. Z
      ceratki poki co jeszcze nie zrezygnowalam. niewielka poprawa byla po
      imipraminie, ale na krotko. probowalismy roznych cudow, maskotki, ktora go
      pilnowala zeby nie siusial, sloneczek za suche noce, nawet probowalam "dogadac"
      sie z jego siusiakiem, zeby wolala Kube w nocy, ze chce siusiu, ale to wszytsko
      pomagalo na krotko. teraz samo przeszlo. Chociaz powiem szczerze, ze ostatnio
      wydaje mi sie ze znalazlam zaleznosc. kuba dlugi czas byl na inhalatorach -
      podejrzenie astmy i roznej masci alergie. bral i zwykle inhalatory i robilismy
      mu tez inhalacje w nebulizatorze. Od wrzesnia alregie przeszly a od listopada
      nie siusia. ostatnio jak byl chory pani doktor wlaczyla mu inhalacje w
      nebulizatorze. Zaczal w piatek, a od sobotniej nocy znowu siusianie do wyra -
      zalamalm sie, ale jakos udalo mi sie skojarzyc fakty i inhalatory odstawilam.
      nie wiem czy to ma jakis zwiazek - moze mocniej spi po tych lekach - ale teraz
      znowu spi spokojnie, bez mokrego lozka. Wedlug mojego doswiadczenia tylko
      cierpliowsc - wiem ze jej brakuje, jak dzien w dzien trzeba zmieniac posciel.
      Pozdrawiam
      Agnieszka
    • halina.kantor Re: ADHD a moczenie nocne 04.03.05, 20:48
      Niewątpliwie moczenie nocne i nadpobudliwość mają coś wspólnego ze sobą, Starszy
      przestał w wieku 13 lat, a młodszemu jeszcze się zdarza, ale bywały noce, że
      miałam obydwa łóżka mokre codziennie. Lekarzy którzy leczą ich to nie dziwiło,
      więc sądzę, że ADHD i moczenie mają dużo wspólnego, bardzo emocjonalne podejście
      do życia i niepanowanie nad odruchami, to moczenie.
    • olkit Re: ADHD a moczenie nocne 04.03.05, 21:48
      Akurat nie mamy tego problemu, na szczęściesmile Córka przestała potrzebować
      pieluszki na noc duuuużo wcześniej, nim z nich zrezygnowałyśmy na dzień. Rano
      budziła się suchutka, a potem siusiała w pieluchę, bo raz czy dwa razy
      wystraszyła się grającego nocniczka (idiotyczny pomysł, przestrzegam mamy
      maluchówsmile) a nie było nas od razu stać na kupno nowego zwykłego - i się
      niestety zraziła na długo. Nie dziwię się w sumie, bo okazało się że ma słuch
      muzyczny, a wiadomo jakie parszywe są te melodyjki elektroniczne smile
      Olka
    • kaszka66 Re: ADHD a moczenie nocne 07.03.05, 11:18
      No to trzymajcie kciuki za mojego Kubę (12 lat). Właśnie skończył przyjmowanie
      minirinu (3 miesiące) i teraz powinien skończyć się mokry koszmarek . Na razie
      dwie pierwsze noce były suche.
      K.
      • truskaweczki Re: ADHD a moczenie nocne 16.03.05, 18:38
        Moja córeczka ma 8 lat .U nas problem moczenia występuje na skutek lęków
        spowodowanych szkołąsad Wystarczy przerwa np na czas ferii i wiem,że jak tylko
        wspomne ,że jeszcze tylko kilka dni wolnego i zacznie sie znów szkoła i mamy
        problem sad
        I mimo,że wydawało by się ,że nasza szkoła wcale nie jest zła to jednak....sad

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka