Dodaj do ulubionych

ząb ma się psuć?

06.07.05, 20:37
Może to niezbyt poważna sprawa i niepotrzebnie zawracam ludziom głowę, ale
nie bardzo wiem co o tym myśleć.Mój synek (6 lat) poskarżył się na ból zęba
(mleczak, borowany i łatany kilka miesięcy temu). Pani dentystka do której
się udaliśmy stwierdziła zgorzel, rozborowała go (jest duża dziura).Teraz
wedle jej opini ma tak już zostać aż ząb sam "spróchnieje" i wypadnie. Hmm,
faktycznie mniej syna boli, ale jakoś mam wątpliwości czy to aby dobra
metoda. Może pojawi się na forum jakaś mama-stomatolog albo ktoś się już
spotkał z taką sytuacją i mi coś poradzi?
Obserwuj wątek
    • dorotka.marcelek Re: ząb ma się psuć? 06.07.05, 21:49
      Witaj, mój trzylatek też tak miał i teraz jest z dużą dziurą w ząbku. Pani
      dentystka wytłumaczyła nam że ta dzira ma zostać otwarta aby gazy się tam
      gromadzące miały swobodne ujście(bo inaczej się gromadzą i dlatego boli).
      Dlatego że mały ma dopiero trochę ponad trzy latka to Pani mówiła tez że nie
      należy go usówać aby szczęka rozwijała się wraz z odpowiednim miejscem na stały
      ząb, aby nie było mu później zbyt ciasno. Było to ponad 2 miesiące temu i od
      tamtej pory mały się już nie skarży na ząbka tylko czasem zapomina że musimy
      dokładnie umyć resztki jedzonkasmile
      • beata9919 Re: ząb ma się psuć? 07.07.05, 08:28
        Cześć,
        dziękuję. Teraz lepiej rozumiem o co chodzi.
        Pozdrawiam.
    • 5_monika Re: ząb ma się psuć? 07.07.05, 08:44
      moje dziecko też miało próchnicę w zębie mlecznym.Przycięcie korzeni nic nie
      dało, zaczął znów pobilewać.Pani doktor powiedziała że kanałowo się mleczków
      nie leczy i usunęła zęba.Później już było po problemie, stałe wyrosły w tym
      miejscu prawidłowo.Było to chyba 2 lata temu.
      Pozdrawiam.
    • szlapus1 Re: ząb ma się psuć? 07.07.05, 11:27
      Hej tu mama stomatolog, z tymi mleczakami to jest tak- jak mala dziurka to sie
      boruje i plombuje, jak mimi leczenia bedzie zgorzel i opuchnie to otwiera sie
      zabek szeroko i tak zostawia a mamusie tylko po karzdym jedzeniu przeplukuja
      zabek woda ( strzykaweczka i zakrzywiona igielka) zeby sie nie zatkal i nie
      zaczal bolec znowu. ten zabek trzyma sie tak dlugo jak sie da no bo jak
      napisala poprzedniczka pobudza on szczeke i zuchwe do wzrostu- bardzo wazne nie
      usuwac no chyba ze dziecko ma temperature i zle sie czuje to wtedy trzeba i
      czasami daje sie antybiotyk..z przednimi zabkami to jest tak ze jak mozna to
      sie leczy ale glownie sa juz tak popsute ze maluje sie je specjalnym
      impregnatem 5x kazdego tygodnia i powtarza 3x w roku nazywa sie to impregnacja
      lub potocznie lapisowanie bo robi sie to azotanem srebra i plynem lugola- robia
      sie wtedy czrne no ale coz to hamuje prochnice. aha a jak zrobi sie w nich
      zgorzel to sie je otwiera - i tak zostawia. czasami przedtem sie je zatruwa
      zeby nie bolaly przy otwieraniu. no to wszystko mysle ze nie zanudzilam.
      przede wszystkim pamietajcie dziewczyny Zeby mleczne sie leczy!!!!!!!!!!nie
      dajcie wcisnac sobie kitu ze nic a nic sie z nimi nie robi ja jestem z Poznania
      i mimo ze mamy tu akademie to sa lekarze ktorzy tak mowia
      • beata9919 Re: ząb ma się psuć? 07.07.05, 15:27
        Dziękuje bardzo bardzo za wszelkie wyjaśnienia. Tak sobie myślałam, żę pewnie
        nasza dentystka ma swoje powody żeby robić w zębie dziurę i tak go zostawiać,
        ale mało się mi to kojarzyło z wizytą u dentysty.
        Teraz będę mu dokładnie płukać ten ząbek po jedzeniu. Dziury na szczęście nie
        widać bo to ząb z tyłu ostatni trzonowy.
        Dziękuję za wszystkie wypowiedzi. Pozdrawiam
        • antonina_74 Re: ząb ma się psuć? 18.11.05, 20:14
          Podciągnę do góry bo interesuje mnie to płukanie - syn ma właśnie tak
          rozwiercony ząb, i lekarz nic nie wspominał o żadnym płukaniu strzykawką tylko
          że ma tak zostać jak jest aż wypadnie - to czwórka więc pewnie wypadnie za 3,4
          lata (syn ma 6 lat) - jak dokładnie to płukanie ma wyglądać? Po każdym
          jedzeniu?
          • dzidziamamusi Re: ząb ma się psuć? 18.11.05, 21:00
            Na temat leczenia otwartego mozna przeczytac tutaj:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=577&w=31774745&v=2&s=0
            Na wszelki wypadek skonsultuj synka u innego dentysty. Może jednak będzie mozna
            przeleczyc ząb kanałowo i go zamknąć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka