kuka9 12.05.05, 21:53 witam, moja 14 miesięczna Zuzka od jakiegoś czasu ma podkrążone oczy. czasami są bardziej widoczne czasami mniej. Nie wiem od czego to może być, jaki to może objaw. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
madziulaw Re: podkrążone oczy 12.05.05, 21:59 Zrobić badanie moczu z posiewem i sprawdzić kupke pod kątem pasożytów (lamblii też, ale to jest specyficzne badanie) - to 2 podtsawoe badania,jakie ja zrobiłam, kiedy synek miał podkrążone oczy. Dobrze byłoby zrobić również usg jamy brzusznej, na wszelki wypadek pod kątem nerek. A jak jest z siusianiem właśnie, kupkami, nie pobolewa jej brzuszek, zapach z buzi, jakieś wysypki? Jest coś jeszcze dziwnego? Odpowiedz Link Zgłoś
kuka9 Re: podkrążone oczy 12.05.05, 23:34 nie zauważyłam żadnych z tych objawów. Generalnie jest bez zmian. jedyne co to kupki robi często takie "bobki owcze" - mam nadzieję, że wiadomo o co chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
anda8 Re: podkrążone oczy 13.05.05, 10:43 kuka9 napisała: > nie zauważyłam żadnych z tych objawów. Generalnie jest bez zmian. jedyne co to > kupki robi często takie "bobki owcze" - mam nadzieję, że wiadomo o co chodzi. to sa objawy zaparcia spastycznego, musisz mu zmienić dietę koniecznie! Może byc przyczyną podkrążonych oczu. Sprawdx też kała na pasożyty. Mój synek po odrobaczaniu przestał miec kłopoty z zaparciami Odpowiedz Link Zgłoś
matra29 Re: podkrążone oczy 14.05.05, 21:33 Hej, Kuba ma 5 lat i od jakiegoś czasu ma podkrążone oczy,takie sino czerwone i często jest właśnie tak że brzydko pachnie mu z buzi mimo to że, myje zęby, z lekarzami katastrofa za każdym razem inny, nie wiem czego to może by wynikiem zastanawiam się właśnie czy nie ma owsików choc nic raczej nie dostrzgam.. Prosze o rade Ps Poszukuje dobrego pediatry warszawa lub najlepiej Piaseczno(choc tu mała szansa) Pozdrawiam MKZ Odpowiedz Link Zgłoś
sigvaris Re: podkrążone oczy 14.05.05, 23:25 Zerknij na ten wątek... forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=577&w=23815042 Brzydki zapach z ust, czasami objawy w formie zaparć... I wiele, wiele objawów, często sprzecznych (jak np. raz zaparcia - raz biegunki) - to pasożyty. Pasożyty, czyli 3 rodzaje: 1)robaki (tu owsiki, glista, tęgoryjce), 2)lamblia (pierwotniak), 3)grzyby. Każdy bada się w inny sposób. Inne badanie kału w kierunku lambli, inne na grzyby. Robaków praktycznie nie da się zbadać. Powszechne wśród badań kału, które lekarze zlecają, w ogóle nie sprawdza pasożytów. Dlatego owsików nie widać, ani w badaniach, ani okiem... To obiegowa opinia, że widac białe nitki... Też się dałam wrobić w ich poszukiwanie w kupie, albo na pupie. Sanepid, żeby je znaleźć zaleca 7 prób, w ciągu minimum 7 dni, świeżo dostarczone do laboratorium, na specjalnych plastrach, których nie kupisz w żadnej aptece. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=578&w=23794024 Szukaj na forum alergie dziecięce. Tam eMamy pisały duzo na ten temat. Wytrwałości. Odpowiedz Link Zgłoś
matylda301 Re: podkrążone oczy 15.05.05, 21:52 u mojego synka podkrazone oczy sa pierwszym objawem nasilajacej sie alergii.... Odpowiedz Link Zgłoś
sigvaris Re: podkrążone oczy 17.05.05, 01:19 Nic dziwnego, że podkrążone oczy nasilały swój "podkrążony objaw" przy nasilającej się alergii... Alergia często objawia się tak samo, identycznie jak pasożyty (zwłaszcza lamblia daje takie "alergiczne objawy"). Czyli jak pasożyty bardziej dokuczały organizmowi, to oczy się robiły bardziej podkrążone, a wtedy i inne objawy były bardziej nasilone ( w tym ta "alergia"). Jednak podkrążone oczy (jak wyczytałam) to tylko objaw pasożytów. Nie doczytałam wśród objawów alergii... podkrążonych oczu.... Odpowiedz Link Zgłoś
matylda301 Re: podkrążone oczy 17.05.05, 10:00 Zdecydowanie poddaje się opini mojej alergolog, ufam jej i wiem, że nie krzywdzi mojego dziecka, więc kiedy twierdzi, że podkrążone oczy u mojego dziecka świadczą o zbliżającym się ataku duszności i nasilonej alergii nie widzę powodu dla ktorego nie mialabym sie z tym podzielic z inna mama, poczytaj moze o pylkowicy i astmie alergicznej, nie tylko o pasozytach, kazda z nas zbiera informacje o tym co nas dotyczy osobiscie,probujemy tu tylko podzielic sie swoja wiedza, a nie diagnozowac choroby czy kłocic sie...pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
sigvaris Re: podkrążone oczy 18.05.05, 11:22 Matyldo, kłócić się ...? nie ja. Piszę o pasożytach nie dlatego, że lubię. Tylk dlatego że lekarze nie sprawdzają pod tym kątem ani nas, ani naszych dzieci. Leczą nas latami na "alergię", choć wystarczyłoby przez 5 dni podać lek na lamblie... Niestety większość mam mówi i pisze, że ich dzieci nigdy nie było diagnozowane pod tym kątem, choć lata chodzą do alergologów. Wiele z tych mam na własną rekę zaczęło badać dzieci pod kątem pasożytów i po jakimś czasie wizyty u alergologów stały się ... niepotrzebne. Nie jest tak jednak za każdym razem, oczywiście. Jestem jednak za tym zeby zacząć poszukiwania od najprostszego. A zdecydowanie prościej sprawdzić pasożyty (próbka kału) niż alergię (badania z krwi). Po sobie wiem, że leczenie latami zyrteciem i cromogenem nie dawało żadnych efektów, poza łagodzeniem objawów. Leczenie 7-dniowe na lamblie - zakończyło moją alergię definitywnie. Też miałam zaufanie do swojego alergologa... ale na pasożyty to on przez 7 lat nie wpadł. Przyszłą wiosna, a ja jestem bez kataru i zapalenia krtani! Zaufanie zaufaniem, ale to my chorujemy i cierpimy... Odpowiedz Link Zgłoś
inga17 Re: podkrążone oczy 17.05.05, 14:29 Podkrążone oczy mogą być objawem alergii (choc nie muszą) Pozdrawiam, Inga Odpowiedz Link Zgłoś