isia_50 28.09.05, 10:00 Mój 2 tygodniowy synek ma straszny katar (zaczął się w nocy). Co kichnie wydmuchuje straszne ilości kataru. Nie ma temperatury. Jak można ulżyć takiemu maluchowi w katarze? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lilian_ka Re: Katar u noworodka co robić? 28.09.05, 10:01 zakraplac sol fizjologiczną, klasc na brzuszku zeby splywalo, odciągac Fridą Odpowiedz Link Zgłoś
edytafg1 Re: Katar u noworodka co robić? 28.09.05, 10:03 Psikac do nosa sterimarem (woda morska), posmarowac klatke piers i plecy na noc pilmexem baby (ale jest od 6 mies- musialbys sie skonsultowac z lekarzem), smarowc pod nosem mascia majerankowa. Odpowiedz Link Zgłoś
mex6 Re: Katar u noworodka co robić? 28.09.05, 10:12 Mój synek gdy miał dwa tygodnie również przechodził katar. Stosowałam spray homeopatyczny Euphorbium compositum S- ale sól fizjologiczna też jest dobra ( i tania). Ale pani doktor poleciła mi zakrapiać nosek małego moim mlekiem- to naturalny antybiotyk - byłam w szoku, ale zastosowałam się do zaleceń i pomogło- katar szybko minął. Jeżeli masz pokarm to zakrapiaj kilka razy dziennie. Jeżeli są problemy z oczkami- łzawienie, lekkie ropienie, to mleko matki jest również rewelacyjne- sprawdziłam. Odpowiedz Link Zgłoś
madi30 Re: Katar u noworodka co robić? 28.09.05, 10:06 oczyszczaj nosek fridą, zakraplaj np. solą fizjologiczną. takie maleństwa bardzo często maja katar i to nie związany z chorobą. mój synek tak miał do 3 m- ca. zadbaj, aby pomieszczenie w którym przebywa, zawsze bylo przewietrzone, czyste i nawilżone. aby wydzielina nie spływała do gardła możesz połozyc maluszkowi cos pod materać, żeby główka była troszeczkę wyżej od nóżek. nic więcej nie poradzisz, jak będzie troszkę starszy zakup nasivin dla niemowlaków - brdzo pomaga. Odpowiedz Link Zgłoś
isia_50 Re: Katar u noworodka co robić? 28.09.05, 10:41 Dziękuję Wam bardzo, już wysłałam męża do apteki. Odpowiedz Link Zgłoś
nicole1 Re: Katar u noworodka co robić? 28.09.05, 11:27 Najlepsza jest sól fizjologiczna bo nie podrażnia śluzówki nosa. Ale jeśli dziecko ma naprawdę duuuży katar to należy użyć kropelek np NESIVIN BABY. Do tego zalecam jeśli masz nawilżacz powietrza, jeśli nie to powiesić mokrą pieluchę tetrową na łóżeczku to ułatwia oddychanie. Gruszki nie polecam gdyż wiem z doświadczenia że to baardzo nie miłe a i dziecko wrzeszczy że szkoda słów, ale ejśli u Ciebie jest inaczej to użyj. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
olencia Re: Katar u noworodka co robić? 28.09.05, 12:22 kup wode morksa dla niemowlat, jest naprawde super (koszt ok 20pln) to nie jest w postaci kropli tylko do noska wpada delikatna mgielka,a po minucie wyciagnac grucha, nam pomoglo po tygodniu i katar znikl. Odpowiedz Link Zgłoś