Dodaj do ulubionych

Ferrum lek raz jeszcze

06.06.05, 09:55
Dziewczyny, moja mała (4 miechy) ma lekką anemię i pediatra przepisała nam leki na poprawę krwi, w tym ferrum. Rzekomo jest to lek dobrze tolerowany przez dzieci, jednak moja córka jest po nim strasznie marudna, boli ją brzuszek i nie może zrobić kupy. Mam pytanie: czy z czasem, tj. za parę dni, jej organizm przyzwyczai się do tego żelaza i nie będzie już tak cierpiała czy tak może być przez cały czas przyjmowania? Napiszcie proszę jeśli miałyście podobne doświadczenia, bo w wyszukiwarce nic na ten temat nie znalazłam, a nie chcę narażać dziecka na dodatkowe cierpienia. Aha, i co powinnam jeść, by podniosło się żelazo także u mnie, bo karmię tylko piersią? Z góry dziękuję za odpowiedzi!
Obserwuj wątek
    • lacrossa Re: Ferrum lek raz jeszcze 06.06.05, 10:12
      Jestes pewna, że to po ferrum? MOze cos zjadłaś, a córa tego nie toleruje? Moja
      córka zazywa ferrum od trzech miesiecy i zzadnych problemów z tym nie bylo, a
      zwlaszcza ze uwielbia wrecz ten slodki syropek.
      A jaka dawke przepisal lekarz?
    • tabaluga0 Re: Ferrum lek raz jeszcze 06.06.05, 10:14
      Moj synek od 6 miesiecy przyjmuje zelazo, najpierw hemofer, teraz ferrum. Ma
      straszne zaparcia, nie przeszlo, nie przyzwyczail sie niestetysad Staram sie mu
      pomoc z kupka, przynajmniej raz dziennie pomagam termometrem albo czopek
      glicerynowy.
    • qlerka Re: Ferrum lek raz jeszcze 06.06.05, 10:15
      Mój synek bierze ferrum lek juz od miesiąca. Od tego czasu pozmieniało mu sie
      wszystko z kupką, ale to podobno norma. Teraz robi najczęściej co 2 dni, na
      początku był ciemno zielona, a teraz już jest zielono-żółtawa. Jak ją tworzy to
      się strasznie pręży i stęka. W jakimś stopniu organizm przyzwyczaił się do tego
      "żelastwa", ale noi tak nie ma lekko. Czy Twoja córcia mała żółtaczkę, podobno
      jeżeli dzieci mają wysoką bilirubinkę, to zdarza się lekka anemia i to jest
      całkiem normalne. Tak jest w przypadku mojego synka.
    • anmala Re: Ferrum lek raz jeszcze 06.06.05, 10:51
      Witam
      Mój synek też źle tolerował Ferrum Lek, podobnie było z Hemoferem. Ostatecznie
      brał Hemofer ale tylko 3x dziennie po 2 krople czyli bardzo mało, większe dawki
      mu niestety nie służyły, krzyczał z bólu. Było to barzo długie leczenie przy
      takiej dawce ale cóz było robić. Troszkę pomagało mu podawanie Trillaca lub
      Enterolu. Mi też lekarz powiedział że dzieci dobrze tolerują Ferrum, ale to nie
      dotyczyło mojego synka.
      • barbi1 Re: Ferrum lek raz jeszcze 06.06.05, 11:11
        Tak. moja mała miała żółtaczkę i dość wysoki poziom bilirubiny, bo prawie 16. Ferrum miałam jej podawać 2 ml na dobę. No to nie pocieszyłyście mnie...
    • joannarc Re: Ferrum lek raz jeszcze 06.06.05, 11:38
      Moja Madzia po Ferrum wypróżnia sie średnio 4 razy dziennie. Wcześniej raz
      dzienie z dużym wysiłkiem. Tak więc co do wypróżniania to Ferum nam pomogło.
      • zuzaleczka Re: Ferrum lek raz jeszcze 06.06.05, 12:59
        witajcie,
        moja Małgonia (5,5 m-ca) ferrum lek bierze od 6 tygodni i kupka jest 2-3 razy
        dziennie, przy czym jest na mleku modyfikowanym + słoiczek zupki + słoiczek
        deserku dziennie + picie
        pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka