ola31121982 16.07.05, 22:15 czy któraś z mam ma lub miała podobny problem i może podzielić się doświadczeniami.martwię się tym.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kata123 Re: wędrujące jąderko 17.07.05, 00:27 nic nie napisałaś o wieku dziecka, bo co roku mają prawo wędrować. potem trzeba dowiedzić chirurga. Odpowiedz Link Zgłoś
berem Re: wędrujące jąderko 17.07.05, 11:45 Witam Zapraszamy www.wadyukladumoczowego.poo.pl/forum/portal.php Pozdrawiam Beata Odpowiedz Link Zgłoś
gandzia4 Re: wędrujące jąderko 17.07.05, 14:35 Ma prawo wędrować do końca drugiego roku życia, przeważnie przestają wędrować pod koniec pierwszego roku życia (tak mi mówił lekarz). U Oskara niestety nie przestały wędrować i w marcu miał zabieg chirurgiczny na jedno a teraz szykujemy się zrobić porządek z drugim (ma 3,5 roku). Skoro twój synek jest jeszcze malusi to nie masz powodu do zmartwienia, u większości chłopców oby wa się bez interwencji chirurgicznej, a i sam zabieg nie jest taki straszny. Odpowiedz Link Zgłoś
arras-k Re: wędrujące jąderko 17.07.05, 20:44 Wędrujące jądra dr Piotr Albrecht 25-06-2004, ostatnia aktualizacja 25-06-2004 14:01 Podczas wizyty kontrolnej lekarz zdiagnozował u mojego dwuletniego synka wędrujące jądro. Zaobserwowałam, że jądra zstępują do worka podczas kąpieli, spania na brzuszku oraz gdy synek siedzi na nocniku. Chirurg powiedział, że należy trochę poczekać, a jeśli jądra nie zstąpią, wtedy dopiero podejmie się leczenie środkami farmakologicznymi lub wykona zabieg chirurgiczny. Co Pan by mi radził? Który sposób jest lepszy dla dziecka? Jądra wędrujące, które pod wpływem ciepła schodzą do moszny, z reguły nie wymagają leczenia ani farmakologicznego, ani chirurgicznego, ponieważ w miarę jak się powiększają, same zstępują do moszny. Stan taki, wbrew obawom wielu rodziców, nie wiąże się z niebezpieczeństwem niepłodności ani nowotworu. Radzę więc uzbroić się w cierpliwość i mam nadzieję, że wkrótce problem rozwiąże się sam. Jeśli jednak nadal sprawa ta będzie Panią dręczyć, to dla świętego spokoju pod kontrolą lekarza można zastosować leczenie hormonalne i podać małemu gonadotropinę kosmówkową. Skuteczność tej terapii jest tym większa, im dziecko młodsze, więc jeśli już zapadnie decyzja o leczeniu hormonalnym, to proszę go nie odkładać. kobieta.gazeta.pl/edziecko/1,56303,2149449.html Niezstąpienie jąder (wnętrostwo) Autor: lekarz medycyny Agnieszka BILSKA; Konsultacja: dr Piotr Albrecht 01-05- 2004, ostatnia aktualizacja 20-02-2003 13:51 - brak jednego lub obu jąder w mosznie. Między 7. a 9. miesiącem życia płodowego jądra schodzą z jamy brzusznej, gdzie dotychczas się znajdowały, do moszny. Chłopiec powinien urodzić się z obu jądrami w mosznie, jednak u ok. 4 procent maluchów donoszonych i dość często u wcześniaków nie ma w mosznie jednego lub dwóch jąder. Przyczyną takiego stanu rzeczy są albo zaburzenia hormonalne u matki, albo niedorozwój samego jądra lub jakaś przeszkoda na drodze jego wędrówki. Nie należy się tym martwić, gdyż u większości dzieci jądro zstępuje na swoje miejsce w ciągu pierwszego roku życia. Jeżeli jednak tak się nie stanie, trzeba koniecznie udać się z dzieckiem do lekarza. Nie wolno z tym zwlekać, gdyż jądro znajdujące się w brzuchu lub pachwinie narażone jest na urazy, przebywa w zbyt wysokiej dla siebie temperaturze i jego komórki ulegają uszkodzeniu. W leczeniu stosuje się leki hormonalne i zabieg operacyjny. Operację sprowadzenia jądra do moszny przeprowadza się zwykle już w 2. roku życia, by w niezstąpionym jądrze nie zdążyły zajść niekorzystne zmiany. Chłopcy, których jądra są lub były niezstąpione, rozwijają się prawidłowo, ponieważ jądra te produkują normalną ilość męskich hormonów. Uwaga! Jądra w mosznie trzeba szukać bardzo uważnie, gdyż dziecko może mieć tzw. jądro wędrujące. Przy dotknięciu moszny lub pod wpływem zimna jądro przemieszcza się do pachwiny i nie jest wyczuwalne. Najlepiej więc badać malucha zrelaksowanego, w ciepłej kąpieli. Gdy jądra urosną, "wędrowanie" minie. kobieta.gazeta.pl/edziecko/1,54938,1335574.html Odpowiedz Link Zgłoś