Dodaj do ulubionych

wędrujące jąderko

16.07.05, 22:15
czy któraś z mam ma lub miała podobny problem i może podzielić się
doświadczeniami.martwię się tym.pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • kata123 Re: wędrujące jąderko 17.07.05, 00:27
      nic nie napisałaś o wieku dziecka, bo co roku mają prawo wędrować. potem trzeba
      dowiedzić chirurga.
      • ola31121982 Re: wędrujące jąderko 17.07.05, 10:55
        kubus ma 2,5 miesiąca
    • berem Re: wędrujące jąderko 17.07.05, 11:45
      Witam
      Zapraszamy
      www.wadyukladumoczowego.poo.pl/forum/portal.php
      Pozdrawiam
      Beata
    • gandzia4 Re: wędrujące jąderko 17.07.05, 14:35
      Ma prawo wędrować do końca drugiego roku życia, przeważnie przestają wędrować
      pod koniec pierwszego roku życia (tak mi mówił lekarz). U Oskara niestety nie
      przestały wędrować i w marcu miał zabieg chirurgiczny na jedno a teraz szykujemy
      się zrobić porządek z drugim (ma 3,5 roku). Skoro twój synek jest jeszcze malusi
      to nie masz powodu do zmartwienia, u większości chłopców oby wa się bez
      interwencji chirurgicznej, a i sam zabieg nie jest taki straszny.
      • arras-k Re: wędrujące jąderko 17.07.05, 20:44
        Wędrujące jądra

dr Piotr Albrecht 25-06-2004, ostatnia aktualizacja 25-06-2004 14:01

Podczas wizyty kontrolnej lekarz zdiagnozował u mojego dwuletniego synka
        wędrujące jądro. Zaobserwowałam, że jądra zstępują do worka podczas kąpieli,
        spania na brzuszku oraz gdy synek siedzi na nocniku. Chirurg powiedział, że
        należy trochę poczekać, a jeśli jądra nie zstąpią, wtedy dopiero podejmie się
        leczenie środkami farmakologicznymi lub wykona zabieg chirurgiczny. Co Pan by
        mi radził? Który sposób jest lepszy dla dziecka?

Jądra wędrujące, które pod wpływem ciepła schodzą do moszny, z reguły nie
        wymagają leczenia ani farmakologicznego, ani chirurgicznego, ponieważ w miarę
        jak się powiększają, same zstępują do moszny.

Stan taki, wbrew obawom wielu rodziców, nie wiąże się z niebezpieczeństwem
        niepłodności ani nowotworu. Radzę więc uzbroić się w cierpliwość i mam
        nadzieję, że wkrótce problem rozwiąże się sam. Jeśli jednak nadal sprawa ta
        będzie Panią dręczyć, to dla świętego spokoju pod kontrolą lekarza można
        zastosować leczenie hormonalne i podać małemu gonadotropinę kosmówkową.
        Skuteczność tej terapii jest tym większa, im dziecko młodsze, więc jeśli już
        zapadnie decyzja o leczeniu hormonalnym, to proszę go nie odkładać.
        kobieta.gazeta.pl/edziecko/1,56303,2149449.html

Niezstąpienie jąder (wnętrostwo)

Autor: lekarz medycyny Agnieszka BILSKA; Konsultacja: dr Piotr Albrecht 01-05-
        2004, ostatnia aktualizacja 20-02-2003 13:51

- brak jednego lub obu jąder w mosznie. Między 7. a 9. miesiącem życia
        płodowego jądra schodzą z jamy brzusznej, gdzie dotychczas się znajdowały, do
        moszny.

Chłopiec powinien urodzić się z obu jądrami w mosznie, jednak u ok. 4 procent
        maluchów donoszonych i dość często u wcześniaków nie ma w mosznie jednego lub
        dwóch jąder.

Przyczyną takiego stanu rzeczy są albo zaburzenia hormonalne u matki, albo
        niedorozwój samego jądra lub jakaś przeszkoda na drodze jego wędrówki. Nie
        należy się tym martwić, gdyż u większości dzieci jądro zstępuje na swoje
        miejsce w ciągu pierwszego roku życia.

Jeżeli jednak tak się nie stanie, trzeba koniecznie udać się z dzieckiem do
        lekarza. Nie wolno z tym zwlekać, gdyż jądro znajdujące się w brzuchu lub
        pachwinie narażone jest na urazy, przebywa w zbyt wysokiej dla siebie
        temperaturze i jego komórki ulegają uszkodzeniu.

W leczeniu stosuje się leki hormonalne i zabieg operacyjny. Operację
        sprowadzenia jądra do moszny przeprowadza się zwykle już w 2. roku życia, by w
        niezstąpionym jądrze nie zdążyły zajść niekorzystne zmiany.

Chłopcy, których jądra są lub były niezstąpione, rozwijają się prawidłowo,
        ponieważ jądra te produkują normalną ilość męskich hormonów.

Uwaga! Jądra w mosznie trzeba szukać bardzo uważnie, gdyż dziecko może mieć
        tzw. jądro wędrujące. Przy dotknięciu moszny lub pod wpływem zimna jądro
        przemieszcza się do pachwiny i nie jest wyczuwalne. Najlepiej więc badać
        malucha zrelaksowanego, w ciepłej kąpieli. Gdy jądra urosną, "wędrowanie"
        minie.
        kobieta.gazeta.pl/edziecko/1,54938,1335574.html
        • ola31121982 Re: wędrujące jąderko 17.07.05, 22:45
          dzięki dziewczyny za pomoc

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka