kasikc1 08.09.05, 18:54 Cześć, jestem mama JUli 13 m. AMm problemy z tarczycą i jak się urodziła robiłam jej tsh, czy zrobić ponownie? jak się objawia u takich dzieciaczków chora tarczyca, moze sa takie mamy które to wiedzą? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
izabela1976 Re: tarczyca u dziecka? 09.09.05, 10:50 Tzn. Ty masz problemy z tarczycą i dlatego robiłaś małej badania? Jeśli badania były dobre to chyba nie trzeba znów ich robić. Zresztą jak chcesz możesz je zrobić np. przy badaniu morfologii itp, bo tak specjalnie kłuć dziecko to chyba nie trzeba. Możesz też zapytać pediatry co o tym sądzi? Mój synek jako noworodek miał problemy z tarczycą i od tamtej pory jesteśmy pod stałą opieką endokrynologa. Badania wykonujemy co trzy mieciące, mimo że wyniki są cały czas dobrze. Pod tą opieką zostaniemy przynajmniej do 3 r.ż. Przez pierwsze trzy lata życia rozwija się u dziecka układ nerwowy a hormony tarczycy wpływają na jego rozwój. Odpowiedz Link Zgłoś
kaja2071 Re: tarczyca u dziecka? 09.09.05, 21:08 na pocieszenie powiem ci ze ja odziedziczylam po mamie problem tarczycy Od zawsze do 16 roku zycia miala problemy, bylam pod stala opieka endokrynologa. Teraz mam 24 lata, 8 miesiecxznego synka, i wszystko jest ok. Moja lekarka (jestem z Gdanska) 0d samego poczatku mowila ze w 90% z "problemu" tarczycy sie wysrasta,gdyz podloze problemu lezy w hormonach, ktore reguluja sie dopiero gdy czlowiek dojrzeje. W moim wypadku sie sprawdzilo, czego zycze i tobie. pzdrawiam kaja Odpowiedz Link Zgłoś