gosiap10 15.07.05, 16:47 Powinnam chyba tez dopisac i przed... bo za 3 tygodnie ruszamy do sanatorium Lesny Ludek w Polanicy Zdroju. Duzo dzisiaj podopisywalam na forum, ale i duzo nowych osob tu znalazlam. Witam Was wszystkich goraco. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewelia5 Re: Witam po wakacjach 15.07.05, 18:50 Witaj Gosiu Niestety w tym roku wakacji nie mamy. Ale miło słyszeć że ktoś je ma. Zapewne udały się świetnie . Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
basikrzy Re: Witam po wakacjach 15.07.05, 23:14 Miło powitać. Może jakieś fotki? My dopiero się wybieramy za trzy tygodnie nad jezioro. Mam nadzieję, że pogoda dopisze. Pozdrawiamy gorąco. BmB Odpowiedz Link Zgłoś
asiajulk Re: Witam po wakacjach 15.07.05, 23:40 Witaj Gosiu, mnie też dość długo nie było, zwykle zaglądałam codziennie, teraz po tak długim czasie trudno mi to ogarnąć Odpowiedz Link Zgłoś
anfido Re: Witam po wakacjach 16.07.05, 07:19 Co niektórzy mówią, że ja mam ciągle urlop - jestem na wychowawczym i "siedzę" z chłopakami w domu, ale z niecierpliwością czekam na wyjazd z Adasiem do sanatorium. Gosiu, pozdrawiam i nie mogę się już doczekać spotkania. Co do zdjęć z wakacji, to może można by było zrobić jakąś podstronkę na stronie Funduszu i aby każdy chętny mógł tam umieścić zdjęcia z wakacji swoich dzieci, tak, aby inni rodzice widzieli, że nie tylko zdrowe dzieci potrafią się dobrze bawić, ale że również dzieci z wadami serca i chorobami serca świetnie sobie radzą i zupełnie niczym nie różnią się od swoich rówieśników. Odpowiedz Link Zgłoś
gosiap10 Re: Witam po wakacjach 16.07.05, 14:35 Aniu, Z tymi zdjeciami to swietny pomysl. Rozmawialysmy juz o tym z Dina. Tylko, ze w chwili obecnej byloby to troche skomplikowane. Bo chociaz Wy tego nie widzicie, wiele osob pracuje teraz nad nowa strona. Bedzie nowa grafika i sporo nowych informacji dot. Funduszu i wad serca. Ale mysle, ze jak tylko skonczymy (licze, ze uda nam sie to do konca lipca) to wprowadzimy zdjecia. Dam Wam znac jak tylko to bedzie mozliwe. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
basikrzy Re: Witam po wakacjach 16.07.05, 18:56 czy może będzie nowe oblicze forum? widziałam kilka takich fajnie "zorganizowanych" z podziałem na rozdziały i pod nie podpięte tematy, a w nich wątki tak, aby pewne ważne kwestie nie uciekały i aby dany wątek można było tak długo ciągnąć, jak wielu jest użytkowników. wtedy też zbieranie informacji byłoby czytelniejsze (zwłaszcza dla nowych forumowiczów). Tylko że tamte nie były w Gazecie, więc nie wiem jak to wygląda technicznie. Jeszcze raz pozdrawiam. Baśka Odpowiedz Link Zgłoś
ewelina1122 Re: Witam po wakacjach 17.07.05, 08:18 mam pytanie do ciebie ...tez zalatwialam sanatorium dla mojej malej z powodow serduszka i neurologicznych ale nie zakwalifikowano nas przyslali mi odmowe od ktorej nie ma odwolania, nie wiem dlaczego? przeciez tak male dzieci jak moja kornelia jezdza do sanatorium przeciez! a jak Ty to zalatwialas i jesli moge wiedziec co napisal lekarz na skierowaniu? dzieki za info pozdrawiam ewelina Odpowiedz Link Zgłoś
gosiap10 Re: Witam po wakacjach 18.07.05, 00:38 Ewelino, Ja nie mieszkam w Polsce, wiec nie moge Ci pomoc. Kiedy dowiedzialam sie od dziewczyn, ze Wy mozecie miec skierowanie do sanatorium (byl kiedys taki watek - poszukaj) to spytalam nasza pania kardiolog, czy Marta tez nie moze go dostac. Wypisala mi wszystkie papiery z uzasadnieniem i luksemburska kasa chorych dala mi zgode (formularz E112) na Polanice Zdroj(ale tylko dlatego, ze w Luksemburgu nie ma zadnych sanatoriow dla dzieci). Mam byc rozliczana wg taryf polskich, czyli Marta za darmo, a ja pelnoplatna. Gdybys chciala wiecej informacji to podpytaj Anie (anfido). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
anfido Re: Witam po wakacjach 18.07.05, 07:14 Są 3 sposoby na załatwienie sanatorium. Albo przez NFZ, albo mając dziecko z orzeczeniem o niepełnośprawności przez Centrum Pomocy Rodzinie albo jedzie się do sanatorium zupełnie prywatnie i za wszystko płacisz. Ja w sumie samo sanatorium załatwiałam sobie sama, tzn. w ogóle znalazłam takie sanatorium dla dzieci z wadami i chorobami serca( w Polsce sa dwa - w Rabce i w Polanicy Zdrój), dowiedziałam się czy można tam pojechać z półtorarocznym dzieckiem, zarezerwowałam sobie termin w Leśnym Ludku i zaczęłam starać się o dofinansowanie z Centrum Pomocy Rodzinie, które znajduje się przy orzecznictwie. Złożyłam wniosek i po miesiącu przyznano mi takie dofinansowanie. Za Adasia nie będę płacić nic,a za siebie będę musiała trochę dopłacić, ale nie będzie to już tak dużo jakbym miała jechać zupełnie prywatnie. Oprócz tego w Centrum wyrobiłam Adasiowi legitymację, która uprawnia opiekuna do znizki 78% na przejazdy komunikacją ( ale tylko wtedy gdy jedzie się właśnie do sanatorium, na badania, do szkoły, przedszkola itp.). Jakbyś miała jakieś jeszcze pytania to pisz lub dzwoń ( tel. 0-888-289-322). Odpowiedz Link Zgłoś
ewelina1122 Re: Witam po wakacjach 19.07.05, 08:07 hej1 mamy orzeczenie o niepelnosprawnosci! wiec oi co mam prosic w centrum ? jakis formularz czy skladac prosbe o dofinansowanie? czy zalatwic termin a potem z dokumentem tam isc? czy masz namiary na sanatorium? jak to zalatwic i czy dlugo sie czeka? dzieku za info1 pozdrawiam ewelina Odpowiedz Link Zgłoś
anfido Re: Witam po wakacjach 19.07.05, 15:36 Musisz iść do Centrum Pomocy Rodzinie. Tam dostaniesz wniosek i druk do wypełnienia u lekarza pierwszego kontaktu. Trzeba tez podać wysokość dochodów. Po złożeniu wniosku czeka się około miesiaca na odpowiedź. Przynajmniej tak było w moim przypadku. Miejsce w sanatorium zarezerwowałam sobie wczesniej i jak tylko dostałam dofinansowanie to wysłali wszystki dokumenty Adasia do Leśnego Ludka. namiary na sanatorium : Zespół Sanatoriów Dziecięcych "Leśny Ludek" Sp. z o.o. ul. Dębowa 14 52-320 Polanica Zdrój tel. (0-74) 8681-553 tel. (0-74) 8690-023 fax. (0-74) 8690-023 INTERNET: www: www.lesnyludek.ta.pl e-mail: lesnyludek@ta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
dorek3 Re: Witam po wakacjach 20.07.05, 10:35 Aniu, Czy czas pobytu jest jakoś narzucony np. standartowe 2 tygodnie? Czy dla Adasia będą jakieś zabiegi. Jedziecie tam całą rodzinką czy tylko Ty z synkiem? Odpowiedz Link Zgłoś
anfido Re: Witam po wakacjach 20.07.05, 16:27 Nie wiem czy będą jakieś zabiegi dla Adasia. Przy wyjeździe komercyjnym wliczone są 3 zabiegi dla dziecka. Nie wiem jak będzie w naszym przypadku, jak wyjazd jest dofinansowany z PFRON-u. Wiem na pewno, że przy wyjeździe finansowanym przez PFRON turnus rehabilitacyjny trwa 2 tygonie. Normalny turnus dla opiekuna z dzieckiem trwa 3 tygodnie. Niestety ze względu na finanse jadę tylko z Adasiem. Chciałabym z całą rodzinka, ale w tym roku to się nie udało. Odpowiedz Link Zgłoś
laura14 Re: Witam po wakacjach 21.07.05, 10:53 Anfido, piszesz, ze jedziecie do Lesnego Ludka z poltorarocznym dzieckiem. A ja dzwonilam do tego sanatorium i powiedzieli mi, ze przyjmuja dzieci od trzeciego roku zycia. pozdr. laura Odpowiedz Link Zgłoś
anfido Re: Witam po wakacjach 21.07.05, 17:47 Każde dziecko , które często choruje , nie tylko takie, które ma orzeczenie o niepełnosprawności ma prawo pojechać raz w roku do sanatorium. Ja jadę na tzw. turnus rehabilitacyjny ogólnousprawniający. Jak ja dzwoniłam i powiedziałam, że mały ma półtora roku i że będę miała dofinansowanie z PFRON-u to mi powiedzieli, że nie ma problemu i zapisali mnie na turnus dla matek z dziećmi. Jeżeli chodzi o dzieci od lat 3, chodzi tu chyba o to, że takie właśnie dzieci i starsze są przyjmowane na oddział szpitalny sanatorium. Odpowiedz Link Zgłoś