ela1975 13.09.05, 18:29 Janek ma 3,5 roku i chodzi już do przedszkola, ma straszne problemy z kolorami nie odróżnia żadnego koloru na ten sam za każdym razem mówi inaczej. Czy to daltonizm? To można leczyć? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dorotakatarzyna Re: daltonizm 14.09.05, 10:54 Myślę, że jeszcze jest za mały żeby mówic o daltonizmie. Pamiętam, jak martwiłam się, gdy mój czteroletni syn nie rozróżniał kolorów, ciągle się mylił. Potem się nauczył, jest wszystko ok. A swoją drogą mało znam dzieci w tym wieku, które by rozróżniały kolory. Odpowiedz Link Zgłoś
ela1975 Re: daltonizm 14.09.05, 13:10 A ja znam tez sporo dzieci w Jasia wieku i wszystkie rozróżniają dlatego zapytuje Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: daltonizm 14.09.05, 14:01 Mozna to zbadać w inny sposób. Sa specjalne plansze do badania daltonizmu - rysunki na nich są wykonane tak, aby mogli je zobaczyć tylko ludzie, rozrózniający kolory. Możesz iść do okulisty i poprosić o badanie. W domu mozesz je zrobic stosunkowo prosto. Narysuj np. zielonego misia z niebieska kokardką, czerwoną sukienkę z zielonymi guzikami itd. ale tak, by kokardka czy guziki nie były niczym obrysowana, a tylko w innym kolorze. Jesli dziecko wskaze kokardkę czy guziki, to znaczy, ze nie jest daltonistą, tylko mylą mu sie nazwy kolorow - do czego ma jeszcze prawo. Jeśli nie bedzie w stanie zauwazyć plam innego koloru na tle - wtedy do lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś