Dodaj do ulubionych

moje dziecko nie pije

25.04.05, 22:10
Moja roczna Zosia może żyć zupełnie bez picia, próbowałam już wszystkiego.
Nie chce nic. Co mam robić, zostawić w spokoju czy jednak zmuszać do picia?
Poza tym nie pije ani z butelki ani z kubeczka tylko z łyżeczki. Czy
miałyście taki problem?
Obserwuj wątek
    • kook1 Re: moje dziecko nie pije 25.04.05, 22:23
      Mialam podobny problem i lekarz powiedzial mi, ze dziecko w tym wieku powinno
      wypijac 2 szkl. mleka i 2 szkl innych plynow minimum. Moje dziecko pije coraz
      wiecej, ale caly czas musze tego pilnowac. Sprobuj moze z roznym napojami -
      sokami, woda mineralna, rozna proporcja pomiedzy sokiem a woda mineralna. Ja
      zaczynalam od tego, ze co pol godziny dawalam dziecku picie. Zycze powodzenia smile
      • alicja30 Re: moje dziecko nie pije 26.04.05, 00:22
        Ja mam taki sam problem i z dzieckiem (3lata) i ze sobą. Obie zapominamy o tym,
        że trzeba się czasem czegoś napić. Zauważyłam jednak pewną prawidłowość: jeżeli
        pilnuję córkę, aby co jakiś czas coś wypiła, po kilku godzinach sama domaga się
        picia. Jeśli jednak nie pilnuje jej od rana i nie wmuszam po pół
        szklanki "piciu", potrafi nie pić nic przez cały dzień. To samo jest ze mną.
        Wydaje mi się, że powinnaś poić dziecko ile się da, bo w ten sposób "pobudza
        się pragnienie". Jeśli zaś nie będziesz tego robić, może to doprowadzić do
        zaparć czy problemów z układem moczowym. Ja bez przerwy sprawdzam i zmieniam
        wszelkie soki, jogurty do picia czy domowe kompoty, żeby moje dziecko chętniej
        i więcej piło.

życzę cierpliwości i wytrwałości, bo będą Ci potrzebne.

Alicja
    • maladorotka Re: moje dziecko nie pije 26.04.05, 09:01
      Przestrzegam przed sokami, sa bardzo drazniace, lepiej podawac rozne herbatki
      niz soki, mialam niesamowity problem z coreczka, jak miala roczek - lekarze
      musleli, ze to uczulenie na gluten, mleko, a to byly soki. Pediatrzy teraz
      przestrzegaja - soki drznia przewod pokarmowy i powoduja ze drozdze rozwijaja
      sie w nim. Lepiej przyzwyczajac dziecko do wody lub herbatek impress lub innych
      • just6 Re: moje dziecko nie pije 26.04.05, 22:03
        Też mam synka (1,5 roku) który nic nie chce pić. Nie uznaje butelki ani
        kubeczka jedynie można czasem napioć go łyzeczką. Dziennie wypija może około 70
        ml. Jedyne co akceptuje to woda.
        Też spróbuj z wodą, ma neutralny smak i dzieci nie traktują jej jako posiłek
        (mój to wielki niejadek na słowo jeść krzyczy NIEEEEE!).
        • iwoku Re: moje dziecko nie pije 27.04.05, 02:26
          Moja córeczka ma 4,5 roku i ten problem istniał od zawsze. Być może rozwinął się
          na podłożu długotrwalego karmienia piersią (15 mies) bez dopajania..? Efekt był
          taki,że pierwsza (i jedyna - odpukać) biegunka z goraczką (mimo niewielkiego
          nasilenia) zaprowadziła nas do szpitala, ktory był dla nas duzym urazem.
          Na pocieszenie- z czasem problem troche złagodniał, ale nadal Gosie trzeba
          pilnowac. Bywa,ze w moczu pojawia jej się aceton (z "niedopojenia").
          Nic specjalnego na ten klopot nie udalo mi sie wymyslic. jedyne, co dalo jakis
          tam efekt- to proba zaciekawienia jej różnymi formami podawania plynów- słomki,
          różne ciekawe kubeczki, kartoniki. Najlepiej zareagowala chyba na podawanie wody
          mineralnej przez butelki z dziubkiem
          Pozdrawiam i życze Ci dużo cierpliwosci!
          Iska

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka