tasia24 07.06.05, 15:21 Powiedzcie czy jeśli pojawi sie w 4 dobie zycia(a jestem już w domu od 2-giej doby życia córeczki) to moze byc niebezpieczna? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mama.misia Re: żółtaczka u noworodka 07.06.05, 15:36 U mojego Misia pojawiła się w 3 dobie i tak się nasiliła (powód: zapalenie obustronne uszu), że w szpitalu spędziliśmy 2 tygodnie. Najlepiej chyba jak zrobisz dziecku badanie na poziom bilirubiny. Jak będzie poniżej 12 to sie nie leczy i z dzieckiem wrócisz spokojnie do domku. Pozdrawiam i życzę by to nie było nic poważnego Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
mmala6 Re: żółtaczka u noworodka 07.06.05, 15:37 nie ma chyba znaczenia w ktorej dobie sie pojawi.Wazne zeby ja zauwazyc i leczyc.U mojego smyka pojawila sie w szpitalu,jak juz mialam wypis i spakowana torbe)byla to jego trzecia doba, w szpitalu zostalismy jeszcze 4dni. Jak masz watpliowosci, to zadzwon po polozna, nich przyjdzie i obejrzy maluszka. Odpowiedz Link Zgłoś
ryba2 Re: żółtaczka u noworodka 07.06.05, 15:39 To zalezy jak bardzo jest nasilona. Bo jesli miesci sie w granicach normy to nie jest grozna. Ale o tym czy zoltaczka "jest w normie" moze zadecydowac tylko lekarz mierzac bilirubine Odpowiedz Link Zgłoś
agatris Re: żółtaczka u noworodka 07.06.05, 16:01 owszem jest niebezpieczna, jesli jest wieksza niż 13 mg%, noworodek jest poddawany fototerapii, plus kroplówka; u mojego synka wykryli w 3 dobie życie- na szczęście cos mnie tknęło i nie wyszliśmy do domu po 2 dobach; objawia się duzym zażółceniem skóry, ospałością, brakiem apetytu, jak zauważysz takie objawy jedź zrobic maluchowi badanie na zawartośc bilirubiny w surowicy krwi pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
tasia24 Re: żółtaczka u noworodka 07.06.05, 17:24 Dziękuje bardzo za pomocne rady, jutro jadę na kontrol z moją kruszynką i wszystko sie okaże. Odpowiedz Link Zgłoś