Dodaj do ulubionych

Tłuszcz , skrobia i włókna mięsne w kale .

11.06.05, 22:33
Witajcie !
Moja trzyletnia córka od roku ma w kale tłuszcz , skrobię i włokna mięsne /
trzy badania , za każdym razem niewielkie ilości w /w składników / .
Laborantka twierdzi że w kale tych składników być nie powinno nawet w
niewielkich ilościach . Lekarz raczej to lekceważy . A mnie to martwi ,
zwłaszcza że ostatnio doczytałam się że świadczyć to moze o zaburzeniach pracy
trzustki .
Napiszcie czy Wasze dzieci miały podobnie i jak były / jeśli w ogóle / leczone .
Pozdrawiam . Lizbetka
Obserwuj wątek
    • fionna Re: Tłuszcz , skrobia i włókna mięsne w kale . 12.06.05, 00:03
      Witaj
      a czy robiłaś Asi badania na poziom cukru (zapewne robiłaś - robiłyśmy już
      przecież wszystkie badania). Tak mi się przypomniało - moja kuzynka ma tzw.
      cukrzycę młodzieńczą (spowodowaną właśnie złą pracą trzustki) i pierwszymu
      objawami było chudnięcie, niechęć do jedzenia i picie ogromnych ilości - o ile
      pamiętam Asia dużo pije.
    • sigvaris Re: Tłuszcz , skrobia i włókna mięsne w kale . 12.06.05, 15:01
      Dziecko powinno być zdiagnozowane pod kątem ewentualnych wad lub chorób
      metabolicznych. Lekarz powinien dać Ci skierowanie do gastronterologa, a Ten po
      sprawdzeniu np. kwasu mlekowego i jeszcze innych parametrów z badań krwi
      powinien zdecydować co dalej. Poradnia chorób metabolicznych jest tylko w CZD.
      Ale gastroenterolog pobadaniach szczegółowych będzie wiedział lepiej, czy jest
      sens Was tam wysyłać.
      • lizbetka Re: Tłuszcz , skrobia i włókna mięsne w kale . 12.06.05, 19:26
        Dzięki dziewczyny za rady . Fionna cukrzyca jest raczej u Asi mało
        prawdopodobna , bo mała pije dużo od dwóch i pół roku smile , więc już by się coś
        oprócz picia i słabego przyrostu na wadze wykluło . Zresztą ta młodzieńcza
        cukrzyca przebiega piorunująco szybko / podobno / .
        Sigvaris , poradnię gastrologiczną już zaliczyłyśmy . Niestety , gastrolog
        wyniki kału Asi zupełnie zlekceważył. Zresztą Moja pani pediatra też mało się
        nimi przejmuje .
        Pozdrawiam .
        • bb12 Re: Tłuszcz , skrobia i włókna mięsne w kale . 12.06.05, 20:06
          Moje dziecko miało w kale tłuszcz i skrobię.Dostaje do posiłków Kreon.Jest
          poprawa!!!
          Mam nadzieję ,że byłyście u dobrego gastroenterologa.Ja przeszłam jeden byle
          jaki szpital [gastro],teraz jestem pewna ,że dobrze trafiłam!!!
          • setia Re: Tłuszcz , skrobia i włókna mięsne w kale . 13.06.05, 08:41
            ale czy nie wydaje sie Wam, ze podawanie Kreonu nie leczy w zasadzie przyczyny,
            bo przeciez z jakiegos powodu organizm wytwarza tych enzymow mniej i moze
            nalezaloby ta przyczyne znalezc? poza tym czy nie "rozleniwi" to organizmu do
            wytwarzania tychze enzymow? zastanawiam sie tak glosno, bo mamy podobny problem:
            (
    • mama_misi Re: Tłuszcz , skrobia i włókna mięsne w kale . 12.06.05, 20:55
      Jeżeli dzicko ma w kale tłuszcz to napewno go nie trawi. O ile dobrze pamiętam
      (ale mogę sie mylić) zawartość tłuszczów w kale nie powinno przekroczyć 5. Jak
      pisała poprzedniczka - Kreon reguluje trawienie min. tłuszczy.
      • sigvaris Re: Tłuszcz , skrobia i włókna mięsne w kale . 12.06.05, 22:45
        Powiem szczerze, ze my po badaniach w poradni chorób metabolicznych też jsteśmy
        na kreonie.... wg. ich zaleceń! Ale dlatego pisałam Ci o gastroenterologu, bo
        to on po wynikach z podwyższonym kwasem mlekowym zalecił nam poradnie chorób
        matabolicznych.
        Może szukać lekarza... o innych .. no innego lekarza. Qrcze. Skąd jesteś?
        • sigvaris Re: Tłuszcz , skrobia i włókna mięsne w kale . 12.06.05, 22:49
          AAaaa dodam, że u nas kreon kazano nam podawać z powodu braku mięsa...w diecie.
          Nasza córka nie chciała po leczeniu na pasożyty (miała lamblie i candidę) jeść
          mięsa czyli zupek itp. przez miesiąc... Nie dwa miesiące. A jest to potrzebne
          do rozwoju dziecka w tym wieku.
          Stąd powiedzieli w CZD dawać kreon. Dajemy.
    • akve Re:pytanie do lizbetki i nie tylko 12.06.05, 23:41
      Mam pytanie : jak nazywa się badanie które wykazało to co napisałaś?
      Czy było to badanie na resztki pokarmowe?
      Bardzo prosze o odpowiedź.
      • mama_misi Re:pytanie do lizbetki i nie tylko 13.06.05, 08:56
        Moja córeczka miała badanie wydalania tłuszczy w 3 dobowej zbiórce kału

• bb12 Re:pytanie do lizbetki i nie tylko 13.06.05, 13:23
          Badanie "Kał na stopień strawienia"[inne też ale w klinice].
          • lizbetka Re:pytanie do lizbetki i nie tylko 13.06.05, 19:30
            Dzięki za wszystkie odpowiedzi smile
            U mnie to badania nosi nazwę " badanie ogólne kału " .
            Zadałam podobne pytanie na forum pediatrycznym i pani doktor odpowiedziała mi że
            należy wykonać badania w poradni gastro .Dlatego m.in. że identyczne wyniki
            powtórzyły się trzykrotnie w ciągu roku i mała ma dużą niedowagę .

Najbardziej wkurza mnie to że moja pani pediatra to lekceważy , tak samo w
            poradni gastro . Mieszkam w małym miasteczku i najbliższą poradnię gastro mam
            100km od miejsca zamieszkania . W dodatku ta poradnia jest beznadziejna . Potem
            zostaje mi Warszawa lub troszkę bliżej Olsztyn / ok. 200 km / .
            Ja równiez uważam że podanie Kreonu nie rozwiązuje sprawy bo do końca nie jestem
            pewna co jest / jeśli w ogóle / małej .
            A może USG trzustki ?
            Pozdrawiam . Lizbetka
            • mama_misi Re:pytanie do lizbetki i nie tylko 13.06.05, 20:21
              Myślę, że warto się wybrać do dobrego gastrologa. Kreonu czyli enzymu
              trzustkowego nie podaje się tez ot tak. Zrób wszystko co możesz aby niczego nie
              zaniedbać.
              • eda72 Re:pytanie do lizbetki i nie tylko 13.06.05, 22:00
                Mam podobny problem z dzieckiem. Słabo przybierało na wadze, więc
                gastroenterolog dał skierowanie na "stopień strawienia kału". Okazało się, że
                mały nie trawi tłuszczu. Po Kreonie jest lepiej i z wynikami badań i z wagą
                (trzustka na usg jest ok). Lekarz twierdzi, że dziecko z tego wyrośnie (wtedy
                miało chyba 9 mies.; znam dziecko, które rzeczywiście wyrosło)i że na razie
                jego trzustka po prostu słabo funkcjonuje. Oczywiście mam wielkie obawy
                związane z faszerowaniem małego sztucznym enzymem, ale chyba nie mam innego
                wyjścia... Dodatkowo robiliśmy badanie na poziom chlorków w pocie, żeby
                wykluczyć mukowiscydozę. Wyszło w porządku - i chociaż jedynym ewentualnym
                objawem jest zła praca trzustki - to jednak nie jestem do końca spokojna.
                Badanie to powinno się powtórzyć, ale że lekarz nie widzi wskazań twierdząc, że
                to badanie było bardzo na wyrost.
                W jakim wieku są Wasze dzieci? Jakie badania warto jeszcze zrobić?
                Pozdrawiam.
    • akve Re: Tłuszcz , skrobia i włókna mięsne w kale . 17.06.05, 00:41
      My mamy wykonać badanie na resztki pokarmowe ( stosunki trawienne),które ma
      pokazać ewentualne nieprawidłowe funkcjonowanie trzustki.
      A innych badań wykonaliśmy już masę: chlorki w pocie,kał na posiew , mocz na
      posiew, pasożyty( wszelkie, różnymi metodami),kał na krew
      utajoną,endomysium,USG jamy brzusznej...i dużo więcej.Ale moj synek ma juz 3,5
      roku.
      • airebea Re: Tłuszcz , skrobia i włókna mięsne w kale . 17.06.05, 11:02
        Mam pytanie.Co było u waszych dzieci powodem robienia tak specjalistycznych
        badań kału?Niedowaga -czyli dzieci były na którym centylu? Czy jeszcze inne
        objawy?
        • mama_misi Re: Tłuszcz , skrobia i włókna mięsne w kale . 17.06.05, 12:27
          Moja córcia była na 50 centylu, często kaszlała, wypróżniała się także często -
          podejrzewano mukowiscydozę.
          • lizbetka Re: Tłuszcz , skrobia i włókna mięsne w kale . 17.06.05, 19:39
            Moja córka ma trzy lata i wagowo jest dużo poniżej 3 centyla .Waży 10 kg 200g .
            Ciągle szukamy przyczyn tego stanu i stąd badania .
            Lizbetka
    • agnes_now Re: Tłuszcz , skrobia i włókna mięsne w kale . 17.06.05, 23:56
      Prepraszam czytam posty o różnych chorobach i zaczynam się bać.
      Co się takiego dzieje, że rodzice robią takie badania dzieciom. Czy trzeba
      patrzeć na wszystko pod kątem medycznym? Katar, kaszel, kupki, choroby - czy to
      wszystko wymaga ukończenia studiów medycznych.
      Jeżeli ja coś przeoczę u swojego dziecka - to mi nikt nie pomoże. Żaden lekarz
      nie wyjdzie ponad to co musi zrobić.
      Więc jak postępować???
      Przypisywać kaszel - alergia
      kupki - pasożyty
      itp, itd.
      A ja się nie znam na tym wszystkim - więc kto mi pomoże
      • akve Re: 18.06.05, 10:07
        Mój synek ma 3,5 roku.Jest poniżej 3 centyla jeżeli chodzi o wagę i ciut
        powyżej jeżeli chodzi o wzrost.Ale nie tylko w tym problem ,ze słabo przybiera
        na wadze od dłuższego czasu,ale też wrecz STRACIŁ na wadze.Gdyby przybierał
        mało,ale regularnie jeszcze bym się tak nie martwiła.
        Mam doświadczenie ze starszymi chłopcami:są szczupli,ale zawsze przybierali i
        rośli.
        Myślę ,ze często intuicja matki (osławiona wink podpowiada,że dzieje się coś
        niedobrego.Pewne symptomy w zachowaniu...wiele rzeczy.Każda z nas najlepiej zna
        swoje dziecko tylko lekarze często nie słuchaja matek i bagatelizuja to co się
        do nich mówi.
        lizbetka- czy robiłaś badania zwiazane z nerkami?
        U nas właśnie teraz jest to jakiś trop.
        • lizbetka Re: 18.06.05, 18:45
          Akve - robiłam małej USG , nie wykazało ani refluksu ani żadnych
          nieprawidłowości w budowie nerek . Bardzo regularnie robię małej badanie moczu /
          co 2 miesiące / , nigdy nie zdażyło się zakażenie dróg moczowych / na szczęście
          / . Jedyna nieprawidłowość to zbyt niski ciężar moczu , ale przy tak ogromnych
          ilościach płynów jakie Asia przyjmuje raczej inaczej być nie może .
          Pozdrawiam . Lizbetka
          • akve Re: 18.06.05, 22:59
            lizbetka,
            to bardzo dobrze,ze z nerkami w porządku.
            U mojego synka wykryto poszerzenie miedniczni nerkowej.Idziemy do nefrologa i
            zobaczymy co powie.
            pozdrawiam ciepło
      • mama_misi Re: Agnes_now 18.06.05, 10:50
        To forum już ma taki charakter że wszyscy pisza o chorobach swoich dzieci i
        rzeczywiście czytając to mozna popaść w lekką paranoje.
        To my rodzice musimy obserwowac swoje dzeicko, aby czegoś nie przeoczyć.
        Obecnie wielu lekarzy częsty kaszel dziecka przypisuje alergii, bardzo często
        jest to mylna diagnoza ale za to jaka łatwa do postawienia, więc jeżeli nie ma
        potwierdzenia w testach i po przyjmowaniu leków p/alergicznych nic się nie
        zminia trzeba szukać dalej. A kupki? Jeżeli maluch robi brzydkie kupki przez
        kilka dni, to nie ma podstaw do obaw, ale jeżeli taki stan utrzymuje się dłużej
        to jak najbardziej trzeba szukac przyczyny. Nas przez 1,5 roku lekarz zbywał
        mówiąc - dużo je dużo robi. Okazało się że trzustka dziecka nie funkcjonuje
        prawidłowo i nie trawi tłuszczy. Rzeczywiście nam rodzicom przydałoby sie
        wykształcenie medyczne aby mieć pewność że niczego nie zaniedbujemy smileDiagnoze
        u małej postawiono tylko dlatego że się uparłam i nie chciałam opuścić gabinetu
        pani doktor bez skierowania na badanie chlorków w pocie.
        Obserwuj swojego maluszka i nie martw się gdy mały kszle przez tydzien czy dwa
        lub jak zdarza mu się brzydka kupka. Nasza intuicja jest najlepsza i to my
        wiemy, kiedy trzeba zacząć działac i szukać przyczyny. Życzę wam dużo zdrówka smile
    • edytka73 Re: Tłuszcz , skrobia i włókna mięsne w kale . 01.07.05, 22:30
      Wyciągam ten wątek, bo szukałam czegoś o kreonie i ten jest najswieższy.
      Moje dziecko ma 3 i pół roku, jest drobniutkie i szczuplutkie (96cm, 12,5kg), z
      jedzeniem ostatnio nawet nieźle, ale ja sie czepiam. Miałam skierowanie na
      robaki, zrobiłam przy okazji (odpłatnie) stopień strawienia i tam
      m.in. "pojedyncze kulki skrobi strawionej, pojedyncze kulki skrobi
      niestrawionej, pojedyncze kulki tłuszczu" - lekarka powiedziała, że to norma.
      A tu widzę, że nie do końca.
      Przy okazji zapytałam o muko, bo Mały niby je, a z przybieraniem słabo. Na co
      odparła, ze większość dzieci z niedowagą ma jakieś problemy z
      zewnątrzwydzielniczą czynnościa trzustki i możemy zacząć dawać mu kreon. Jak to
      tak - po prostu zacząć dawać? Bez żadnych badań? Tylko dlatego, ze słabo
      przybiera? Czy tego niedoboru enzymów trzuskowych nie bada się? (Wg lekarki
      tylko poprzez pobranie próbki z jelita przy gastroskopii - sorki, ale nie
      zafunduję tego dziecku bez bardzo wyraźnych powodów).

Czy Wasze dzieci miały robione jakies badania, które uzasadniły podawanie
      kreonu?

Pozdrawiam, napiszcie proszę.
      • agab51 Re: Tłuszcz , skrobia i włókna mięsne w kale . 02.07.05, 08:56

kreonu, według mnie, nie można zacząć podawać ot tak, sobie. tylko dlatego, że dziecko słabo przybiera.
        trzeba chociaż by zrobić badanie, jak dziecko trawi- czy w kupie są tłuszcze, białka.
        moja ewa najpierw miała zbadaną kupę, dostała kreon i już następnego dnia była poprawa- z 12 kup było tylko 6! a po kilku dniach mieliśmy potwierdzenie choroby, bo zrobilismy test potowy.
        edyto73, jesli masz w rodzinie przypadek mukowiscydozy, to zrób podstawowe badania- krew, mocz, kupa na strawienie, oraz chlorki w pocie. jesli intuicja ci podpowiada, że może cos jest nie tak, to sprawdź to.
        jesli wyniki okażą sie prawidłowe (oby!) , to uspokoisz się, nie będziesz musiała szukać dalej.

pozdrawiam serdecznie, życze zdrówka
        aga
        • edytka73 Re: Tłuszcz , skrobia i włókna mięsne w kale . 02.07.05, 22:53
          Agab, dzięki za odpowiedź.
          Mały robi jedną, czasem dwie kupy dziennie, normalne. W badaniu na strawienie
          (mój pomysł) wyszły pojedyncze kulki tłuszczu - lekarka się nie przejęła.
          Jakie badania z krwi i moczu trzeba zrobic?
          Robiłam mu podstawowe po antybiotykach - jest OK.
          Ale wolałabym się upewnić.

Dzięki raz jeszcze.
          • mama_misi Re: Tłuszcz , skrobia i włókna mięsne w kale . 02.07.05, 23:18
            Są określone normy w jakich mogą wysępować tłuszcz czy białka w kale. Jeżeli
            mały ma "pojedyncze kulki tłuszczu' to według mnie nie masz podstaw do
            niepokoju bo to muko raczej nie jest. Fakt, że to trochę dziwne, że lekarz
            karze podawać kreon nie mając pewności czy tak naprawdę jet on niezbędny. Może
            odwiedz jakiegoś dobrego gastrologa? Mukowiscydozę można stwierdzić tylko na
            podstawie badania chlorków potu i obrazu klinicznego. Badanie to potwierdza się
            badaniem genetycznym. Życzę zdrówka smile
          • agab51 Re: Tłuszcz , skrobia i włókna mięsne w kale . 03.07.05, 15:11
            edyto, chodziło mi o badania krwi i moczu, takie podstawowe, czy dziecko np. nie ma anemii, czy nie ma podwyższonych prób wątrobowych. no, i te kupy na stawienie oraz chlorki w pocie.
            według mojej wiedzy tłuszczu nie powinno być w kale nawet w niewielkiej ilości, ale moge się mylić.
            aga
    • mama_misi Re: Tłuszcz , skrobia i włókna mięsne w kale . 03.07.05, 21:42
      Ilośc tłuszczu w prawidłowym stolcu przy 3 dobowej zbiórce stolca wybosi 3-
      4g/dobę. Ilości przewyższające 5g u dzieci i 7g u dorosłych świadczą o
      nieprawidłowościach.
      Aga tak jest napewno, bo ta metodą miała badany kał Misia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka