Dodaj do ulubionych

Straszne wyniki

01.06.05, 22:01
Wlasnie dzis odebralam wyniki mojej rocznej coreczki i:
Hematokryt: 28 norma od 30
MCV- 58,3 norma od 72
Hemoglobina 7,7 norma od 10,2
MCHC 27,1 norma od 33
MCH 15,8 norma od 24

Lekarze sie dziwia, z etakie zle wyniki. Jeden nawet zazartowal ze moze
dziecko zaniedbane, alno w ogole nic nie je.
Mala dostala ferrum po 2 x 2,5 ml, a ja nie wiem, co jaj mam robic, gdzie tkwi
blad moj - zywieniowy?
Obserwuj wątek
    • plavusa Re: Straszne wyniki 01.06.05, 23:08
      lekarze powinni dokładnie wyjaśnić z czego wynikają takie niedobory. Byłaś u
      hematologa? My leczylismy niedokrwistość przy hgb oscylującej wokół 10. ferrum
      troche pomogło, a potem przestało. skończyło sie w szpitalu - najprawdobodobniej
      niedokrwistość była spowodowana stanem zapalnym stanu kolanowego. Gdy go
      wyleczono hemoglobina i żelazo natychmiast wróciły do normy.
      Właśnie! A żelaza nie kazali badać???
      • estocek Re: Straszne wyniki 02.06.05, 07:09
        Moja pediatra stwierdziła, że to niedobór żelaza i tyle. Przepisała ferrum i
        powiedziała, że kontrola za 1,5 miesiąca.
        Dziecko ma cystę, za uszkiem, moze to oto chodzi. Miała mieć zabieg w przyszłym
        tygodniu, ale pediatra powiedziała, że przy tak słabych wynikach sie nie zgadza.
        • plavusa Re: Straszne wyniki 02.06.05, 08:46
          z tego co piszesz wynika, że pediatra niewiele Ci wyjaśniła. Może trzeba
          bardziej naciskać? Ale ja swoją drogą wybrałabym się do hematologa.
          A co do niedoboru żelaza - kilku lekarzy w szpitalu mówiło mi, że aby go
          stwierdzic TRZEBA wykonac badanie jego poziomu (nie wszysycy lekarze to zlecają)
          bo niski poziom hemoglobiny i krwinek czerwonych moze mieć inne przyczyny niz
          niedobór żelaza.
          Jezeli moge cos poradzić - zrób cos z tym - idź do hematologa albo poradź się
          innego lekarza. Dobrze pamiętam jak mój synek był blady, apatyczny, senny,
          marudny - martwiliśmy się wtedy o niego.

Pozdrawiam!
          • hanya00 Re: Straszne wyniki 02.06.05, 17:30
            no wlasnie i to sa lekarze.jasne ze musi byc zmierzony poziom zelaza!!
            • estocek Re: Straszne wyniki 02.06.05, 19:14
              Umówiłam sie na wizyte domowa z dobra pediatra, zobaczymy co powie. Moja
              coreczka nie jest ani apatyczna, ani senna, tryska humorem i nigdy bym nie
              przypuszczala, ze ma tak zla morfologiesad
              • natania2 Re: Straszne wyniki 02.06.05, 21:05
                A może karmisz jeszcze piersią?
                Dzieci długo karmione piersią i jeśli dodatkowo nie chcą za wiele innych rzeczy
                jeść, mają niższy często za niski poziom hemoglobiny i żelaza.
                • hanya00 Re: Straszne wyniki 02.06.05, 21:11
                  tylko wlasnie brak zelaza daje takie objawy jak miala dzidzia plavusi.moze to
                  brak czego innego.zeby nie przedobrzyc z tym zelazem
                  • estocek Re: Straszne wyniki 02.06.05, 22:01
                    rzeczywiście karmię jeszcze piersią. I zreczywiście dośc słabo jada inne rzeczy,
                    z dnia na dzień lepiej, ale na pewno nie tak jak niektórzy rówiesnicy.
                    KOniecznie jednak musze zrobic badanie na poziom żelaza.
    • magda-lis Re: Straszne wyniki 02.06.05, 22:08
      Oczywiście uważam że bagatelizowanie takich wyników przez lekarzy może jedyie
      świadczyć o ignorancji, ale ponieważ nie jeste lekarzem mogę się wypowiedzieć
      neutralnie.
      Gdybym była lekarzem - z obowiazku zleciłabym szereg badań i przeprowadziła
      dochodzenie dlaczego tak jest. Osobiscie jako matka przeczekałam ten okres
      spadku jakości krwi - kontrolując co jakis czas czy stan się nie pogłębia i
      wszystko samo wróciło do normy.
      Czytałam że dzieci mają do trzeciego roku życia okresy kiedy z racji różnych
      czynników takich jak ząbki wzrost i in. spadają wyniki krwi, ale wtedy trzeba
      ten stan monitorować.
      Trzymaj rekę na pulsie - pozdrawiam
    • iwoku Re: Straszne wyniki 02.06.05, 22:41

Wyniki rzeczywiscie są niepokojące i wymagaja wyjaśnienia- niewykluczone, że w
      warunkach szpitalnych. Jednak w pierwszej kolejnosci- powtórz morfologie, żeby
      wykluczyc prosty błąd laboratoryjny
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka