Dodaj do ulubionych

Trzydniówka?

19.05.05, 07:46
Mamy zmartwienie crying. Wczoraj Bartek (16 mies.) dostał gorączkę - na wieczór
było ok 40st. Ponieważ korzystamy z opieki całodobowej, zadzwoniliśmy do
pediatry i ta przyjechała. I co? Nic, tylko ta gorączka. Osłuchowo czysty,
gardło ładne, uszy w porządku. Temperaturę zbijamy wg zaleceń (efferalgan w
czopkach, ibufen w syropie, rano mąż dokupił jeszcze pyralginę w czopkach, bo
podobno skuteczniejsza - rzecz jasna, uważamy na dawki dobowe), ale i tak
jest powyzej 38st teraz (choć to chyba już dobrze). Podobno do 3 dni zacznie
się rozchodzić. Tyle dobrze, że synek dużo pije (herbatka, woda z glukozą).
Wiem, że tak bywa i nie sieję paniki, ale noc byłą okropna. Czy któraś mama
miała podobne przejścia?

rodzina niewyspanych wink
Obserwuj wątek
    • sylwka7 Re: Trzydniówka? 19.05.05, 08:07
      U nas było podobnie, gorączka trwała równo 3 doby a potem dwugodzinna wysypka i
      dziecko zdrowe. temperature zbijałam jak było powyżej 38. Niestety noce są
      najgorsze. Życzymy dużo zdrówka dla Bartka i wytrwałości dla rodziców!!
    • julamimi Re: Trzydniówka? 19.05.05, 09:12
      niestety trzydniowke mozna zdiagnozowac na pewno dopiero po 3 dniach - gdy
      spadnie goraczka i pojawi sie wysypka;
      jesli bardzo sie niepokoisz, mozesz zrobic dziecku badanie moczu (na wypadek,
      gdyby goraczka nie byla trzydniowa, a pochodzila na przyklad od zakazenia drog
      moczowych)
      pozdr
    • madzia116 Re: Trzydniówka? 19.05.05, 14:36
      mój Bartek też tak miał tylko w wieku 8 miesięcy-horror!! w nocy był tak
      rozpalony, że nawet nie wiedział co się dzieje, robiliśmy okłady z zimnej wody,
      czopki a on tylko leżał, na trzeci dzień wystąpiła wysypka i temperatura spadła
      • justimic Re: Trzydniówka? 19.05.05, 15:05
        ....... moja Ola miała i to kilka razy........ nigdy nie dostała na koniec
        wysypki.......... a oprócz gorączki nic Jej nie dolegało.......... więc na
        pewno była to trzydniówka.......... bo czwartego dnia dziecko zdrowe a temp.
        ....... w normie..........

....... co do goraczki to zdarzyła nam się nie raz (córka ma 5 lat), tym
        bardziej że moje dziecko ma skłonność do wysokiej temperatury..........
        .......... nawet do 40,5 stopni Celsjusza!.......... ale zawsze...........
        sobie radzimy............
        pomaga nam: chłodząca kapiel (woda w temp. gorączki i dolewamy powoli zimnej aż
        zrobi się letnia); owinięcie w chłodny ręcznik (przy maluszku); syropy, czopki
        i inne leki przeciwgorączkowe; zimne okłady na czółko i karczek; dużo chłodnych
        napoji;
        .... kazda mama musi znakleżć........... swój sposób na goraczkę........ bo
        ....... niestety dzieciom bardzo często towarzyszy temperatura i to nie tylko
        przy........ infekcjach ale także przy ząbkowaniu......... po szczepieniach
        .......... a nawet po przewianu itp.
        • marini2 Trzydniówke można mieć TYLKO RAZ 19.05.05, 23:45

Trzydniówke można mieć tylko raz i ZAWSZE kończy się wysypką po tym poznaje się
          ze to była naprawdę trzydniówka. NIE NALEŻY TEŻ MARTWIĆ SIĘ W PRZYPADKU
          TRZYDNIÓWKI tak wysoką gorączka na szczęście nie ma ona żadnych skutków
          ubocznych. A ty - skoro dziecko miewa tak wysokie gorączki i to często może
          powinnaś znaleźć przyczyny.
          Monika
        • amb25 Re: Trzydniówka? 20.05.05, 12:13
          Mój też miewal takie objawy. Gorączka równe trzy dni, bez żadnych innych
          dolegliwosci, potem bez wysypki. Kiedy po drugiej "trrzydniówce" zrobiłam
          badanie moczu - okazało się, że to infekcja układu moczowego.
    • antonina_74 Re: Trzydniówka? 20.05.05, 01:04
      Badanie moczu i posiew koniecznie!
      To może być trzydniówka (dowiesz się za 3-4 dni) ale może być zakażenie dróg
      moczowych - przebiega bez innych objawów tylko z wysoką gorączką.
    • alistar1 Re: Trzydniówka? 20.05.05, 11:53
      Spokojnie, to gorączka 3-dniowa, my też to przechodziliśmy. Objawiała się
      wysoką gorączką ok 39 stopni, a po trzech dniach naszą małą wysypało, cała była
      w kropki. Na szczęście, poza ogólnym złym nastrojem dziecka i uporczywą
      temperaturą, udało nam się to przeskoczyć. Najważniejsze to zbijać
      temeperaturę. Podobno przejście 3-dniówki uodparnia na całe życie, więc dobrze,
      że dziecko to przeszło...
    • cocosek1 Re: Trzydniówka? 20.05.05, 12:18
      my przechodziliśmy to trzy miesiące temu. To była trzydniówka. myślę że u was
      też się tym skończy. A co do czerwonego gardła i brzuszka to podobno też czasem
      przy trzydniówce się zdarza ale nie jakieś poważne.
      zdrowiejcie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka