soonny 29.05.05, 18:50 Witam serdecznie poszukuje informacji, cen jakość szczepionek skojarzonych Pozdrawiam soonny Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ane_ta Re: Szczepionki skojarzone 29.05.05, 20:56 Szczepię dziecko szczepionkami skojarzonymi, bo polecił mi je pediatra, ordynator oddziału noworodkowego i dziecięcego z miejscowego szpitala. Powiedział, że jeśli kogoś stać, to warto zainwestować w te szczepionki bo: - za jednym wkłuciem szczepisz dziecko na pięć chorób: błonicę, tężec, krztusiec, poliomyelitis i chorobami wywoływanymi przez bakterię Hib (te ostatnie zagrażają zwłaszcza dzieciom przebywającym w żłobkach i przedszkolach); - szczepionki refundowane są mniej skuteczne i praktycznie nie chronią przed krztuścem, na ktory zapadło wiele dzieci w kujawskiem (swego rodzaju epidemia); - powikłania poszczepienne praktycznie sie nie zdarzają, bo są to szczepionki zabite (moje dziecko nie miało żadnej gorączki, opuchlizny, ba, nie było nawet śladu ukłucia! NIC) Ja szczepię szczepionką Infanrix IPV+HIB firmy GlaxoSmithKline, która w mojej aptece kosztuje 132 zł. Z tego co wiem istnieje odpowiednik tej szczepionki, ale nie znam szczegółów (też zagranicznej firmy). Więcej o szczepionkach możesz się dowiedzieć na www.szczepienia.pl; www.mamomaszwybor.pl; www.gsk.com.pl i infolini Glaxo 0-801 109 509. Zapytaj odpowiednio wcześniej w aptece czy mają te szczepionki na stanie, bo może się okazać, że sprowadzają z hurtowni na zamówienie klienta (niewiele osób o nich wie i z nich korzysta), jeśli kupisz wcześniej trzymaj w lodówce do czasu szczepienia. Infanrixem szczepi się nie od 6-go tygodnia życia, ale po ukończeniu 2 m-cy, a potem już normalnie co 6 tyg. Wiadomo, jak zaczniesz skojarzoną, to potem wypada już to kontynuować, więc w pierwszym roku życia szczepisz trzykrotnie i szczepienie przypominające w drugim roku życia. Pozdrawiam. Aneta - mama 5 mies. Dawida Odpowiedz Link Zgłoś
paula.l Re: Szczepionki skojarzone 29.05.05, 21:38 Witam.U mnie kupuje sie na miejscu w osrodku.Kosztuje 130 zl.Napisz z jakiego miasta jetes bo np. Krakowie jest apteka gdzie kosztuje 118,a niektorych aptekach nie ma i nie mozna zamawiac.Znowu w Nowej Hucie kolezanka w osrodku zaplacila 105zl.Gdy rozmawiam z roznymi mamami to wszystkie szczepia chyba ze ktos naprawde nie moze finansowo.Polecam bo to tylko 3x w ciagu pol roku ,a potem 1x jak dzidzi bedzie miec 18 miesiecy. Odpowiedz Link Zgłoś
ane_ta Re: Szczepionki skojarzone 29.05.05, 22:25 Mieszkam w sporej miejscowości (ale jednak nie mieście) Kłomnice, byłe woj. częstochowskie. Mamy tu trzy apteki, a ta w której kupuję jest najtańsza. Ośrodki zdrowia mamy dwa, ale nie słyszałam, by któryś oferował szczepionki, a szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaigora1 Re: Szczepionki skojarzone 30.05.05, 09:57 ja szczepie równiez skojarzonymi formy GSK i tak za Infanrix IPV Hib (błonica, krztusiec, tężec, polio i hib) - 120 PLN Infanrix Hexa (błonica, krztusiec, tężec, polio, WZW B i hib) - 190 PLN Mieszkamy w Wielkopolsce, ceny z Poznania Odpowiedz Link Zgłoś
estusia Re: Szczepionki skojarzone 31.05.05, 10:31 a tak propo szczepionek, jeśli twój maluch nie ma żadnych problemów neurologicznych to polecam, ale warto sprawdzić maluszka u neurologa bo z własnego doświadczenia wiem że później są ogromne problemy których nikomu nie zyczę. Odpowiedz Link Zgłoś
fredziak Re: Szczepionki skojarzone 31.05.05, 15:14 witam estusia! zainteresowały mnie problemy neurologiczne o których piszesz. proszę napisz coś więcej. ja szczepiłam mojego synka infranrix hexa. zapłaciłam za szczepionkę ok 250 zł. szczepilismy synka tylko trzy razy. następne szczepienie ok. 12 miesiąca - grużlica o ile dobrze pamiętam. pozdrawiam Kasia. Odpowiedz Link Zgłoś
estusia Re: Szczepionki skojarzone 31.05.05, 16:17 no cóz, malucha szczpiliśmy infanrix +dtpa płaciłam 100zł w przychodni w której szczepiliśmy, 3 dni po szczepieniu mały dostał silnej asymetri , wylazło WNM do tego doszły ataki typu wykręcania się w łuk+ wykręcanie gałek ocznych. Przed tym nic nie było z dzieckiem, żadnego napiecia, asymetrii, ani tych ataków. Mały miał robione wszelakie badania od usg przezciemiączkowego po reflux pokarmowy i zadne nie wykazało nieprawidłowości. Neurolog stwierdził niedojrzałość ośrodkowego układu nerwowego, mały w czasie porodu miał kilka zawachań tętna, poród był przez cc (planowane) dostał 9ptk. Małego cały czas rehabilitujemy, jego rozwój motoryczny miał wiele do życzenia, wszystkie odruchy noworotkowe utrzymywały sie do ok 3 msc, a odruch moro do dziś (mały ma prawie 5msc- kończy 12 czerwca)Ataki miał do 3 msc. obecnie musimy jechac do Kliniki dziecięcej (DSK w B-stoku)gdzie realizują specjalne szczepienia dzieciom z negatywnymi odczynnikami poszczepiennymi. Poprostu mamy pecha. Poza tym Kubuś rozwija się super, ostatnio nadgania wszstkie zaległości i nawet jest do przodu, ale myśl o kolejnych szczepieniach zwala mi sen z oczu.... Odpowiedz Link Zgłoś
i_re_na_ta Re: Szczepionki skojarzone 04.06.05, 12:14 Coż, zamarłam... Wczoraj szczepiłam mojego 3,5 miesięcznego synka szczepionką infanrix i hiberix (razem 135 zł). Szcepienie miał opóźnione ze względu na wskazania neurologiczne (miał wylew poporodowy II st, po którym już nie ma śladu ale w razie czego neurolog przesunął szczepienia). Dziecko obudziło mi się w nocy o 5:00 z gorączką 39 st, a jutro mamy jechać nad morze. Mówiłam o tym lekarzowi ale ten stwierdził że szczepionki skojarzone są tak bezpieczne że nie ma problemu. Po tym co przeczytałam zaczynam się martwić. Czy ktoś wi jak długo taka gorączka może się utrzymywać i kiedy powinnam naprawdę się niepokoić? Odpowiedz Link Zgłoś
monia23 Re: Szczepionki skojarzone 04.06.05, 15:38 u nas jest tak, synek był jak na razie raz szczepiony Infanrix IPV HIB, odpłatnie 130 zł. Dlaczego? Chcieliśmy oszczędzić mu wkłóć (miał ich dosyć w życiu jako wcześniak)a tu ma 5 w jednym. Dwa ponieważ jest po operacji zastawki (ma wodogłowie pokrwotoczne czyli problemy neurologiczne ) i NIE MOŻE być szczepiony krzśtuścem pełnokomórkowym, MUSI mieć acelularny lub wcale. A przecież dzieciaczka trzeba zaszczepić. I nie było powikłań. Troszkę był marudny ale tego samego dnia miał też trzecią dawkę WZW B. I troche podwyższona temperatura. Dodam że wkłócie Infanrixem nie jest też tak bolesne (tzn samo wstrzykiwanie szczepionki jak np WZW). Oczywiście nie moge tego stwierdzić bo mi powiedział, wnioskuję jedynie po jego zachowaniu. Ja ze swojej strony polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
margin1 Re: Szczepionki skojarzone 04.06.05, 17:25 Moja córka po szczepieniu też miała 39 gorączki. Podałam jej na wieczór panadol dla dzieci i rano bylo juz po wszystkim, czuła się znakomicie! Bądź spokojna to są bezpieczne szczepionki! Odpowiedz Link Zgłoś
26magda3 mam pytanie!!! 04.06.05, 23:04 ja też szczepiłam syna płatnymi szczepionkami i wypadały one co 6 tygodni. Więc czym ja szczepiłam??? Płacę teraz (2 syn) 114zł i też mam chodzić co 6 tygodni. Nic z tego nie rozumiem Odpowiedz Link Zgłoś
ane_ta Re: mam pytanie!!! 04.06.05, 23:09 No i jest OK. Np Infanrixem szczepi sie pierwszy raz gdy dziecko skończy 2 m-ce, a potem w odstepach co najmniej miesięcznych. My szczepiliśmy co 6 tyg. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiula.m Re: Szczepionki skojarzone 04.06.05, 23:51 Jak czytam o reakcjach niektórych dzieci na Infanrix, to aż strach pomyśleć - ile dzieci źle znosi refundowaną szczepionkę DTP Gdy rodzice nie wiedzą, że mogą kupic lepszą lub gdy ich nie stać (( Odpowiedz Link Zgłoś