Dodaj do ulubionych

Skąd ten kaszelek?

28.04.05, 11:43
Mój roczny Berbeć czasami sobie zakaszle ( tak ze trzy razy w ciągu dnia)
najczęściej podczas zabawy, kiedy się wygłupiamy. Lekarz twierdzi że mały
jest zdrowy. A ja zastanawiam się skąd ten kaszelek i czy podać jakiś łagodny
syropek? Czy możecie coś polecić?
Pozdrawiam
Tatiana i Max
Obserwuj wątek
    • aniask_mama Re: Skąd ten kaszelek? 28.04.05, 13:21
      3x dziennie? Po co syrop. Ja bym powiedziała, że organizm naturalnie oczyszcza
      w ten sposób drogi oddechowe.
      • mami7 Re: Skąd ten kaszelek? 28.04.05, 13:47
        Nie znam się, ale ostatnio mój Mlody prawie 4 latek tez czasmi jakos tak zakaszle. Dosłownie raz od czasu do czasu. Wczoraj jak poszlał to tak włąsnie, ale o dziwo mokro. I koniec wink)))
        Czy jest jakaś teoria medyczna na to oczyszczanie dróg oddechowych, czy to Twoje wytłumaczenie?
        Tez tak pomyślalam, ale nie mam pojęcia.

Z góry dzięki wink)))

• aniask_mama Re: Skąd ten kaszelek? 28.04.05, 14:57
          mami7 napisała:

> Nie znam się, ale ostatnio mój Mlody prawie 4 latek tez czasmi jakos tak
          zakasz
          > le. Dosłownie raz od czasu do czasu. Wczoraj jak poszlał to tak włąsnie, ale
          o
          > dziwo mokro. I koniec wink)))
          > Czy jest jakaś teoria medyczna na to oczyszczanie dróg oddechowych, czy to
          Twoj
          > e wytłumaczenie?
          > Tez tak pomyślalam, ale nie mam pojęcia.

Gdzieś o tym czytałam. A propos kichania u dzieci (często rodzice mówią:
          zamknij okno, bo dziecko kicha od tego, a ono kicha, bo z nosa usuwa w ten
          sposób bakterie, kurz i inne drobnoustroje) i pokasływania też.
          Oczywiście, ważne, czy przy tym odkasływaniu dziecko coś odksztusza (bo to by
          oznaczało, że właśnie w ten sposób pozbywa się zawartości z oskrzeli, częste
          przy katarze), czy też kaszel jest zupełnie, ale to zupełnie suchy - bo wtedy
          może to być np. alergia czy np. zapalenie oskrzeli itp - choć temu ostatniemu
          zwykle towarzyszą inne objawy.
          Myślę, że jak dziecko zakasła 4x dziennie to nie powinno to byuć nic specjalnie
          niepokojącego, ale ja nie jestem lekarzem, zawsze warto to skontrolować, jeśli
          Cię niepokoi.
    • 5_monika Re: Skąd ten kaszelek? 28.04.05, 13:37
      zakaszle na mokro czy sucho ?
      • tatiana24 Re: Skąd ten kaszelek? 28.04.05, 17:00
        Kaszelek raczej suchy.
        Pozdrawiam
        • 5_monika Re: Skąd ten kaszelek? 28.04.05, 21:05
          to przy suchym kaszlu możesz dodać do jedzenia np.oliwy z oliwek, ja mojemu
          dziecku dawałam kapsułki żelowe z ogórecznika (można też z wiesiołka), najpierw
          połykał a później spodobało mu się rozgryzanie. Nam lekarz też powiedział,że w
          ten sposób się oczyszcza.
          Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka