Dodaj do ulubionych

szmery w serduszku

27.08.05, 10:53
Moze mi ktos doradzi.W wieku 6 m wysłuchano u mojego dziecka szmery ,pediatra
stwierdziła ze to nic strasznego i kazała czekac na moją prosbę dostalismy
skierowanie na morfologie wyszła b.dobrze.Teraz bylismy na szczepieniach ma
11 m i okazało się ze nadal je słychac.Pediatra tym razem stwierdził ze są
tak słabe ze mozna o nich zapomniec.Ja jednak cały czas mysle czy nie
powinnam skonsultowac tego z kardiologiem.Jak to jest ?Moze ktos wie
dziękuję
Obserwuj wątek
    • izia30 Re: szmery w serduszku 27.08.05, 14:02
      nawet trzeba sie skontaktowac z kardiologiem ten zleci EKG i echo i na 99%
      stwierdzi strune rzekoma.nic groznego.
    • irma1 Re: szmery w serduszku 27.08.05, 14:13
      Witaj Moje dziecko tez od urodzenia miało szmery.W wieku 5 lat zrobiono jej
      wszystkie badania i okazało sie ze wszystko ok. Czasami dzieci tak maja i
      wyrastaja z tego.Pomyśl czy Ty lub ktos z rodziny nie miał takich szmerów
      podobno są dziedziczne.Ale jezeli to cie martwi a nikt ci nie chce dać
      skierowania do kardiologa to warto iśc prywatnie zrobić echo serce , bedziesz
      spać spokojnie.Pozdrawiamsmile))
      • verdana Re: szmery w serduszku 28.08.05, 12:59
        Ja miałam szmery w sercu. Mam niedomykalność (minimalną ) zastawki mitralnej.
        Wada, której się nie leczy i o której mozna zapomnieć. Nie przeszkodziło mi to w
        trzech ciążach, trzech naturalnych porodach i w łazeniu po górach w moim dosyć
        podeszłym wieku.
        Do kardiologa nalezy iść. Denerwować się nie nalezy. Szmery w sercu to u dzieci
        bardzo czsta przypadłość.
        • patyczako Re: szmery w serduszku 28.08.05, 21:18
          szmery w serduszku to norma do 5-6 lat sa to tzw szmery rozwojowe pomimo tego
          trzeba je konsultowac z kardiologiem aby nie przeoczyc jakichs nieprawidlowosci
          • asia0001 Re: szmery w serduszku 29.08.05, 20:55
            mój synek ma 4,5 miesiąca i również ma szmery w serduszku, przez pediatrę
            uznane za naturalne, rozwojowe. do roku podobno najczęściej znikają. ale
            byliśmy u kardiologa, powiedział to samo, ale lepiej, jak dziecko zdiagnozuje
            specjalista. Poproś o skierowanie.
    • katisza Re: szmery w serduszku 29.08.05, 20:59
      bardzo dziękuję za pomoc
      • madzialena75 Re: szmery w serduszku 30.08.05, 09:00
        Koniecznie skonsultuj z kardiologiem, przyczyn może być baaardzo wiele.... My
        wczoraj bylismy z 2-letnim synkiem u pediatry-kardiologa ze względu na szmery
        nad serduszkiem (stwierdzone na bilansie 2-latka).Miał wykonywane echo serca.
        Okazało się, że ma strunę oraz dłuższą nic zastawki. Na razie nie stanowi to
        problemu, ale w przyszłosci (jeżeli komuś z rodziny to się zdarzyło czyli jest
        dziedziczne w tym przypadku)może z powodu tej nici wypadać zastawka serca. A
        strunę ma 50% populacji i nawet o tym nie wie i nie ma to żadnego znaczenia.
        pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka