Dodaj do ulubionych

Światowy Dzień Serca w Krakowie

03.09.05, 10:30
Witam wszystkich serdecznie i przekazuję informację odnośnie Dnia Serca.
Otóż we wrześniu, a dokładnie 24 – 25 (sobota i niedziela) z okazji Światowego
Dnia Serca Stowarzyszenie na Rzecz Dzieci z Wadami Serca Cor Infantis
organizuje II spotkanie na Rynku Głównym w Krakowie dla rodziców i dzieci
z wadami serduszek. Na spotkanie zostali również zaproszeni lekarze biorący
udział w leczeniu naszych dzieci. Przewidziane są liczne atrakcje i zabawy.
O dokładnym programie i miejscu spotkania dowiemy się w najbliższym czasie na
stronie Cor Infantis: www. serce-dziecko.pl.
Również na tej stronie zostanie zamieszczony formularz zgłoszeniowy dla
wszystkich zainteresowanych obecnością na spotkaniu. Zgłoszenia i pytania
można też kierować na numer tel.: 0602108717, 0609321448 (po godz. 18) oraz na
adres: kasia@da.pl.
Obserwuj wątek
    • mamamaksia1 Re: Światowy Dzień Serca w Krakowie 03.09.05, 23:39
      Witam serdecznie,bardzo chcemy przyjechać z mężem i synkiem na Dni Serca.
      Jeżeli mogłabyś mi powiedzieć (będziemy tam pierwszy raz), gdzie mamy się
      zgłosić i jak w ogóle wygląda organizacja tych dni, żebyśmy się wspólnie
      wszyscy spotkali, będę ogromnie wdzieczna. Czekam na odpowiedź, pozdrawiam
      serdecznie i mam nadzieję, że spotkamy się w Krakowie w jak najszerszym gronie.
      Magdalena , mama Maksia HLHS.
      • kingan75 Re: Światowy Dzień Serca w Krakowie 04.09.05, 13:21
        Bardzo się cieszę. Ja też będę pierwszy raz i mam nadzieję, że poznam
        wszystkich, ż którymi znam się tylko prze forum. Jak już napisałam, szczegóły w
        najbliższym czasie. Kontaktować możemy się telefonicznie - numery podane. Jeśli
        możecie to prześlijcie mi swoje namiary sms-em na nr: 609321448. Pozdrawiam i do
        zobaczenia.
        • dinar Re: Światowy Dzień Serca w Krakowie 04.09.05, 20:42
          W zeszłym roku w czasie swiatowych Dni Serca w Krakowie było ok. 30-40 rodzin z
          dziećmi operowanymi w Krakowie. Kliniki Kardiochirurgii i Kardiologii w
          Prokocimiu miały swoje stoisko na Rynku, wspomagane i zorganizowane w dużej
          mierze przez Stowarzyszenie "Cor Infantis", działające przy szpitalu w
          Prokocimiu.
          Przez 2 dni rodzice dzieci operowanych w Krakowie wraz z pielęgniarkami i
          lekarzami "obstawiali" stoisko na Rynku, rozdając ulotki i balony. Przy stoisku
          była wystawa ze zdjęciami dzieci operowanych w Krakowie, w w niedzielę w niebo
          poszybowało 450 baloników z helem symbolizujących liczbę operacji wykonywanych
          rocznie przez kardiologów z Prokocimia.
          Wzięliśmy udział w "spacerku zdrowia" wokół Rynku, nasze dzieci miały
          naklejki "Mam naprawione serce". Poza tym w sobote w restauracji na terenie
          szpitala odbyło sie spotkanie rodziców i dzieci z lekarzami. W niedzielę w
          czasie części oficjalnej na Rynku weszliśmy na scenę i podziękowaliśmy lekarzom
          za uratowanie zycia naszych dzieci.
          Była to równiez pierwsza akcja powstałego we wrześniu ubiegłego roku Funduszu
          na Rzecz Dzieci z Wadami Serca. Jest to organizacja założona przez rodziców
          dzieci z wadami serca (operowanych nie tylko w Krakowie), ogólnopolska i
          niezależna od ośrodków medycznych.Naszym celem jest dotarcie do jak największej
          liczby rodziców dzieci z wadami serca - staramy się pomagac w nawiązywaniu
          kontaktów między rodzicami dzieci, które mają tę samą wade, są leczone w
          różnych ośrodkach, mieszkaja w różnych regionach Polski. Kładziemy nacisk
          również na informowanie o możliwosciach leczenia skomplikowanych wad serca w
          Polsce i o roli diagnostyki prenatalnej - wada wykryta w czasie badania USG
          daje dużo większe szanse na wyleczenie.
          Tym razem również bedziemy w Krakowie - zaprosił nas do udziału w przygotowaniu
          Dni Serca pan Profesor Edward Malec.
          Na naszej stronie internetowej www.sercedziecka.org.pl niedługo pojawi się
          relacja z ubiegłego roku, jeśli chcecie obejrzec kilka zdjęć z zeszłorocznych
          Dni Serca wejdźcie w portrety dzieci/Jakub HLHS.
          Pozdrawiam i do zobaczenia w Krakowie
          Dina Radziwiłłowa
          Przewodnicząca rady Funduszu na Rzecz Dzieci z Wadami Serca
          mama Szymona, HLHS, po 3 operacjach w Krakowie (jest w portretach dzieci na
          stronie)
          tel. 0605882082, e-mail: dina.radziwill@sercedziecka.org.pl
        • dinar Re: Światowy Dzień Serca w Krakowie 04.09.05, 20:50
          zapomnialam napisac, ze strona internetowa Funduszu na Rzecz Dzieci z Wadami
          Serca ma adres www.sercedziecka.org.pl
          pozdrawiam
          dina
    • stefcianna Re: Światowy Dzień Serca w Krakowie 05.09.05, 21:31
      Kasiu postaram się przyjechać... no może nie w sobotę ale w niedzielę. U mnie
      na razie spokojnie, kontrolę mam 14 u Kordona. Całuję Was wszystkich pa.
      Ania z Emilką.
    • edytek1909 Do Dinar 07.09.05, 07:53
      Dina.
      Niestety w Poznaniu nie uda nam sie zorganizować Dni Serca dla dzieci a to z
      takiej przyczyny , że prof.Wojtalik wyjeżdz na zjazd kardiochirurgów do
      Barcelony 24-8.Takze przykro mi.Sami bez niego to raczej nie wypromujemy
      kardiochirurgii dzieciecej w Poznaniu.Pozdrawiam Was i łącze sie 24 z Wami
      myślami
      Edyta Duma
      • dinar Re: Do Dinar 07.09.05, 13:05
        Edytko, dzieki za infromacje. To trudno, może w przyszłym roku sie uda. My
        będziemy na pewno w Krakowie i Warszawie, a moze też w gdańsku i w Łodzi -
        sprawy w toku. Jak cos bedzie wiadomo dokładnie, podamy infromacje na Forum.
        pozdrawiam
        dina
    • gosiap10 Skasowane posty 08.09.05, 15:52
      Moge Was tylko goraco przeprosic, ze staliscie sie swiadkami bezsensownej
      dyskusji, ktora pojawila sie w tym watku w ciagu ostatnich dwoch dni.
      Dlatego dla dobra nas wszystkich postanowilam usunac wszystkie posty, ktore nie
      dotycza obchodow Dni Serca.

Arv123 - wyciagam reke do zgody. W tym wszystkim, chyba oboje troche sie
      zagalopowalismy. Wierze w Twoje dobre intencje i ufam, ze Ty wierzysz w moje.
      Podejmijmy wiec wspolne dzialania sluzace dzieciom z wadami serca. Moj adres
      kontaktowy gosiap@pt.lu
      • arv123 Dodatkowe informacje 09.09.05, 11:10
        Dyskusję wywołałem ja i to ja za nią przepraszam.

Przy okazji usuwania postów wypadło jednak parę ważnych informacji, które
        pozwolę sobie przywrócić.

Podczas obchodów Dni Serca w Krakowie promowana będzie Akcja Odnowy Intensywnej
        Terapii Kardiochirurgii Dziecięcej na Prokocimiu.
        Szpital znadjuje się w bardzo trudnej sytuacji, kto był ten wie jakie tam panują
        warunki. Możliwa jest adaptacja nowych pomieszczeń, co pozwoli zwiększyć liczbę
        pacjentów, którym ekipa prof. Malca będzie mogła pomagać. Brzęk każdej zebranej
        złotówki zamieni się w stukanie małych naprawionych serduszek.

Osoby, które zechcą wspomóc akcję mogą zapoznać się ze szczegółami na stronie
        www.serce-dziecko.pl (niestety wciąż w trakcie tworzenia)
        lub zgłosić się na miejscu do osób wpółpracujących ze stowarzyszeniem Cor Infantis.

Do zobaczenia,

---
        Arv.
        • dinar program Dni Serca w Krakowie 15.09.05, 11:47
          Witam, oto program Dni Serca w Krakowie

SPOTKAJMY SIĘ przy stoisku Kliniki Kardiochirurgii na Rynku!
          Będziemy rozdawać ulotki, balony, słodycze i kolorowanki dla dzieci. Mamy
          nadzieję zwrócić w ten sposób uwagę ogółu społeczeństwa na problem dzieci
          rodzących się z wrodzonymi wadami serca oraz uświadomić możliwości powrotu do
          zdrowia, jakie daje im współczesna medycyna.

PROGRAM OBCHODÓW ŚWIATOWEGO DNIA SERCA
          niedziela 25 września 2005
          Tegoroczne hasło obchodów "Zdrowa waga, zdrowa kondycja".

W tym roku centralne obchody Światowego Dnia Serca w Polsce odbędą się w
          Krakowie. Organizatorzy zaplanowali na ten dzień liczne spotkania i imprezy,
          które będą trwały w godz. 10:00 – 17:00 na Rynku Krakowskim. Zaproszonych
          zostało wielu wybitnych gości ze świata medycyny, artystów i redaktorów.
          Licznie będą reprezentowani przedstawiciele Kościoła i administracji
          państwowej.

Na Rynku ustawione zostaną "namioty medyczne", gdzie wszyscy będą mogli
          skorzystać z bezpłatnego pomiaru ciśnienia i oznaczenia poziomu cholesterolu
          oraz uzyskać porady kardiologiczne - udział zapowiedziało ponad 300 lekarzy,
          pielęgniarek i techników medycznych.

Obchody zapoczątkuje symboliczne zapalenie pulsującego, czerwonego serca na
          Wieży Ratuszowej oraz fanfary Orkiestry Garnizonu.

Istotne dla nas punkty programu to:

10.45-11.00 – „spacerek zdrowia” wokół Rynku, na który zapraszamy wszystkich
          rodziców z dziećmi. Byśmy lepiej mogli wyróżniać się w tłumie przygotowujemy
          dla dzieci i rodziców plakietki z napisami (do wyboru) – dzieci: „Mam
          naprawione serce” lub „Mam chore serce”; rodzice: „Moje dziecko ma naprawione
          serce” lub „Moje dziecko ma chore serce”. Będą również balony i transparenty.

11.00 - 12.25 – występy artystów, a dla nas okazja do rozmów i lepszego
          poznania się

12.25 – na scenie wystąpią Prof. dr hab. med. Edward Malec – szef Kliniki
          Kardiochirurgii Dziecięcej i Doc. dr hab. med. Andrzej Rudziński – szef Kliniki
          Kardiologii Dziecięcej szpitala w Krakowie-Prokocimiu.

Podczas całych obchodów Dnia Serca przy stoisku Kliniki Kardiochirurgii
          Szpitala Dziecięcego w Krakowie-Prokocimiu dyżurować będą na zmianę
          przedstawiciele Rady Funduszu na Rzecz Dzieci z Wadami Serca: Dina
          Radziwiłłowa – mama Szymona, Justyna Pytel - mama Pawełka, Beata Kulesza - mama
          Ani, Małgosia Pawłowska - mama Marty i Wojtek Król - tata Kubusia.

Więcej na temat programu obchodów w Krakowie szukaj na stronach:
          Funduszu na Rzecz Dzieci z Wadami Serca
          Stowarzyszenia na Rzecz Dzieci z Wadami Serca „Cor Infantis”, które planuje
          m.in. spotkanie rodziców i dzieci z wadami serca z lekarzami z krakowskiego
          szpitala w sobotnie popołudnie
          Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego – oddział krakowski
          Narodowego Funduszu Zdrowia - Małopolski Oddział Wojewódzki

Czekamy na Was!Do zobaczenia!
          Dina Radziwiłłowa
          Przewodnicząca Rady Funduszu na Rzecz Dzieci z Wadami Serca

• kingan75 Re: Światowy Dzień Serca w Krakowie 23.09.05, 15:51
      Informuję wszystkich zainteresowanych, którzy przyjadą na Światowy Dzień Serca
      do Krakowa, że w sobotę po imprezie na Rynku Głównym spotykamy się o godz. 17 w
      Restauracji Gawęda w Szpitalu w Prokocimiu oraz że noclegi zarezerwowane są w
      akademikach Wydziału Farmacji pawilon A w Prokocimiu w cenie 15 zł.
      Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka