Dodaj do ulubionych

duzy apetyt, obfite wyproznienia-dziecko b.szczupl

10.10.05, 02:35
Drogie Mamy, moze mialyscie podobny problem.

Moja corcia ma juz prawie 3 lata. Wazy 12 kg.
Ma bardzo duzy apetyt, je bardzo duzo. 2-3 razy dziennie robi ogromna kupe.
Kupa jest dziwna - niby sformowana, ale w wodzie rozpada sie na taka
zawiesine, tak jakby brakowalo jej spoiwa. Czesto widac niestrawione
jedzenie.
Mala jest szczupla, drobna i lekka. Bardzo zwinna i dobrze rozwinieta.

Jest tak wlasciwie od poczatku, zawsze duzo jadla, i duzo kupkala.

Moze ona nie wchlania pokarmu? Nie robilam jej badan w tym kierunku. Czy
mialyscie podobny problem? Co wlasciwie mozna z tym zrobic, chyba raczej nic.

Bylabym wdzieczna za kazda uwage na ten temat.
Obserwuj wątek
    • antilop Re: duzy apetyt, obfite wyproznienia-dziecko b.sz 10.10.05, 11:45
      Hej
      Skontaktuj sie z lekarzem, duzy apetyt to moga byc pasozyty, albo rzeczywiscie
      jakas choroba zwiazana ze zlym wchlanianiem. Przyznam szczerze ze te 12 kg to
      rzeczywiscie malo. moja corka ma 4,5 roku i wazy 21 kg, to wprawdzie ciut duzo
      ale jest wysoka, no ale jednak to 10 kg roznicy! ja w przypadku twojego dziecka
      stawialabym na robaki, ale wizyta u dobrego lekarza to chyba koniecznosc.
      Pozdr
      • magdamroziuk Re: duzy apetyt, obfite wyproznienia-dziecko b.sz 10.10.05, 14:47
        12 kilo na 3 lata to gdzieś 10 centyl, czyl nie tak źle. Nie można porównywać
        tak dzieci. Ja np ważyłam 21 kilo dopiero w .. 2 klasie podstawówki! Jestem i
        byłam zdrowa i nie miałam żadnych problmów z wchłanianiem.
        Oczywiście, moim skromnym zdaniem, konsultacja lekarska jest jak najbardziej
        wskazana, choćby dlatego, żeby czegoś nie przeoczyć.
        Dodam, że mój prawie dwuletni synek waży 10 kg. jest poniżej 3 centyla z wagą i
        nie doszukano się u niego żadnych chorób. Je całkiem sporo, kup robi też sporo -
        jak dużo je to i dużo "kupa"smile
    • agab51 Re: duzy apetyt, obfite wyproznienia-dziecko b.sz 10.10.05, 17:31
      a ja tym kupom przyjżałabym się.
      dla własnego spokoju, nie żeby doszukiwać się.
      zwłaszcza, jesli są kupy są nieuformowane, albo tłuszczowe, z resztkami
      niestrawionymi.
      np. badanie na stopień strawienia, na pasożyty.

pogadaj o tym z lekarzem.
    • magdalllena Re: duzy apetyt, obfite wyproznienia-dziecko b.sz 11.10.05, 03:06
      dziekuje bardzo za odpowiedzi. Rzeczywiscie najlepiej bedzie pogadac o tym z
      lekarzem i zrobic te badania. Dla swietego spokoju. Dodam, ze mala miala/ma
      jakies alergie (nie robilam testow na co, bo podobno i tak nie sa wiarygodne),
      bo od urodzenia miala rozne wysypki i byla na diecie - , do tej pory nie je
      profilaktycznie np. bialka jajka kurzego, slodkiego mleka.
      • robbi2 Re: duzy apetyt, obfite wyproznienia-dziecko b.sz 16.10.05, 20:43
        Mój syn miał takie same objawy. Jego liczne, rzadkawe kupy do tego strasznie
        kwaśno cuchnęły i mimo natychmiastowej zmiany pampersa odparzały pupę. Okazało
        się to alergią na gluten. Jak nic nie pomoże wypróbuj diety bezglutenowej. Ona
        napewno nie zaszkodzi.
        Pozdrawiam.
        • bb12 uwaga!dieta bezglutenowa 16.10.05, 21:04
          Diety bezglutenowej nie wprowadza się na własna rękę.Zanim zastosuje się dietę
          bg należy wykonać badania wyjściowe [markery celiakii:IgAEma,jeśli dziecko ma
          niedobór igA to IgGEma i Ttg].

Często takie stolce miewają dzieci ,które otrzymuja za dużo soków i owoców ,a
          za mało tłuszczu.Dlatego warto na pewien czas ograniczyć te produkty na korzyść
          tłuszczów w diecie.

Niestety czasem przyczyną może być choroba,a takich chorób jest sporo i
          wykluczyć je może jedynie lekarz gastroenterolog[niedoczynność
          tarczycy,ZUM,celiakia,mukowiscydoza...].

Do niedawna równiez borykałam się z nawracającymi biegunkami,tłuszczowymi
          stolcami,a wszystko tłumaczono alergią.Teraz znam przyczynę,córka przybrała na
          wadze i konsumuje wiele poklarmów wcześniej zabronionych[gluten,jajka...]
          • polly6 Re: uwaga!dieta bezglutenowa 18.10.05, 11:21
            Witam, mam podobny problem. Jaką chorobę zdiagnozowano u twojej córki? I jakie
            badania ją wykazały? Prosze o odpowiedź.
            • bb12 Re: uwaga!dieta bezglutenowa 18.10.05, 17:02
              Moje dziecko ma zewnątrzydzielniczą niewydolność trzustki.
              Badania :kał ma stopień strawienia,elastaza w kale [ i wiele innych ,ale te
              dotyczą bezpośrednio pracy trzustki].
          • magdalllena Re: uwaga!dieta bezglutenowa 24.10.05, 21:05
            sreasznie to wszystko skomplikowane, jeszcze tych tematow nie przerabialam...
            idziemy niedlugo do internisty. Czy mam wziac skierowanie do gastroenterologa?
            i on zleci te wszystkie badania?

jak wygladaja stolce tluszczowe?

jak sie zwieksza ilosc tluszczow w diecie?
            • bb12 Do Magdaleny! 24.10.05, 23:38
              Najlepiej wziąć skierowanie do gastroenterologa dziecięcego.Zbada dokładnie
              dziecko,zrobi wywiad i będzie wiedział jakie badania są konieczne.

Stolce tłuszczowe ,takie rozpadające się,czasem połyskujące,można zauważyć
              krople tłuszczu.Taki stolec trudno zatopić .
              Jak myłam nocnik ,to był po prostu tłusty [płynu do naczyń dodawałam ,żeby
              dokładnie umyć].Lepiej nie potrfię opisać.

Zwiększenie tłuszczy w diecie ,to podawanie większej ilości
              masła,oleju,tłustych potraw [sery,mięsa,zupy].
    • agamonia prawie na pewno nietolerancja glutenu! 19.10.05, 16:13
      trzeba szybko zdaignozować, poważna sprawa
    • mama_szefusia Re: duzy apetyt, obfite wyproznienia-dziecko b.sz 25.10.05, 10:06
      Popieram pomysł z konsultacją u gastroenterologa.

Natomiast jeśli chodzi o diagnozę na tym etapie (bez badań) to byłabym bardzo
      ostrożna. Mój syn - obecnie 4 lata waży 12,8kg. Od szóstego miesiąca życia
      poniżej normy wagowej i wzrostowej. Po wielu konsultacjach specjalistycznych
      wykryto przedawkowanie D3. Teraz troszke wyskoczył w górę (powyżej 10 centyla),
      natomiast waga dalej poniżej normy. Mój syn jest podobny do Twojej córki, żywy,
      szczupły, giętki. No i całkowicie zdrowy. je dużo, kupki tez robi często (1 - 2
      dziennie, duże). Także leć na konsultacje specjalistyczne, ale nie martw się za
      mocno, bo to może byc nic smile))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka