Dodaj do ulubionych

zaparcia,macie jeszcze jakieś pomysły?

28.06.05, 14:39

--dziewczyny,próbowałam już chyba wszystkiego,moja córeczka ma 9 miesięcy i
od jakiś 2-3 tygodni strasznie cierpi jak ma zrobić kupe,okazało się,że z
tego wszystkiego małej pękła śluzówka,dostała syrop Debridat,ale i on nie
pomógłsadpróbowałam już wodę na czczo,suszone sliwki,morele,sok z
buraka,jogurt,nie je kaszek ryżowych,robię masaż brzuszka i nic nie
pomaga,nie wiem,może jest jeszcze coś,może któraś z Was miała taki problem?
Obserwuj wątek
    • patyk.od.zosi Re: zaparcia,macie jeszcze jakieś pomysły? 28.06.05, 15:45

Lactulosa z apteki, ale regularnie.
    • mol333 Re: zaparcia,macie jeszcze jakieś pomysły? 28.06.05, 19:17
      www.bio-inter.pl/bm/index.php?d=5&a=19.
      Przeczytaj. Gorąco polecam MLEKO ACIDOFILNE zawierające żywe kultury bakterii LACTOBACILLUS ACIDOPHILUS. Można je kupić w sklepie spożywczym, pewniej w supersamie lub supermarkecie. Jest pyszne, niedrogie (1,70)i działa jak LAKCID. Pobudza perystaltykę jelit i zagniżdża w jelitach zdrową florę bakteryjną. Mojemu dziecku pomogło na zaparcia. Podawałam 3x dziennie po 1/3 szklanki. Używając suszonych śliwek bardzo uważaj bo ich jedzenie w postaci zasuszonej może dać odwrotne efekty, gdyż absorbują wodę z jelit. Powinnaś zalać na wieczór kilka sztuk wrzącą wodą i podać dopiero rano, wtedy skutek będzie widoczny. Ogranicz białe bułeczki, cukier, słodycze. Olej zastąp smalcem, margarynę masłem. (Jeżeli jesteś zainteresowana dietą niskowęglowodanową pomocną w leczeniu zaparć i biegunek odezwij się, podam adres strony) Jestem po operacji wew. i zew. hemoroidów. Ranę pooperacyjną leczyłam 5 miesięcy więc mam o tym pojęcie. Na pękniętą śluzówkę polecam dokładne mycie ciepłą wodą bez mydła odbytu kilka razy dziennie (bakterie jelitowe uodparniają się na mydło i wzmacniają swoje działanie) Kup w aptece POSTERISAN maść. Zawiera martwe szczepy bakterii znajdujących się w stolcu. Używaj BEZ PRZERWY aż do ustąpienia objawów pęknięcia. Jeżeli przerwiesz leczenie maść już nie zadziała. Nie uzywaj mydła ani innych środków na bazie detergentów. Sprawdź czy można podać dziecku w wieku twojej pociechy. Wiem, że można stosować ją długo i jest bezpieczna równiż dla dzieci ale nie pamiętam w jakim wieku. Jeżeli nie uda ci się samej wyleczyć tego pęknięcia idź z dzieckiem do lekarza. Aha nie podmywaj dziecka żadnymi specyfikami wysuszającymi śluzówkę np. korą dębu. Możesz moczyć mu pupę w ciepłej wodzie z nadmanganianem potasu. Tabletkę trzeba podzielić nożem na 4-5 części i zabarwić wodę na różowo taką cząsteczką (ok. 2-3 litry wody) Pozdrawiam serdecznie i życzę szybkiego powrotu do zdrowia
      • mol333 Re: zaparcia,macie jeszcze jakieś pomysły? 28.06.05, 19:21
        To jeszcze ja. Odnośnie kąpieli w nadmanganianie potasu, to można to robić 2x dziennie i tylko kilka dni 4-5. Trzeba zrobić przerwę na kilka dni i można kurację powtórzyć.
      • milenaj9 Re: zaparcia,macie jeszcze jakieś pomysły? 28.06.05, 22:20

--bardzo dziękuję Wam dziewczyny za rady.

mol333 napisałam do Ciebie na gazetowy.
        • mol3331 Re: DO MILENY 29.06.05, 14:24
          Mileno wyjaśnij o co chodzi z tym gazetowym? Nie wiem jak odebrać twoją wiadomość. Nie odbierałam jeszcze wiadomości w ten sposób.
    • mol333 Re: zaparcia,macie jeszcze jakieś pomysły? 28.06.05, 19:31
      Gdyby nie chciało ci się czytać całego naukowego wywodu przytaczam cytat odnoszący się do dobroczynnego działania MLEKA ACIDOFILNEGO na organizm ze szwankującym przewodem pokarmowym.

"mleko acidofilne. Jest to słodkie mleko, nisko schłodzone, do którego wprowadzono bakterie Lactobacillus acidophilus w ilości 106 komórek / ml. Umożliwia to picie słodkiego mleka przez ludzi nie akceptujących kwaśnego smaku, bez ryzyka wystąpienia objawów złego wchłaniania laktozy.
      Badania wykazały, że większość szczepów bakterii mlekowych wykazuje aktywność antagonistyczną w stosunku do niektórych bakterii chorobotwórczych. Wśród antybakteryjnych substancji wytwarzanych przez bakterie fermentacji mlekowej wymienić należy: kwas mlekowy, kwas octowy, nadtlenek wodoru (H2O2) i inne pochodne aktywnej postaci tlenu. Są to substancje odpowiedzialne za tzw. niespecyficzną inhibicję. Bakterie mlekowe mogą tworzyć ponadto wiele tzw. specyficznych inhibitorów wzrostu. Szczególnie aktywnym producentem jest pałeczka Lactobacillus acidophilus wytwarzająca acidolinę, acidofilinę, laktacynę i laktocydynę, substancje, wykazujące silną antagonistyczną aktywność w stosunku do szczepów bakterii wywołujących zatrucia pokarmowe (E. coli, Klebsiella sp., Proteus sp., Salmonella sp., Shigella sp., Pseudomonas sp., Staphylococcus sp., Listeria sp. i Vibrio sp.)
      Dzięki tym właściwościom bakterie fermentacji mlekowej regulują mikroflorę przewodu pokarmowego. Ich antybakteryjne działanie znalazło zastosowanie w praktyce medycznej. Podając doustnie preparaty zawierające Lactobacillus acidophilus uzyskano wyleczenie chorych na czynnościową biegunkę i ropne zapalenie okrężnicy oraz skrócenie czasu nosicielstwa pałeczek Salmonella (pałeczek durowych). Preparaty zawierające pałeczki kwasu mlekowego (LAKCID, TRILAC) stosowane są także profilaktycznie, aby zapobiec namnażaniu się bakterii powodujących biegunki jelitowe. U ludzi starszych preparaty te regulują zaburzenia perystaltyki jelit - leczą w pewnym stopniu uporczywe zaparcia.
      Leczniczo, preparaty zawierające bakterie kwasu mlekowego podaje się w czasie i po zakończeniu kuracji antybiotykami, aby wyrównać zakłócenia równowagi w jakościowym i ilościowym składzie flory fizjologicznej przewodu pokarmowego, przy zapaleniu jelit, przy biegunkach i zatruciach pokarmowych u dzieci i dorosłych. Są one również przydatne w zapobieganiu tzw. biegunkom "podróżujących", tzn. biegunkom występującym u turystów z Europy wyjeżdżających na wycieczki do krajów Afryki i Azji. Okazuje się, że preparaty te mogą nawet leczyć niektóre biegunki bakteryjne i wirusowe nie poddające się leczeniu antybiotykami."

Przy zaparciach trzeba pić dużo płynów nie zwierających cukru.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka